Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Kipar
Gradovi
Kipar
Kipar je treće najveće ostrvo u Mediteranu. Pejzaž varira između robusne obale i peščanih plaža, kamenitih brda i šumom prekrivenih planina. Planina Trodos nalazi se u centru ostrva i izdiže se do 1.952m. Ostrvo je malo po veličini, ali se ističe svojim mediteranskim žarom. Ostrvo Kipar podeljeno je na dva nezavisna dela, tako da je otprilike jedna trećina ostrva na severu Turska Republika Severnog Kipra (TRNC). Preostale dve trećine ostrva pripadaju Republici Kipar, koja se često naziva i (možda nije politički ispravno) “grčkim” delom ostrva. Uprkos činjenici da nije bilo većih neprijateljstava između dve zajednice više od jedne decenije i dalje postoje mirovne snage UN, koje održavaju tampon zonu između dve zajednice. To znači da putnici, nažalost, moraju da biraju između posete turskom ili grčkom delu ostrva. Prelazak granice je veoma težak i gotovo nemoguć. Većina turista se ipak odlučuje da poseti grčki deo Kipra. Kipar tokom leta privlači posetioce sa svojom fantastičnom mediteranskom klimom, ali ostrvo mami i dosta skijaša na Trodos planinu koja obezbeđuje dobro skijanje za nekoliko meseci tokom zime. Kipar privlači posetioce ljubavnim legendama, epskim pričama od preko 10.000 godina šarene istorije, kao i švedskim stolom pravih kulinarskih poslastica. Posetioci takođe mogu naći fine primere vizantijskih crkava, zamkove iz doba krstaških ratova i fantastične vinograde, kao i uobičajena letovališta koja se očekuju od grčkih ostrva. Glavni grad je Nicosia (Nikozija), a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
Najbolje vreme da se ode na Kipar zavisi od vrste putovanja koju želite da imate. Sa svojom intenzivnom mediteranskom klimom, vreme na ostrvu je lako predvideti. U letnjim mesecima, od juna do septembra, je vruće i puno akcije. Avgust je vrhunac turističke sezone Kipra, kada su meštani stisnuti pored turista na plažama i u restoranima. Tada su i cene smeštaja visoke. Od oktobra do maja su tihi meseci jeseni, zime i proleća, kada je predeo pokriven raznobojnim divljim cvećem. Jesen u oktobru i proleće u aprilu i maju su kratki i prelaz između zime i leta je brzo. Kiša pada uglavnom tokom jeseni i zime, a izvan ovih meseci padavine su retke. Nestašice vode mogu biti pravi problem na Kipru. Zime su promenljive, sa smenom hladnog i toplog vremena naizmenično. Trodos obično ima sneg zimi, pa možete skijati na jugu planine Olimpus od početka januara do sredine marta. Prosečne dnevne letnje temperature u Lefkoziji/severnoj Nikoziji su između 22°C i 37°C, ali često dostižu 40°C ili više. Od decembra do marta, temperature na Trodosu noću često budu i ispod nule.
Šta posetiti?
Paphos (Pafos) - Napredan primorski grad koji leži na jugu zapadne obale Kipra. Poznat po svojoj klimi, šarmu i opuštenom načinu života, grad već decenijama privlači putnike u velikom broju, koji dolaze ovde da uživaju. Izvan gradske vreve i savremenog centra grada, naći ćete divlji pejzaž robusnih stena i azurno plavog mora, koji bez sumnje razjašnjavaju posetiocioma zbog čega se ovde moćna Afrodita izdigla iz pene. Kao drevna prestonica Kipra, Pafos je prožet dugom i bogatom istorijom i predstavlja pravi užitak za istraživanje. Za one koji traže ukus autentične kulture, tu su mnogi muzeji i antička nalazišta, dok oni sa avanturističkim duhom treba da krenu van utabanih staza i istraže rustična sela, vizantijske crkve i duge prelepe plaže. Pafos je poznat i po svojoj senzacionalnoj morskoj hrani, začinjenoj sa kiparskim biljem i začinima.
Ayia Napa (Aja Napa) i Protaras - Ovi primorski gradovi smešteni su na jugoistočnoj obali Kipra. Aja Napa je nekada bila mirno ribarsko selo, a danas je ostrvska prestonica zabave, koja je stvorila reputaciju rivala Ibice. Nasuprot tome, Protaras je mesto za parove ili porodice koje jednostavno žele da se opuste na suncu. Smešten je oko 8km od Aja Nape i unutar granica Paralimnija i nudi predah i odmor od njenog bučnog suseda. Fig Tree Bay (zaliv smokava) sa finim zlatnim peskom i živopisnim kafeima favorit je za odmaranje na suncu, dok plaža Konnos (Konos) nudi ceo spektar uzbudljivih sportova na vodi. Rt Greco (Greko) takođe nudi nezaboravno ronjenje ili, za one koji žele da ostanu na suvom, nacionalni park surovih litica sa svojim pećinama i legendarnim morskim čudovištem, koji osvaja sve koji njime šetaju. Za one koji žude za kulturom, može se naći niz živopisnih sela, crkava, manastira i muzeja. I Aja Napa i Protaras mogu se pohvaliti bogatim izborom restorana, koji zadovoljavaju sve ukuse, od tradicionalnih taverni do onih u kojima se služi međunarodna kuhinja. Aja Napa ima mnoštvo pabova i klubova, koji vas čekaju u večernjim časovima.
Limassol (Limasol) - Živo letovalište koje se prostire duž južne obale Kipra, Limasol je dobio lokalni nadimak “mali Majami”. Ovo nekada mirno ribarsko selo, danas se može pohvaliti mnoštvom ekskluzivnih prodavnica, savremenih marina i prelepih plaža. Uživajte duž beskrajnog šetališta oivičenog palmama ili prošetajte kaldrmisanim stazama simpatičnog starog kvarta. Za ljubitelje kupovine tu je najveći tržni kompleks na Kipru - “My Mall”, koji nudi preko 130 prodavnica. Sa obiljem restorana, Limasol će zadovoljiti sve ukuse. Od tradicionalnih taverni do sofisticiranih suši barova, ovaj grad ima sve. Limasol je poznat i po svom noćnom životu, dobrim koktelima, barovima i klubovima. Pored plaža, kupovine i večernjih izlazaka, Limasol ima niz arheoloških lokaliteta, krstaških zamkova, planinskih sela i vinograda.
Troodos (Trodos) - Daleko od blistavih obala Kipra leži mirna Trodos planina, sa nizom veličanstvenih vrhova koji se prostiru zapadnim delom ostrva. Region izuzetne netaknute prirodne lepote, Trodos je utočište za one koji traže predah od gužve na gradskim plažama; mesto gde možete otkriti suštinu duše kiparskog ostrva. Postoji pet različitih regiona: Marathasa (poznat kao Dolina trešnjinog drveta), Solea (Dolina jabukovog drveta), slikovita Pitsilia i vinska sela Krasochoria, koja leže rasuta na južnim padinama Trodosa. Nakon planinarenja, jahanja ili planinskog biciklizma, možete se odmoriti i popiti kafu ili ručati u jednoj od mnogobrojnih taverni sa autentičnim jelima.
Cedar dolina (Sidar) - Za ljubitelje prirode, ova dolina kedra nalazi se pod obaveznim mestima za videti na Kipru. Nalzi se na Trodos planini i čine je hiljade stabala autohtonog kiparskog kedra (Cedrus brevifolia) inače bliskog rođaka čuvenog kedra u Libanu. Nije lako naći ovo mesto, ali zato imate garantovani mir i tišinu kada tamo stignete. Ukoliko baš imate sreće, osim kedrova možete videti i muflone, koji predstavljaju i nacionalni simbol. Dolina kedra nalazi se u srcu staništa muflona, ovih vrlo stidljivih životinja, za koje vam treba dosta strpljenja da biste ih videli.
Drevni Kourion (Kurion) - Jedan je od najvažnijih arheoloških lokaliteta ostrva i teško je odlučiti se šta je impresivnije: grčko-rimski amfiteatar smešten na vrhu litice ili pogled koji se odatle pruža. Izgrađen u drugom veku pre nove ere, amfiteatar je pretrpeo velike obnove u poslednjih nekoliko godina - uglavnom da bi se zaštitili spektakularni podni mozaici, koji su prethodno bili izloženi spoljašnjim uticajima. Tokom leta, Kurion poprima svoju prvobitnu i originalnu svrhu; izvođenje umetničkih predstava. Svaka produkcija, bilo muzička, pozorišna, ples ili drevna drama, dobija novu dimenziju na ovom zadivljujućem mestu.
Drevni Salamis - Drevno kraljevstvo Salamis (Salamina) nalazi se 9km severno od Famaguste i najvažnije je arheološko nalazište na Kipru. Salamina je drevni rimski grad. Nudi mnogo toga da se vidi, a iskopine pokrivaju znatnu površinu. Većina posetilaca će biti zadovoljna da potroši sat ili dva u istraživanju glavnih iskopina, kao što su: gimnazija, kupatila i pozorište. Međutim, entuzijasti će želeti više da istražuju. Postoje dobro definisane staze koje vode do udaljenih ruševina, rimske vile, bazilike Kampanopetra, Zevsovog hrama, vizantijske cisterne i bazilike Agios Epiphanios. Postoje brojne table i mape koje vode računa da idete u dobrom pravcu, ali karta u ruci je definitivno bolja. Prema legendi, Salaminu je osnovao oko XI veka pre nove ere homerski junak Teukera po povratku iz Trojanskog rata, koji je bio prognan od strane njegovog oca, kralja grčkog ostrva Salamine. Grad je polako postao glavni trgovački centar do VIII veka, tako da je počeo da pravi svoju kovanicu oko 560 godine p.n.e. prvu za Kipar. Prati ga problematična istorija, jer je najpre pao pod persijsku vlast i bio pod njihovom kontrolom sve do konačnog poraza Persijanaca od strane Aleksandra Velikog. Zatim sledi katastrofalan zemljotres i plimski talas 342. koji su potpuno uništili grad. Iako je obnovljen za vreme Vizantijskog carstva, nikada nije povratio svoj nekadašnji status i konačno je napušten oko 649.godine, za vreme arapskih invazija.
Petra tou Romiou (Afroditina stena i plaža) - Ovo mesto je od davnina smatrano mestom rođenja Afrodite, boginje ljubavi i plodnosti. Prema drevnom predanju, Afrodita je rođena iz morske pene baš ovde. Na lepoj šljunkovitoj plaži možete uživati na suncu. Voda je kristalno bistra i čista, ali imajte na umu da je veoma hladna. Priča se da ukoliko plivate tri kruga oko Afroditine stene za vreme punog meseca, imaćete sreće u ljubavi ceo život. Osim hladne vode, ništa vas ne sprečava da probate.
Famagusta - Bila je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u mediteranskom regionu 1960-ih i 1970-ih godina. To se promenilo 1974. sa turskom invazijom na Kipar. Kiparski Grci su pobegli iz grada ostavljajući ga Turcima. Turistička aktivnost je tada završena. Ovih dana, Famagusta je ostala ista kao što je bila te 1974. godine, a njegovo letovalište Varosia postalo je grad duhova. Ali sve to ne znači da Famagustu treba da izostavite sa liste. Ovde postoji čitav niz istorijskih atrakcija, koje oživljavaju slavnu prošlost grada. Među njima se ističe prelepa katedrala St. Nicholas i čuveni drevni grad Salamina. Dalje na severu je divlji i najmanje popularan deo zemlje, a da ne pominjemo i najbolje plaže u zemlji.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Paphos (Pafos)
kliknite na sliku da zatvorite
Ayia Napa (Aja Napa) i Protaras
kliknite na sliku da zatvorite
Limassol (Limasol)
kliknite na sliku da zatvorite
Troodos (Trodos)
kliknite na sliku da zatvorite
Cedar dolina (Sidar)
kliknite na sliku da zatvorite
Drevni Kourion (Kurion)
kliknite na sliku da zatvorite
Drevni Salamis
kliknite na sliku da zatvorite
Petra tou Romiou (Afroditina stena i plaža)
kliknite na sliku da zatvorite
Famagusta
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite