Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Malta
Gradovi
Malta
Ne dajte da vas prevari minijaturna veličina Malte. Smeštena u Sredozemnom moru između Sicilije i Severne Afrike, ova mala ostrvska zemlja ima veliki karakter. Može da ima površinu od svega 246 kvadratnih kilometara, ali ćete na ovom malom, ali raznolikom ostrvu pronaći sve za vaš nezaboravan odmor. Postala je nezavisna od Velike Britanije 1964. godine, a 2004. je postala članica EU. Sa obalom plaža i uvala, ovo prelepo ostrvo nudi miran i opuštajući ambijent. Duboko ukorenjena u istoriji, staroj čak 7.000 godina, Malta ima obilje hramova, atraktivnih pećina, katakombi, srednjevekovnih naselja i renesansnih zgrada, u kojima posetioci mogu da uživaju. Malta je pravi izbor i za obilazak tokom cele godine i kao atraktivna destinacija za vaš odmor leti, na nekoj od njenih divnih plaža. Letovališta kao što su užurbani St. Julian’s (Sen Džulijens) i znatno mirnija Sliema (Slijema), mogu se pohvaliti svime što želite od destinacije za svoj letnji odmor, uz dobar noćni život, izbor smeštaja i više nego dovoljan broj restorana za svačiji ukus. Takođe ćete naći veliki izbor plaža zajedno sa kristalno čistom vodom, a za ljubitelje dubina i neke od najboljih ronilačkih lokacija na Mediteranu. Istorija Malte je veća nego što možete očekivati za ovako malo ostrvo. Rimljani, Arapi, Vitezovi svetog Jovana, pa čak i Britanci. Ostrvo ima mnogo festivala koji se održavaju u čast svetaca, u selima širom ostrva. Malta tokom cele godine ima fantastično vreme. Maltu čine tri ostrva: Malta, Gozo (Goco) i Comino (Komino). Glavni grad je Valletta (Valeta), a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
S obzirom da je vreme Malte tokom cele godine fantastično, ne postoji najbolje vreme za posetu ostrvu. Leta su duga i topla sa temperaturama oko 30 stepeni i gotovo bez kiše. Ali ovu toplotu ublažava stalni morski povetarac. Ukoliko više volite niže temperature, ali sa dosta sunca, onda su jesen i proleće dobro vreme za posetu. Tokom zime, prosečne temperature iznose oko 19 stepeni sa šest sunčanih sati dnevno. Malta je savršen izbor za one koji tokom zime žele da pobegnu u nešto toplije krajeve.
Šta posetiti?
Gozo (Goco) - Na samo 30 minuta vožnje trajektom od severnog dela ostrva Malte, smešteno je ostrvo Goco, sa površinom trećine veličine Malte. Pejzaž ovog ostrva čine zaravnjena zelena brda i krivudave doline. Može se reći da je predeo lepši nego na Malti, tempo života primetno sporiji, a koncentracija turista koji istražuju ostrvo manja. Dodajte na to i širok izbor farmi koje su pretvorene u luksuzne kuće i na raspolaganju su za iznajmljivanje. Postoji veliki broj mesta od istorijskog značaja, posebno u i oko Citadele u prestonici Victoria (Rabat). Krajolik je prepun boja. Kristalno bistre vode su raj za ronioce. Gradić Gozitan (Gocitan) ima pospanu i mirnu atmosferu i veoma prijatne lokalce, koji i dalje drže ključ u svojim otključanim vratima. Najpopularnija mesta na ostrvu, uključujući komercijalnu prestonicu Viktoriju i njenu Citadelu, Ggantia (Ggantija) hramove u mestu Xaghra, ta’Pinu utočište u selu Gharb (Garb) i Dwejra i Azurni prozor u San Lawrenz (San Lorenc).
Comino (Komino) - Na svega par kilometara i od ostrva Goco i ostrva Malta, smešteno je najmanje i nenaseljeno ostrvo Komino. Ostrvo ima prijatnih pola dana šetnje, sa pogledom na Maltu i Goco, ali njena glavna atrakcija je nesumnjivo Plava laguna. Izgleda kao da je namerno napravljena za savršene slike sa razglednica. Voda je divne tirkizne boje i podseća na najbolja egzotična ostrva. Imajte na umu da ovde nema ugostiteljskih objekata, pa zato ponesite ručak.
Victoria - Rabat - Prilikom posete ostrvu Goco, prirodno mesto odakle biste počeli je njegova prestonica Victoria (Viktorija), takođe meštanima poznata i kao Rabat. S obzirom da je smeštena u samom srcu ostrva, izgleda kao da svi putevi vode ka ili iz nje. Deo šarma ovog grada su uske krivudave ulice, a tempo života prilično neaktivan. Sedite u neki od kafića i upijajte atmosferu koja je jedinstvena za Goco ili prošetajte do čuvene Citadele, koja neodoljivo privlači posetioce. Možete obići i neke od muzeja. Arheološki ostaci pružaju dokaze da je Stari grad bio kolonizovan od strane Feničana i Kartaginjana, Rimljana i Vizantinaca, Arapa, Normana i drugih. Kasnije je bio pod vladavinom Viteškog reda svetog Jovana, Napoleona i najzad Britanaca, koji su gradu i dali ime Viktorija, iako stanovnici ovog ostrva još uvek vole da ga zovu starim imenom, Rabat koji je dat od strane Arapa.
Mdina - Srednjevekovni dragulj Malte. Njene karakteristične uske, krivudave ulice, zaklonjene su impozantnim zidovima plemićkih kuća. Jednostavno lepe, izazivaju vas da ih istražite. Gotovo da nema nikakvog znaka savremenog razvoja, a noćne svetiljke čine ambijent nestvarnim. Mdina je pravi primer izreke, gde slika govori hiljadu reči. Veličanstvene zgrade i privatne kapele svedoci su grada poznatog i kao “Citta Notabile” (grad noblesa), jer su zaista najekskluzivnije porodice ostrva živele ovde. Danas je Mdina, nekada prestonica Malte, dobila novi nadimak “Tihi grad”, jer uopšte nema automobila.
Hagar Qim hramovi (Hagar Kim) - Najživopisniji hramovi iz serije hramova megalita pronađenih na Malti. Oni se nalaze na vrhu brda sa prostranstvom Sredozemnog mora u pozadini, koji im daju lep i vanvremenski prizor. Datiraju iz perioda 3600-3200. godina pre nove ere. Hagar Kim je prvi put iskopan 1839. godine. Otkriveno je nekoliko važnih predmeta; ukrašeni stub oltara, dva oltara i neke od statua “debela dama”, koje danas možete videti u Narodnom muzeju arheologije u Valeti.
Blue Grotto (plava pećina) - Smatra se najpoznatijom pećinom na Malti, čija duboka voda stvara nijanse plave boje koje oduzimaju dah; u rasponu od tirkizne do tamno plave. Smeštena u blizini grada Zurrieq (Curik) na jugozapadu Malte, 43 metara visoka pećina je spolja zaklonjena visokim liticama. Da biste došli do pećine, morate putovati brodom.
Ggantija hramovi - Nalaze se u mestu Xaghra (Goco) i pod zaštitom UNESCO-a, predstavljaju najstarije od megalitskih hramova pronađenih na malteškim ostrvima. Ggantija hramovi se sastoje od megalitskog kompleksa dva svetilišta, okružena zajedničkim masivnim graničnim zidom. Datiraju iz perioda 3.600 i 3.200. godina p.n.e. Ovo su najstariji slobodnostojeći hramovi, a sagrađeni su 1.000 godina pre Stounhendža. Ggantija hramovi su uvek budili radoznalost lokalnog stanovništva, pa čak i pre nego što ih je prvi put iskopao pukovnik John Otto Baier (Džon Oto Bajer) 1827. godine. Ovi gigantski ostaci dugo su povezivani sa misterioznom rasom džinova, zbog čega lokalitet na kraju dobija ime “ggant”, što na malteškom znači džin. Još od XVI veka pa sve do današnjih dana, Ggantija je oduvek privlačila posetioce na ostrvu. Velika rekonstrukcija izvršena je početkom XX veka, kako bi se osiguralo očuvanje spomenika. Atrakcije u okviru lokaliteta uključuju velelepne megalitske stene, kamena ognjišta, žrtvenike, spiralne dekoracije, izdubljene dekoracije, gipsane fragmente, ulazne otvore sa rupama, konzole i verande.
Ghar Dalam pećina - Veoma važno otkriće, jer se ovde nalaze dokazi najranijeg ljudskog naselja na Malti, pre nekih 7.400 godina. Lokalitet se sastoji od pećine i muzeja. Istorija pećine i samog ostrva mogu se dešifrovati iz stratigrafije Ghar Dalam. Pećina je domaćin za preko četrdeset različitih vrsta oblika života, uključujući i endemska stvorenja, male mokrice, u nauci poznate kao Armadillidum ghardalamensis. Ona nema čulo vida i veoma je osetljiva na svetlost. Zato nastanjuje unutrašnji deo pećine koji je u potpunom mraku. U muzeju možete videti razne polu-fosilizovane životinje, skelete životinja, efekte ledenog doba na Maltu, itd.
Katakombe Sv. Agate - U vreme progona hrišćana koju je sprovodio rimski car Decije Trajan (249-251g.n.e), Sveta Agata Sicilijska izbegala je sa Sicilije i došala na Maltu. Prirodna pećina izgrađena ispod najstarije parohijske crkve na Malti, pretvorena je u kriptu, tipičnu za podzemna hrišćanska groblja tog vremena. Prostrane podzemne katakombe imaju brojne galerije i grobove.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Gozo (Goco)
kliknite na sliku da zatvorite
Comino (Komino)
kliknite na sliku da zatvorite
Victoria - Rabat
kliknite na sliku da zatvorite
Mdina
kliknite na sliku da zatvorite
Hagar Qim hramovi (Hagar Kim)
kliknite na sliku da zatvorite
Blue Grotto (plava pećina)
kliknite na sliku da zatvorite
Ggantija hramovi
kliknite na sliku da zatvorite
Ghar Dalam pećina
kliknite na sliku da zatvorite
Katakombe Sv. Agate
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite