Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Mađarska
Gradovi
Mađarska
Mađarska je zemlja koja se nalazi gotovo u srcu Evrope, a okružuju je Austrija, Slovačka, Ukrajina, Rumunija, Srbija, Slovenija i Hrvatska. Slušajte muziku Franca Lista i Bela Bartoka, gledajte romantičnu reku Dunav koja deli Budimpeštu na dva dela – Budim i Peštu ili probajte jedinstveni ukus nacionalne kuhinje. Mađarski uticaj na istoriju i razvoj Evrope je daleko veći nego što njena sadašnja veličina i populacija na to ukazuju. Mađarski jezik i kultura razlikuju se od svih ostalih u regionu. Ta razlika je posledica ponosa i prepreke za više od 1.100 godina. Mađarska je najbolje mesto za ulazak u centralnu i istočnu Evropu. Dok neki od njenih suseda imaju više dramatičan pejzaž ili starije i važnije spomenike, Mađarska obiluje stvarima koje treba videti i koje treba uraditi, kao i aktivnosti od posebnog interesa - ribolov, jahanje, botanika, posmatranje ptica, biciklizam i odmor u termalnim banjama. Tokom starog komunističkog režima, Vlada se uglavnom fokusirala na Budimpeštu i u nju se ulagalo. Kao rezultat toga, turisti retko odlaze van ovog predivnog grada na Dunavu, osim na jednodnevni izlet do jezera Balaton. Naravno da bi trebalo posetiti ova mesta, ali ne treba ignorisati druge gradove i regione kao što su: tanya (tonjo) vilag (farme) južne nizije, etnički bogatu severoistočnu Mađarsku, Villany (Vilani) brda u južnom podunavlju pokrivena vinogradima i tradicionalni Orseg (Oršeg) region na zapadu. Glavni grad je Budimpešta, a zvanična valuta je mađarska forinta.
Kada putovati?
Mađarska ima umerenu klimu. Zimi može biti hladno i sumorno. U aprilu i maju može biti dosta kiše, ali je proleće dobro vreme za posetu Mađarskoj. Temperature su obično blage i još uvek nije gužva. Leto u Mađarskoj je toplo, sunčano i dugo, a odmarališta mogu imati dosta gužve krajem jula i u avgustu. Jesen je predivna, naročito u brdima u okolini Budimpešte i na severu zemlje. Novembar je jedan od najkišovitijih meseci u pojedinim delovima zemlje.
Šta posetiti?
Jezero Balaton - Ova oblast nudi toliko toga da se vidi, da možda nećete imati vremena za sve. Postoje brojna odmarališta kraj jezera Balaton koje možete izabrati. Balaton je najveće slatkovodno jezero u Evropi i popularna destinacija za odmor posetiocima širom Evrope, kao i ostatku sveta. Golf, jahanje i mnoge druge aktivnosti su na raspolaganju, kao i sportovi na vodi i druge aktivnosti koje jezero nudi. Lepota jezera Balaton oduzima dah, kao i priroda koja ga okružuje, gde postoje mnoga šarmantna i romantična mesta. Leti je poprilična gužva i zato smeštaj rezervišite na vreme.
Aggtelek (Agtelek) pećine - Pećine Agtelek nalaze se u nacionalnom parku Agtelek u severoistočnoj Mađarskoj, na granici sa Slovačkom. Agtelek je prvi nacionalni park zemlje, nastao da zaštiti svoje geološke formacije. Formiran u plitkim morima tokom trijasa pre više od 200 miliona godina, park leži na krečnjačkom zemljištu koje je sklono karstifikaciji - prirodnom stvaranju pećina. Postoji preko 260 pećina u parku koje su formirane na ovaj način. Agtelek nacionalni park sadrži i ruševine crkve Haromhegyi (Haromhegi) Palos, kao i manastir kod sela Martonyi (Martoni). Pećine Agtelek proglašene su UNESCO-vom svetskom baštinom 1995. godine.
Györ (Đer) - Na severozapadu Mađarske, u blizini granice sa Slovačkom i Austrijom, nalazi se grad Đer sa kaldrmisanim ulicama i atraktivnim centrom grada u baroknom stilu. Samo sat i po vozom iz Budimpešte, Đer je odlična destinacija za jednodnevni izlet iz glavnog grada.
Egar - Sjajno mesto za posetu. Ovaj grad nudi prelepe pejzaže, pogodne za šetnju i biciklizam, sa puno fascinantne istorije, kao i mnogim vinarijama u okolini. Poznat je po svom zamku, termalnim kupatilima, istorijskim zgradama i vinu. Glavne atrakcije su zamak Eger i Minaret iz XVII veka. Postoje samo tri takva minareta u Mađarskoj.
Tokaj - Tokaj je istorijski grad u severnoj Mađarskoj. Vino Tokaj potiče iz ovih predela i za ljubitelje vina, ovo je obavezna destinacija. Belog vina ima u izobilju, a na raspolaganju su i iznajmljivanje čamaca i bicikala, tako da možete istraživati okolne oblasti i reku.
Visegrád (Višegrad) - Cela zemlja prošarana je mnogim dvorcima iz bogate mađarske istorije. Višegrad je među najpopularnijim i najposećenijim dvorac-gradovima u zemlji. Mesto je poznato po letnjoj palati mađarskog kralja Matije Korvina i srednjevekovnoj citadeli.
Kecskemét (Kečkemet) - Na putu do Segedina od Budimpešte, nalazi se Kečkemet, atraktivan grad sa nekoliko muzeja i finim izborom mađarske arhitekture iz perioda secesije. Smešten u središtu voćarskog regiona Mađarske, grad je poznat po svojim brojnim varijetetima pálinka (voćna rakija).
Holloko (Holoko) - Ovo malo mesto u ruralnom delu Mađarske, nudi odlične prirodne pejzaže karakteristične za Mađarsku. Proglašen za UNESCO-vu svetsku baštinu, Holoko poseduje nekoliko poznatih turističkih atrakcija kao što su Seoski muzej, Poštanski muzej, Muzej lutaka, itd.
Hortobagy nacionalni park - Nacionalni park sa površinom od 800 kvadratnih kilometara u unutrašnjosti Mađarske, proglašen je UNESCO-vom svetskom baštinom. Ovo je najveće zaštićeno područje i travnata površina u celoj Evropi. Bićete iznenađeni kada ovde vidite neke od retkih evropskih vrsta životinja. Ukoliko želite da posmatrate životinje u njihovom prirodnom okruženju, ovo mesto je savršen izbor za vas.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Jezero Balaton
kliknite na sliku da zatvorite
Aggtelek (Agtelek) pećine
kliknite na sliku da zatvorite
Györ (Đer)
kliknite na sliku da zatvorite
Egar
kliknite na sliku da zatvorite
Tokaj
kliknite na sliku da zatvorite
Visegrád (Višegrad)
kliknite na sliku da zatvorite
Kecskemét (Kečkemet)
kliknite na sliku da zatvorite
Holloko (Holoko)
kliknite na sliku da zatvorite
Hortobagy nacionalni park
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite