Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Nemačka
Gradovi
Nemačka
Nemačka je jedna od osnivača Evropske zajednice. Nalazi se na severu Centralne Evrope. Kao rezultat njenog centralnog položaja u Evropi, ima više granica sa drugim zemljama nego bilo koja druga evropska država. Na istoku se graniči sa Poljskom i Češkom, na jugu sa Austrijom i Švajcarskom, na zapadu sa Francuskom, Luksemburgom, Belgijom i Holandijom, a na severu sa Danskom. Izlazi na Severno i Baltičko more. Nemačka je turistička zemlja neiscrpnih specifičnih pejzaža, koja ima najraznovrsnije turističke atrakcije za svakog posetioca. Ona se prostire od mora do planina, od nizijskih regiona duž obala Baltičkog i Severnog mora preko šumovitih predela do Bavarskih Alpa. Raznovrsnost ljudskog naseljavanja prouzrokovala je brojne različitosti u nemačkim regionima. Pa tako možete posetiti različite predele kao što su: izolovane kuće na selu, grupisane kuće velikih sela, srednjevekovne dvorce, stare gradove i moderne industrijske gradove sa njihovim povoljno isplaniranim položajima. Kulturni život Nemačke je veoma bogat i raznolik: između Flensburg i Garmisch (Garmiš) postoji oko 400 pozorišta i 140 profesionalnih orkestara, koji svojim kvalitetima dominiraju kako na evropskoj tako i na svetskoj sceni. Svet muzeja je skoro nenadmašnog kvaliteta –  oko 600 umetničkih muzeja sa međunarodnim i kulturno-istorijskim vrednostima. Nemačka je jedna od vodećih zemalja u svetu književnosti, sa oko 90.000 novih i ponovljenih izdanja godišnje. Oko 350 dnevnih novina i hiljade magazina pokazuju koliko je živ svet medija u Nemačkoj. Na mnoga odredišta u Nemačkoj možete putovati vozom, tramvajem ili autobusom. Nemci vole da jedu brzu i tradicionalnu hranu, što ne znači da bi probirljivi gurmani trebalo da padnu u očaj. Kobasice su za Nemce omiljeni tradicionalni obrok. Nemačka obiluje brojnim katedralama, grandioznim građevinama i prelepim planinskim i nizijskim pejzažima i ako vas put ikada nanese u tom pravcu jednostavno ne smete propustiti da posetite ovu, kako visokorazvijenu tako i kulturno-istorijsku zemlju. Glavni grad je Berlin, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
Svako doba godine je pogodno da se nađete u određenom delu Nemačke, ali koje je najbolje vreme za posetu, prilično zavisi od toga koji tip odmora ste zamislili i u kom predelu Nemačke. Većina ljudi je posećuje u periodu između maja i septembra, kada su putevi često zakrčeni i kada su cene uglavnom u porastu. Ipak, leto je savršeno vreme za posetu, jer sunčano nebo uvek nagoveštava prijatne temperature. U to doba život na otvorenom obitava širom Nemačke, bašte u naseljima su uvek pune i naravno mnogobrojni festivali oživljavaju kako gradove, tako i sela. Planinarenje, biciklizam, plivanje i istraživanje seoskih i gradskih područja, popularni su tokom ovih meseci. Periodi od marta do maja i od oktobra do početka novembra, imaju manje gužve, a često i prijatno vreme. Sa izuzetkom zimskih sportova, aktivnosti između novembra i početka marta se uglavnom fokusiraju više na obilaženje gradova i šoping. Skijaška sezona obično počinje u decembru.
Šta posetiti?
Rügen (Rigen) ostrvo - Raj na Baltičkom moru, sa fantastičnom prirodom, šumovitom plažom i belim liticama. Ovo ostrvo privlači posetioce svojim neverovatno lepim peščanim plažama i prijatnom arhitekturom primorskih letovališta, kao što su Binz (Binc), Sellin (Selin) i Göhren (Gohren). Postalo je poznato po kvalitetnoj usluzi, vrhunskim restoranima i spa hotelima. Rigen takođe ima prirodni rezervat Granitz (Granic) sa pešačkim i biciklističkim stazama, koje su dobro obeležene. Možete videti i čuvenu Hitlerovu zgradu pod nazivom Prora, koja je planirana da bude letovalište za nemački narod.
Dresden (Drezden) - Smešten u dolini reke Elbe i bivša UNESCO-va svetska baština, Drezden je grad gde su zgrade baroknog stila toliko “raštrkane” da se često i previde. Ali činjenica da se ovi istorijski spomenici i dalje mogu naći u Drezdenu, čak i nakon bombardovanja za vreme Drugog svetskog rata, pravo je čudo. Razrušen grad oporavio se nakon velikih razaranja. U neposrednoj blizini starog gradskog područja, nastao je moderan, novi deo grada sa ogromnom koncentracijom novih zgrada, kao i mestima za zabavu i noćni život. Međutim, sa razvojem dolazi i uništavanje istorijskih spomenika. Izgradnjom mosta za autoput preko značajnog nasleđa, Drezden je uklonjen sa UNESCO-ve liste.
Cologne (Keln) - Četvrti po veličini grad u Nemačkoj, Keln je živopisno mesto bogate istorije i arhitekture. Lutajući po gradu, naići ćete na antički rimski zid, srednjevekovne crkve, monotone posleratne zgrade i ultramoderne muzeje i koncertne dvorane. Keln ima široku listu atrakcija za turiste, a vodeća među njima je čuvena Kelnska katedrala sa dva tornja, koja dominira starim gradom. Šta više, Keln je jedan od vodećih nemačkih gastronomskih destinacija. Nije ni čudo, jer grad ima više od 3.000 pivara i restorane koji služe autentične nemačke specijalitete.
Hamburg - Smešten na reci Elbi, Hamburg je nemački lučki grad poznat pre svega, po nekolicini parkova i starih spomenika. Putovanje u Hamburg nikada ne bi bilo potpuno bez obilaska veličanstvene katedrale Svetog Mihaila i Svetog Jakova. Šta više, ne zaboravite da posetite izuzetnu Rathaus, Gradsku većnicu. Uživajte u nekoj pivnici ili istražujte razne parkove u centru grada, uključujući i Alster jezero. Za one koji vole da plivaju, jezero Alster ima čistu vodu i dubinu oko pet metara.
Bamberg - Teško da vas neće impresionirati grad kao što je Bamberg, jedan od najlepših gradova u Nemačkoj. Uz veličanstven centar grada, predivnu katedralu i sjajne palate, ovo mesto sa UNESCO-ve liste, podigli su arhiepiskopi na sedam brežuljaka, odakle mu i potiče nadimak “Franački Rim”. Čudesno, grad Bamberg je izašao iz Drugog svetskog rata gotovo bez i jedne ogrebotine, a većina najboljih gradskih zgrada su originali. Netaknuti primeri arhitekture iz doba romanike preživeli su do danas, a istinski šarm i romantika prožima grad. Bamberg je takođe poznat po pivu.
Weimar (Vajmar) - Niti srednjevekovni grad, niti grad znamenitosti, Vajmar privlači posetioce čiji su ukusi pokrenuti kulturnim ili intelektualnim zadovoljstvima. To je epicentar nemačkog prosvetljenja, pošto je postao simbol za sve što je dobro i veliko u nemačkoj kulturi. Njegovi parkovi i bašte donose gradu mirnu boju tokom leta, dok njegovi mnogobrojni muzeji odvode posetioce u epohu prosvetljenja. Intelektualni i kreativni velikani koji su živeli i radili ovde su: Lukas Cranach der Ältere (Luka Kranah Stariji), Johann Sebastian Bach (Johan Sebastijan Bah), Wieland (Viland), Schiller (Šiler), Herder, Goethe (Gete), Liszt (List), Nietzsche (Niče), Gropius (Gropijus), Feininger (Fajninger), Kandinsky (Kandinski), Klee (Kle)... i lista ide dalje i dalje. Jezive ruševine koncentracionog logora Buchenwald (Buhenvald), s druge strane, još uvek pružaju dokaz o strahotama nacističkog režima. Vajmer je zaštićena UNESCO-va svetska baština.
München (Minhen) - Glavni grad pokrajine Bavarske i najskuplji grad Nemačke. Minhen je očaravajući grad i jedan od najposećenijih centara Nemačke. Čuven je po festivalu Oktoberfest, gde hiljade ljubitelja piva uživa u ovom popularnom piću. Ako ne obilazite Minhen u periodu kada se održava ovaj festival, obavnezno svratite u pivnicu iz 1589. Hofbrauhaus. Osim piva, postoji mnogo toga da se vidi i radi u Minhenu. Stari grad (Altstadt) je prepun muzeja i tržnica, veliki dvorci nalaze se na obodu grada, a tokom zime možete da odete na skijanje u blizini.
Lübeck (Libek) - Posebno živopisan grad poznat po svojim brojnim gotskim građevinama i ukusnom marcipanu, Libek je možda najpoznatiji po svojoj ikoni iz XV veka - Holstentor kapiji, koja ima pravi bajkoviti izgled sa dve cilindrične kule. Iza ove kapije, grad srednjevekovnog šarma čeka da otkrijete više od 1.000 istorijskih objekata, a mnoge od njih uvrštene su u UNESCO-vu svetsku baštinu. Stari grad, poznat jednostavno kao Altstadt (Altštat), posebno je interesantan i većina stvari koje treba posetiti nalazi se ovde.
Rothenburg (Rotenburg) ob der Tauber - Sladak srednjevekovni bavarski gradić, sa mnoštvom neverovatnih starih kuća. Vrlo romantičan, ovaj grad ima niz restorana u kojima možete probati tradicionalna bavarska jela.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Rügen (Rigen) ostrvo
kliknite na sliku da zatvorite
Dresden (Drezden)
kliknite na sliku da zatvorite
Cologne (Keln)
kliknite na sliku da zatvorite
Hamburg
kliknite na sliku da zatvorite
Bamberg
kliknite na sliku da zatvorite
Weimar (Vajmar)
kliknite na sliku da zatvorite
München (Minhen)
kliknite na sliku da zatvorite
Lübeck (Libek)
kliknite na sliku da zatvorite
Rothenburg (Rotenburg) ob der Tauber
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite