Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Poljska
Gradovi
Poljska
Republika Poljska je država srednje Evrope. Sa svojom površinom ona je deveta po veličini u Evropi. U Poljskoj živi više od 38 miliona ljudi, po čemu je osma u Evropi. Poljska vam može ponuditi od planinskih predela na jugu, odličnih za skijanje i pešačenje, preko iznenađujuće lepih gradova poput Krakova, Gdanjska i Zamošća do Nacionalnog parka Bjalovješke šume i Mazurijskih jezera na severu. Poljska ima bogato kulturno nasleđe u skoro svim oblastima. Torunj je rodni grad Nikole Kopernika, a Varšava Marije Kiri i Frederika Šopena. U južnom delu Poljske nalaze se dva planinska lanca: Sudeti i Karpati. Kroz Poljsku teče nekoliko velikih reka: Visla, Odra, Varta... Poljska ima oko 9.300 jezera, uglavnom na severoistočnom delu zemlje. Oko 29% teritorije Poljske čine šume i šumovita područja. Poljska kuhinja je bogata i karakteristična, ukjučuje tradicionalana jela poput pieroga (punjeni valjušci od krompira), gołąbki (sarma), baršč (vrsta supe) i bigosa (gulaš od kiselog kupusa i mesa). Glavni grad je Varšava, a zvanična valuta je poljski zlot (PLT).
Kada putovati?
Zemlja ove veličine je toliko velika da se može posećivati tokom cele godine, ali većina ljudi je posećuje uglavnom kada je toplije vreme, od maja do oktobra. Vrhunac turističke sezone je u julu i avgustu, kada su škole i univerziteti na raspustu i većina zaposlenih uzima svoje godišnje odmore. Većina pozorišta je zatvoreno u julu i avgustu. Ako želite da izbegnete gužve, najbolje vreme za obilazak Poljske bio bi u kasno proleće i rano leto (od maja do sredine juna). Ovo su prijatni topli periodi, idealni za razgledanje i aktivnosti kao što su pešačenje, biciklizam, jahanje i vožnja kanua. Mnogi kulturni događaji se odvijaju u ovom periodu. Ostatak godine, od sredine jeseni do sredine proleća, je hladniji i tamniji. To ne znači da je loše vreme za obilazak gradskih znamenitosti i uživanje u kulturnom životu. Razumljivo, planinarenje i druge aktivnosti na otvorenom, osim skijanja, manje su istaknuti u ovom periodu.
Šta posetiti?
Gdańsk (Gdanjsk) - Ima oko 500.000 stanovnika i leži na obali Baltičkog mora. Stari grad je najlepši deo Gdanjska, koji sa drevnim, visokim trgovačkim kućama neodoljivo podseća na Holandiju. S obzirom da je tokom Drugog svetskog rata bio žestoko bombardovan, barem malo mu je vraćen prvobitan izgled starog Gdanjska. Złota Brama (Zlatna kapija) je među najvećim atrakcijama Gdanjska. Podignuta je početkom XVII veka, na mestu nekadašnje gotske kapije iz XIII veka i najznačajniji je deo gradskog utvrđenja. Bazilika Mariacka je najveća crkva na svetu, koja je sagrađena od cigle. Kolosalna bazilika je duga preko 100 metara, a unutra može da stane 25.000 ljudi. Temelji ove crkve postavljeni su sredinom XIV veka, a gradnja je završena u sledećih 100 godina i sve do Drugog svetskog rata crkva je bila u odličnom stanju. Nažalost, stradala je 1945. nakon ulaska Crvene armije u grad. Muzej u Gdanjsku poseduje Memlingov triptih "Strašni sud" i to je još jedna stvar koju nikako ne smete propustiti u ovom prelepom baltičkom gradu.
Slowinski (Slovinski) nacionalni park - Nacionalni park zauzima 33km obalskog dela, između Lebe i turističkog ribarskog sela Rowy (Rovi), zajedno sa dva velika jezera: Łebsko i Gardno uključujući njihove okolne livade i šume. Nacionalni park je dobio ime po slovenskom plemenu Slovincians (Slovinci). Od 1977. park je zaštićen od strane UNESCO-a.
Toruń - Drevni grad Torun nalazi u severnoj Poljskoj na reci Visli. Ima više od 200.000 stanovnika. Torun je jedan od najstarijih gradova u Poljskoj. Srednjevekovni stari grad Torun je rodno mesto astronoma Nikole Kopernika. Nalazi se na oko 180km severozapadno od poljske prestonice Varšave. Ovaj predivan gradić na severu Poljske, nalazi se na listi UNESCO-ve svetske baštine.
Poznań (Poznanj) - Grad na reci Varti u centralnoj Poljskoj, sa populacijom od preko 500.000 stanovnika. On takođe spada u jedne od najstarijih gradova u Poljskoj. Tvrdi se da je bio prva prestonica Kraljevine Poljske. Poznanj je sada peti po veličini grad u Poljskoj. Poznanj je važan centar trgovine, industrije i obrazovanja, a takođe i domaćin mnogih međunarodnih manifestacija. Bio je kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2016. godine.
Auschwitz (Aušvic) - Najozloglašeniji nemački logor iz Drugog svetskog rata. Nalazi se na 70km od Krakova. Hiljade turista dnevno posećuje ovaj muzej. Sa autobuske stanice u Krakovu redovno polaze autobusi prema Aušvicu, do koga se putuje oko sat vremena. Gomila obuće i odeće ubijenih retko koga mogu ostaviti ravnodušnim. Veliki prostor u muzeju posvećen je eksperimentima dr. Mengele, koji je izvodio najmonstruoznija dela nad ljudima. U zastakljenim prostorijama čuva se nekoliko tona ljudske kose koja je prodavana tekstilnoj industriji Nemačke. Na ulazu u Aušvic stajala je tabla sa natpisom “Arbeit macht frei”, koji u prevodu sa nemačkog znači „Rad oslobađa“.
Zakopane - Najpoznatiji skijaški i zimski centar Poljske. Smešten je ispod najviših vrhova planina Visoke Tatre, na 900m nadmorske visine. Veličanstvena zimska infrastruktura ovog gradića i okoline pružiće zadovoljstvo svim ljubiteljima dobrog skijanja, a mnogobrojni hoteli, pansioni, restorani, vile i diskoteke doprineće da iz poljske prestonice zimskog turizma ponesete najlepše uspomene. Sadrži 53 skijaške staze ukupne dužine 45km, preko 50km staza za ski trčanje, tri skijaške skakaonice, 50 ski liftova i park za snoubord.
Krakow (Krakov) - Definitivno jedan od najlepših gradova Evrope. Takođe, Krakov ima najviše sačuvanih istorijskih četvrti u celoj Poljskoj. Krakov je 2007. proslavio svoj 750. rođendan. Istorija samog grada, kao i cele Poljske, oseća se na svakom koraku, jer je za razliku od nekih drugih poljskih gradova imao sreću da ne bude bombardovan tokom Drugog svetskog rata. Za turiste su najinteresantniji Stari grad, najveći trg u zemlji Rynek Główny (Glavni trg) i zamak Wawel (Vavel). Krakov je od XI do XVII veka bio prestonica Poljske. Smeštaj u samom centru je najskuplji, ali s obzirom da je reč o velikom gradu, treba biti obazriv sa jeftinim hotelima koji su daleko, jer su i distance velike.
Velika Mazurijska jezera - Plato Mazurijskih jezera nalazi se u severnom delu Poljske. Ima najveću koncentraciju jezera u Poljskoj, sa 15 odsto površine pod vodom. Ova jezera su ostaci ledenog doba. Postoji preko 4.000 jezera u celoj oblasti, povezana rekama i kanalima, koja čine složen sistem plovnih puteva. Mazurijska jezera su takođe jedna od najvećih šumovitih područja centralne Evrope, a takođe i predivan prizor izvanredne lepote.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Gdańsk (Gdanjsk)
kliknite na sliku da zatvorite
Slowinski (Slovinski) nacionalni park
kliknite na sliku da zatvorite
Toruń
kliknite na sliku da zatvorite
Poznań (Poznanj)
kliknite na sliku da zatvorite
Auschwitz (Aušvic)
kliknite na sliku da zatvorite
Zakopane
kliknite na sliku da zatvorite
Krakow (Krakov)
kliknite na sliku da zatvorite
Velika Mazurijska jezera
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite