Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Norveška
Gradovi
Norveška
Poznata kao “Zemlja ponoćnog sunca”, ova lepa severna zemlja je zemlja glečera i fjordova. Nalazi se na zapadnom kraju Skandinavskog poluostrva i zauzima površinu od 324.220 kvadratnih kilometara. U Norveškoj živi oko 4,3 miliona ljudi. Zemlja ima obalu sa fjordovima i planinsku unutrašnjost sa nekim od najvećih evropskih glečera. Dani ponoćnog sunca - kada sunce nikad ne zalazi ispod horizonta - javljaju se od 14. maja do 30. jula na Nordkapu. Južna Norveška sredinom leta ima dnevnu svetlost od 04-23h. Suprotno se dešava zimi, kada sunce ne izlazi na severu od kraja novembra do kraja januara. Prvi stanovnici Norveške stigli su pre 10.000 godina, na kraju ledenog doba. Nordijski pirati - poznati kao Vikinzi - stigli su u Englesku 793.g.n.e. Ovo je bio početak vikinškog perioda. Godine 1380. Norveška je bila pod vlašću Danske i ustupljena Švedskoj 1814. godine. Zemlja je konačno dobila nezavisnost 1905. i uspostavljena je monarhija. Norveška je zemlja za ljubitelje prirode; možete otići na skijanje, pecanje i planinarenje, a oni koji nisu baš za takav vid aktivnosti, mogu se jednostavno diviti lepoti norveških sela, sa bezbroj strmih dolina, visokih planinskih jezera i nezaboravnim pogledom. Ali, zima možda nudi i najspektakularniji prizor, auroru borealis ili polarnu svetlost. Glavni grad Norveške je Oslo, a zvanična valuta je kruna (NOK).
Kada putovati?
Norveška klima trebalo bi da bude vaša primarna briga. Glavna turistička sezona traje od sredine juna do sredine avgusta. Tokom ovog perioda, javni prevoz je povećan, turističke znamenitosti su duže otvorene tokom dana, a mnogi hoteli nude jeftinije cene. Norveška je najbolja u periodu od maja do septembra. Mada, ukoliko ste planirali da pešačite, mnogi putevi i kolibe neće biti otvoreni do kraja juna ili početkom jula. Severno od Arktičkog kruga, pravo ponoćno sunce vidljivo je najmanje jedan dan godišnje, a na Nordkapu ostaje od 13. maja do 29. jula. U bilo koje doba godine, budite svesni da su ekstremne temperature uvek moguće; temperature preko 30°C leti i ispod -30ºC u zimskom periodu nisu neuobičajeni. Osim ako ste strastveni skijaš ili se nadate da ćete videti auroru borealis, tamne i hladne norveške zime nisu baš dobar period za posetu; javni prevoz ide retko, većina hostela i kampova je zatvoreno, a znamenitosti i muzeji otvoreni su samo na nekoliko sati, ako uopšte i rade. Tokom cele godine Norveška ima dosta izuzetnih festivala.
Šta posetiti?
Nordkapp (Severni rt) - Poluostrvo koje često nazivaju krajnjom tačkom severa Evrope, u stvari nije deo norveškog kopna, već deo ostrva pod nazivom Magerøy (Magere). Severni rt je dom za 90% od 25.000 norveških Laponaca. Glavni grad je Honningsvag (Honingsvog) koji ima oko 3.000 stanovnika i predstavlja živahan i kulturno aktivan grad. Svetski poznata formacija stena nalazi se na najsevernijoj tački Magere, a poznata je kao “Severni rt” i popularna turistička atrakcija tokom leta. Iz podzemnog izložbenog centra, možete da vidite ponoćno sunce iz unutrašnjosti litice ili prošetati duž litice koje se spušta više od 1.000 metara u Severni ledeni okean.
Geirangerfjord - Geiranger je norveški najpoznatiji i najdramatičniji fjord. Okružuje ga neverovatna prirodna lepota sa 1.400m visokim planinama. Geiranger vodopadi su takođe zapanjujući.
Lillehammer (Lilehamer) - Živopisan grad u jugoistočnoj Norveškoj, a mnogi ga pamte po Zimskim olimpijskim igrama iz 1994. godine. Danas Lilehamer privlači putnike tokom cele godine, koji dolaze da uživaju blizu jezera Mjøsa. Postoji mnogo sportskih događaja svake godine, naročito u februaru i martu.
Bergen - Nekada glavni grad Norveške, Bergen je poznat kao grad između sedam planina i kapija ka fjordovima. Stari delovi grada ogrezli su u istoriji sa muzejima i galerijama, čuvajući na taj način od zaborava umetnost predaka i nasleđe Bergena. Duž istočne strane luke nalaze se fascinantne građevine Bryggen (Brigen). Nalaze se na UNESCO-voj listi svetski najvrednijih istorijskih i kulturnih mesta. Posetite riblju pijacu, kuću kompozitora Edvarda Griega u Troldhaugenu, akvarijum i Stari Bergen. Ukoliko volite izazove i avanturu, možete se popeti na najvišu planinu Bergena – Ulriken.
Trondheim (Trondhejm) - Osnovan 997. godine nove ere, Trondhejm ima mnogo istorijskih zgrada. Treći je grad po veličini posle Osla i Bergena. Sa svojim širokim ulicama, dugom istorijom koju možete upoznati u mnogim muzejima, dobrim kafićima i restoranima i bogatim noćnim životom, definitivno je vredan posete. Najznačajnija građevina je gotska katedrala Nidaros u kojoj se i danas krunišu norveški kraljevi.
Snow hotel (Snežni hotel) - Vrlo jedinstven hotel sa puno prostora i lepo osvetljenim umetničkim delima napravljenim od snega. Geografska lokacija ovog hotela, omogućava vam da doživite polarne noći svake zime od 21. novembra do 21. januara. Počevši od sredine decembra, Snežni hotel nudi gostima individualne sobe koje se nazivaju “snežni apartmani”. Ove sobe imaju vreće za spavanje, dušeke i naravno dosta snega i leda, a morate imati preko 20 godina da biste bili smešteni u njima. Ujutru možete prošetati do saune na jezeru da se zagrejete. Snežni hotel ima i poseban mali prostor za spavanje, ukoliko ne možete da spavate u “snežnim apartmanima”.
Tromsø (Tromse) - Smatra se “kapijom ka Arktiku”, ovaj živ i razdragan grad karakteriše ulična muzika, kulturne aktivnosti, puno barova i restorana i najbolja pivara u zemlji. Krajolik je predivan, sa snegom pokrivenim planinama, prošaranim fjordovima i lepim zgradama. Posetite planetarijum - prvi norveški virtuelni planetarijum, koji se može pohvaliti sa mnogo vizuelnih i specijalnih efekata.
Lofoten ostrva - Predstavljaju skup planinskih ostrva, koja se nalaze 96km iznad Arktičkog kruga, na severu Norveške obale. To su lepa ostrva, naseljena više od 6.000 godina. Ostrva su takođe dom najstarijoj planini na svetu, ugašenom vulkanu smeštenom na ostrvu Bo. Možete odsesti u jednoj od tradicionalnih ribarskih koliba, koja se lako iznajmljuje. Zbog Golfske struje, na ostrvima nikada nije previše hladno. Imaju neverovatnu raznovrsnost morskog, životinjskog i biljnog sveta, kao i zapanjujuće pejzaže i obilje aktivnosti. Na zapadnim i severnim ostrvima, ponoćno sunce vidljivo je u periodu od 27. maja do 17. jula - nešto što ne treba propustiti.
Jostedal nacionalni park - Neverovatno lep nacionalni park nalazi se između zaliva i glečera, poznatijeg kao Jostedalsbreen. Sa površinom od preko 432 kvadratna kilometra, Jostedalsbreen je najveći glečer u Evropi, mada ima i mnogo manjih zasebnih glečera širom parka. Sa 1.000 metara visine, zaleđeni vodopadi su impresivan prizor, kao što je i kretanje samog glečera koje iznosi i do 1,5m dnevno. Možete šetati, planinariti i skijati u nacionalnom parku ili jednostavno posetiti Jostedal centar i muzej.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Nordkapp (Severni rt)
kliknite na sliku da zatvorite
Geirangerfjord
kliknite na sliku da zatvorite
Lillehammer (Lilehamer)
kliknite na sliku da zatvorite
Bergen
kliknite na sliku da zatvorite
Trondheim (Trondhejm)
kliknite na sliku da zatvorite
Snow hotel (Snežni hotel)
kliknite na sliku da zatvorite
Tromsø (Tromse)
kliknite na sliku da zatvorite
Lofoten ostrva
kliknite na sliku da zatvorite
Jostedal nacionalni park
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite