Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Island
Gradovi
Island
Island, jedna od zemalja sa najvećom vulkanskom aktivnošću, je veliko ostrvo u severnom Atlantskom okeanu blizu arktičkog kruga. Ako ste ikada videli reklamu za Island, sigurno ste čuli frazu “zemlja vatre i leda”. Iako je nadimak već postao kliše, prilično je tačan. Nigde na zemlji tople i hladne prirodne sile nisu tako očigledne kao na Islandu. Zemlju, koja se nalazi u vulkanskoj zoni poznatijoj kao srednjeatlantski greben, karakterišu glečeri, ledene kape, termalni izvori, gejziri, aktivni vulkani, divlje pustinje lave, tundre, ledeni vrhovi, kao i bezbroj vodopada. I svi se bore za pažnju posetilaca. Na liticama koje okružuju veliki deo obale leže neke od svetski najaktivnijih kolonija morskih ptica. Tokom leta, jezera i močvare prepuna su gnezdima vodenih ptica. Dok se većina aktivnosti na Islandu vrti oko glavnog grada, ipak svaka oblast u zemlji pruža svoje atrakcije. Istočno od glavnog grada leži popularni region “Golden Circle” (Zlatni krug), koga čine vodopad Gullfoss (Gulfos), geotermalni Geysir (Gejzir) po kome je i nastao ovaj tremin i istorijski nacionalni park, Þingvellir (Tingvetlir), mesto sastanka prvog svetskog demokratskog parlamenta. Zapadno od Rejkjavika naići ćete na crni pejzaž tokova lave, koji okružuju šarmantan grad Hafnarfjörður i međunarodni aerodrom i američku bazu u Keflaviku. Južnim delom Islanda dominiraju divna vulkanska ostrva Vestmannaeyjar (Vestmanejar) i prostrane površine za pešačenje oko Þórsmörk (Torsmurk) i Skaftafell (Skaftafel) nacionalnog parka. Na severu, posetioci mogu da uživaju u blistavom gradu Akureyri (Akurejri), kao i da pređu arktički krug i posete ostrvo Grimsey (Grimsei). Husavik, na severoistoku, nudi vrhunsko gledanje kitova, a poluostrvo Westfjords (Vestfjords) na severozapadu ima fantastičan ambijent. Plavo jezero Myvatn (Mivan) je jedno od najboljih svetskih prostora za posmatranje ptica. Glavni grad Islanda je Rejkjavik, a zvanična valuta je islandska kruna (ISK).
Kada putovati?
U Rejkjaviku blaga klima može brzo da preraste u jaku kišu, oštar vetar ili maglu. Maj, jun i jul su najsuvlji meseci u godini. Na severu i istoku, vreme je bolje. Snežne mećave i žestoke oluje dešavaju se u unutrašnjim pustinjama i priobalnim peskovitim deltama. Visoka sezona je od sredine juna do avgusta, ali većina planinskih tura nije moguća do jula zbog snega.
Šta posetiti?
Myvatn (Mivan) - Područje Mivan je jedno od geološki najaktivnijih i neverovatno lepih područja na Islandu. Možete videti vulkanske kratere, novonastala polja lave, jata ptica i kristalno plavo jezero Mivan. To je četvrto najveće jezero na Islandu, koje zauzima površinu od 37km2. Njegova obala se sastoji od mnogih uvala, a površina je prošarana ostrvcima. Vodopad Bogova, jedan od najmoćnijih vodopada u Evropi sa svojih 163m, takođe se nalazi u ovoj oblasti.
Bláa lónið (Plava laguna) - Nalazi se u blizini prestonice Rejkjavik, ovo predivno mesto predstavlja delić raja. Topla termalna voda (37-39⁰C) Plave lagune bogata je mineralima i dobra za neke kožne bolesti. Interesantno je znati da je laguna formacija lave i da se topla voda ne koristi samo za banju i u medicinske svrhe, već i za proizvodnju električne energije. Plava laguna je definitivno jedno od najposećenijih mesta na Islandu.
Stóri-Geysir (Gejziri) - Smešten u neposrednoj blizini glavnog grada, Veliki gejzir je nekada bio najveća prirodna atrakcija na Islandu. Tokom XIX veka turisti su se divili njegovoj erupciji visokoj 80 metara. Danas Veliki gejzir leži uspavan od 1916. godine. Bilo je nekoliko pokušaja da se oživi. Koristeći sapun privremeno su izazivane erupcije, ali je time verovatno još više oštećena njegova aktivnost. Danas se njegove erupcije dešavaju do tri puta dnevno. Kada je Veliki gejzir bio aktivan imao je visinu mlaza vrele vode i pare 60-80 metara. Međutim, Strokkur (Strokur) - jedan od najpoznatijih gejzira na Islandu - nalazi se na samo 20 metara od Velikog gejzira. On eruptira na svakih 5 do 10 minuta i dostiže visinu i do 20 metara. Celo područje oko gejzira čini ključali sumporoviti predeo, prepun otvora vrele pare i toplih i hladnih izvora, kao i primeraka retkog i primitivnog biljnog života.
Snaefellsnes (Snefelsnes) poluostrvo i Snaefellsjokull (Snefelsjokul) lednik - Iako se nalazi oko 95km udaljen od Rejkjavika, Snefelsjokul lednik je vidljiv iz grada pri vedrom danu. Glečer se spominje u knjizi Žila Verna “Putovanje u središte Zemlje”. Snefelsnes poluostrvo predstavlja magični predeo prepun pećina sa lavom, vodopada i toplih izvora. Poluostrvo je dom mnogih šarmantnih ribarskih gradova i farmi. Uživajte u divnom priobalnom pogledu ovog izuzetnog dela sveta.
Vestmannaeyar (Vestmanejar) ostrva - Ova ostrva su raj na kraju sveta, gde rastopljena lava teče blizu površine, a morski papagaji (puffin, Fratercula) neumorno kruže iznad njihovih nesigurnih kuća izgrađenih na strmim liticama. Ostrva vrve od divljači i predstavljaju mesto gde je kit Keiko iz filma “Free Willy” odlučio da napravi svoj dom. U novembru 1963. mladi vulkan probio se kroz talase i kreirao najmlađe ostrvo na svetu, Surtsey (Surtsej).
Þingvellir (Tingvetlir) - Nalazi se oko 50km istočno od Rejkjavika i jedno je od najvažnijih mesta na Islandu. Islandski parlament, Alting, prvi put se sastao ovde 930.g.n.e. u vreme kada je veći deo ostatka sveta bio umešan u feudalizam i sukobe. Možete pecati ribu u jezeru Thingvallavtn (Tingvalavatn), najvećem prirodnom jezeru zemlje ili šetati predivnim prirodnim pejzažem Tingvetlir nacionalnog parka.
Skogafoss (Skogafos) - Jedan je od najpoznatijih svetskih vodopada i definitivno čudo prirode koje vredi videti. Vodopad se nalazi u južnom delu zemlje, sa šironom oko 25 metara i visinom pada vode 60 metara. Smešten je u prelepom zelenom pejzažu i čini jedan od najlepših prizora koje možete zamisliti.
Gullfoss (Gulfos) - U jugozapadnom delu Islanda nalazi se jedan od najživopisnijih vodopada na svetu – Gulfos. Dolazi iz Hvita reke i neverovatno je lep. Na prvi pogled izgleda kao da voda samo nestaje u tlu, ali kako se približavate, otkrivate lepotu pada vode u dva nivoa. Vodopad sve više privlači turiste svojim impozantnim postojanjem.
Posmatranje kitova - Sada je šansa da vidite ove nežne gigante izbliza, iskustvo koje nećete zaboraviti. Nekoliko kompanija organizuje ture gledanja kitova na različitim lokacijama Islanda, uključujući i luku Rejkjavika. Toplo se obucite i ponesite foto-apart ili kameru i uživajte u turi koja traje 2-3 sata.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Myvatn (Mivan)
kliknite na sliku da zatvorite
Bláa lónið (Plava laguna)
kliknite na sliku da zatvorite
Stóri-Geysir (Gejziri)
kliknite na sliku da zatvorite
Snaefellsnes (Snefelsnes) poluostrvo i Snaefellsjokull (Snefelsjokul) lednik
kliknite na sliku da zatvorite
Vestmannaeyar (Vestmanejar) ostrva
kliknite na sliku da zatvorite
Þingvellir (Tingvetlir)
kliknite na sliku da zatvorite
Skogafoss (Skogafos)
kliknite na sliku da zatvorite
Gullfoss (Gulfos)
kliknite na sliku da zatvorite
Posmatranje kitova
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite