Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Makedonija
Gradovi
Makedonija
Planinska Makedonija je istovremeno drevna i potpuno nova. Za ljubitelje prirode ovo je raj. Njena prostrana divljina nudi mnogo mogućnosti za one koji vole da pešače, planinare i skijaju. Obiđite divan nacionalni park Mavrovo u zapadnoj Makedoniji, za najbolje skijanje u zemlji i nezaboravne planinske pejzaže. U međuvremenu, stare ruševine fasciniraće čak i one bez imalo interesovanja za istoriju. Posetite neverovatan manastir Svetog Nauma, jedan od najznačajnijih manastira u Makedoniji. Kulturno bogat grad, Ohrid je jedna od glavnih atrakcija Makedonije, sa svojim prelepim jezerom i duhovnim značajem. Sasvim nezavisno od spektakularnih vrhova Makedonije, njenih jezera i reka, gostoprimstvo ovog slovenskog naroda učiniće vašu posetu zaista nezaboravnom. Glavni grad je Skoplje, a zvanična valuta je denar (MKD).
Kada putovati?
Temperature variraju: letnje temperature mogu dostići 40°C, a zimi temperature mogu tako nisko da padnu da bude i -30°C. Prosečna godišnja temperatura je skoro svuda iznad 10°C. Leta su topla i suva, a zimi sneg pada na planinama od novembra do aprila. Najbolje vreme da posetite Makedoniju je između maja i septembra, a vrhunac turističke sezone je od sredine jula do sredine avgusta.
Šta posetiti?
Ohrid - Vrhunac bilo kog putovanja u Makedoniju je obilazak Ohrida, mesta fantastične lepote, prožete istorijom i kulturom. Kristalna voda jezera i povoljan smeštaj čine ga magnetom za letnji odmor, pretvarajući ovo uspavano malo mesto u veoma živ grad. Za pravoslavne Makedonce Ohrid je duhovno srce njihove zemlje i nacionalni ponos. Ovde su Sv. Kliment i SV. Naum u IX veku osnovali prvi slovenski univerzitet. Kasnije je Ohrid bio prestonica cara Samuila u X veku, sa nezavisnom episkopskom patrijaršijom. Međutim, njegova istorija seže mnogo dalje od toga. Samo tektonsko jezero jedno je od najstarijih u svetu i sa dubinom od 294m je najdublje na Balkanu. Oblast je naseljena 8.000 godina, a grad se prvi put pominje pod grčkim imenom Lychnidos, pre nego što su ga osvojili antički Makedonaci u IV veku pre nove ere. Prilikom posete Ohridu, možete obići i nacionalni park Galičica, kao i čudesni manastir Svetog Nauma, koji se nalazi 29km južno od Ohrida ka albanskoj granici. Prelepi manastir iz XVII veka uzdiže se na brdu iznad jezera. Originalnu crkvu Svetih Arhanđela sagradio je 900-ih Sveti Naum, koji je ovde i sahranjen. Priča se da i dalje možete da čujete njegov rad srca, ako stavite uvo na njegov grob unutar kapele.
Bitolj i Heraklea - Bitolj je veoma lep i omiljeni grad kod Makedonaca, budući da najviše poseduje evropsku atmosferu. Grad je bio sedište konzula u XIX veku i oni su doveli evropsku kulturu i uticaj na lokalnu aristokratiju, koja je počela da živi u evropskom stilu i gradi kuće u mešovitom neoklasičnom stilu. Bitolj je lepo mesto za posetu, sa lepom turskom arhitekturom i romantičnom arhitekturom iz XIX veka. Sa druge strane, poznat po svojim raskošnim mozaicima, antičkom teatru i rimskim kupatilima, Heraklea je najjasnije očuvan grad iz drevne makedonske imperije. Osnovana u IV veku p.n.e. i osvojena od strane Rimljana dva veka kasnije, izgrađena na putu Via Ignacija, postala je jedna od glavnih stanica na ovom značajnom trgovačkom putu. Put je spajao Drač i Bosfor. Prva iskopavanja vršena su pre Prvog svetskog rata i od tada je otkriven pun sjaj ovog drevnog grada.
Kokino - Jedina megalitska opservatorija na Balkanu, otkrivena 2001. godine. Opservatorija je jedinstvena, a mesto zovu makedonski Stounhendž. Ova struktura je služila za istraživanje Sunca i Meseca i smeštena je na neovulkanskim stenama, na visini 1.013 metara. Utvrđeno je da ova lokacija datira od 1815.g.p.n.e. Kokino opservatorija spada među najvrednije drevne opservatorije na svetu. Američka svemirska agencija NASA, svrstala je Kokino na četvrto mesto na listi od petnaest opservatorija širom sveta.
Kruševo - Pominje se u dokumentima iz XV veka. Kruševo je živi muzej, poznat po svojoj tradicionalnoj arhitekturi, kulturnim objektima i nasleđem kao što je mesto velikog Ilindenskog ustanka iz 1903. godine protiv turske vlasti. Pobuna nije uspela, ali sećanje na taj događaj neguje se i danas u Makedoniji, kao simbol nacionalne borbe za slobodu i demokratiju. Danas ogroman spomenik na brdu iznad Kruševa, obeležava neuhvatljivi san Ilindenskih revolucionara. Zahvaljujući visokoj nadmorskoj visini (1.300m), Kruševo je takođe jedno od glavnih makedonskih destinacija za zimske sportove. Leti je ovo divno mesto za izlet u prijatne borove šume.
Kuklica - Kamene figure stare su 10 miliona godina. Postoje mnoge legende o njihovom nastanku, ali najpoznatija je ona po kojoj su kamene figure, u stvari, svatovi koje je proklela odbačena mlada i nakon čega su pretvoreni u stene. Postoji 120 kamenih figura, jedna pored druge, do 10 metara visoke. Legenda kaže da nekada davno momak iz sela Kuklica, koji nije mogao da se odluči kojom devojkom da se oženi, zaprosio je dve devojke da budu njegove neveste. Venčanja su bila planirana istog dana. Nekada je bila tradicija da dve svadbe ne bi trebalo da budu u jednom danu, jer mlade ne smeju da vide jedna drugu tokom njihovih venčanja - to je smatrano za lošu sreću. Jedna od nevesti, ne znajući za ovu tradiciju, videla je da ima još jedno venčanje istog dana i istrčala iz kuće da vidi ko se ženi. Kada je videla svog momka sa drugom devojkom, ona je sve proklela: “Neka vas Bog sve pretvori u stene, čak i mene”. I svi ljudi su se pretvorili u stene. Ali, naučnici se ne slažu sa legendama i prema njima su kamene figure formirane pre 10 miliona godina, tektonskom erozijom, od minerala koji se rastvaraju u vodi. Kako je vreme prolazilo, priroda je stvorila remek-dela. Lokalno stanovništvo kaže da se svakih 5-6 godina pojavljuju nove figure.
Stobi - Nekada je bio drevni grad Pajonija. Nalazi se na glavnom putu koji vodi od Dunava do Egejskog mora i smatra se jednim od najpoznatijih antičkih arheoloških nalazišta u Makedoniji. Stobi se nalazi na ušću Crne reke (Erigon) i reke Vardar (Aksios), što je bio važan strateški centar i za trgovinu i za ratovanje. Danas je Stobi u Gradskom, selu sa oko 3.000 ljudi.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Ohrid
kliknite na sliku da zatvorite
Bitolj i Heraklea
kliknite na sliku da zatvorite
Kokino
kliknite na sliku da zatvorite
Kruševo
kliknite na sliku da zatvorite
Kuklica
kliknite na sliku da zatvorite
Stobi
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite