Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Portugal
Gradovi
Portugal
Iako u senci svog popularnog suseda sa istoka, Portugal ostaje jedan od netaknutih dragulja Evrope. Ova zemlja tradicionalnih sela i gradova ima krajolik prekriven raznim istorijskim blagom i veliki izbor svetske baštine - prirodnih i kulturnih lepota, koje nude pogled na istoriju nekada velike pomorske zemlje. Portugalski živi gradovi, Lisabon i njegov severni brat Porto, magična su mesta za one koji vole da istražuju, sa živopisnim kvartovima, širokim trgovima i starinskim tramvajima koji se i dalje kreću ulicama. Oba grada imaju svoj deo primamljivog urbanog života, sa raznolikim restoranima, buticima, boemskim šarenim kafeima i noćnim klubovima, koji su dobro iskoristili to što se nalaze kraj vode. Manji gradovi nude svoju magiju, sa dobro očuvanim srednjevekovnim kvartovima, koji vas pozivaju da ih istražujete. Takvi su gradovi Evora, Coimbra (Koimbra), Guimaraes (Gimarais) i Braga. Izvan gradova, putnici mogu da uživaju u portugalskom toplom sunčanom vremenu istražujući stare vinograde, obilazeći sela u planinama ili upijajući sunčeve zrake na veličanstvenoj južnoj obali. Fantastičan pejzaž leži duž cele obale, od vetrovitih litica sa pogledom kao da ste na kraju sveta pa sve do plaža sa prirodnim dinama. Više od obične statične pozadine, pejzaž ovde postavlja pozornicu za avanturu u prirodi. Planinarenje, surfovanje, jedrenje na dasci, jahanje, ribolov, vožnja kajakom, ronjenje, golf i planinski biciklizam su nekoliko načina kako da provedete sunčano popodne. Oni koji traže drugačiji deo portugalske kulture, mogu da se pridruže terevenkama na tradicionalnom festivalu, da otkrivaju melanholične zvuke fado muzike, uživaju u ukusima raznih plodova mora ili odu do luke na degustaciju vina. Glavni grad Portugala je Lisabon, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
U Portugalu visoka sezona traje od sredine juna do sredine septembra, kada je temperatura širom zemlje u proseku oko 27°C. U julu i avgustu počinje toplije vreme, naročito u predelima visoravni Algarve, ravnici Alentežo i dolini Douro, gde se živa u termometru može popeti i preko 45°C. Ako biste radije preskočili gužve (i vrućine), razmislite o putovanju u proleće, kada je priroda najzelenija ili u jesen kada je još uvek toplo ali su letnje gužve smanjene. Tokom zime (od novembra do marta) počinju kiše, a padavina ima najviše na severu, znatno manje na jugu (Algarve ima tokom cele godine dosta sunčanih perioda). Hotelski smeštaj je u tom periodu znatno jeftiniji i tada možete videti tradicionalnu stranu Portugala. Dobro je napraviti rezervaciju unapred za neki od portugalskih festivala, a posebno za karneval u februaru ili martu.
Šta posetiti?
Grad Sintra i dvorac Pena - “Moram da primetim da je grad Sintra, u Estremaduru, najlepše na svetu” - ovako je Lord Byron (Lord Bajron) napisao svom prijatelju Francis Hodgson (Fransis Hodžson) 1809. godine. Ako možemo da predpostavimo da su dobre stvari sa godinama sve bolje i bolje, nije ni čudo što je UNESCO uzeo ovaj mali dragulj pod njegovu zaštitu. Nemojte da vas obmane njegova veličina. Sintra ima obilje atrakcija; neke tako očigledne, a neke se tek otkrivaju ukoliko se krećete zemljanim putevima. Ali bez obzira gde se nalazite unutar grada ili iz kog pravca prilazite, vaše oči će se neminovno zaustaviti na dvorcu Pena, koja posmatra Sintru sa brda i igra romantičnu igru boja sa portugalskim suncem. Potrudite se da se popnete na brdo Sintre (Sierra de Sintra), do palate gde njena raskoš stavlja u senku svu briljantnost koju grad ima u ponudi.
Nacionalni park Costa Vicentina (obala Visentina) - Ako želite da provedete romantično veče, samo se smestite u vaš automobil i pravac rt Sveti Vinsent, gde vas čeka jedan od najspektakularnijih zalazaka sunca ikada. Rt je mesto koje je vredno posete u bilo koje doba dana. Vetrovita stenovita litica, koja se uzdiže 60m iznad mora, stvara vam osećaj kao da ste zaista na kraju kontinenta. Razni događaji pomorske istorije i brojni glasovi ptica koje se gnezde u šupljinama stena, odjekuju liticom. Rt je mesto bogatog morskog života i neverovatnog pogleda, sa koga se možete diviti usamljenom svetioniku.
Azorska ostrva - Kao devet dragulja razbacanih na azurnom listu svile, rajska Azorska ostrva krase Atlantik, 1.500 kilometara udaljena od Lisabona. Dva sata leta vodi vas do cvetnih polja, zelenih dolina, pospanih sela, laguna iz snova i inspirativne tradicije, koja uvek osvoji srce posetioca. Krajolik Sao Migela predstavlja kombinaciju Švajcarske i Havaja, a Santa Marija bruji od veselja tradicionalnih festivala. Veoma prijatna mešavina prelepog pejzaža i gostoljubivih ljudi zajedno sa veseljem tradicionalnih festivala, primorava vas da zastanete na trenutak i ponovo preispitate životni stav. Na Azorskim ostrvima možete i samo da se ušuškate u neko luksuzno letovalište, koje ovde nije problem pronaći.
Porto - Kako portugalska izreka kaže: “Lisabon pozira, Braga se moli, Koimbra studira, a Porto radi”. I zaista, ovaj komercijalni centar u delti reke Douro je ponosan i jednostavan grad, sa industrijskim elementima i razvojnim centrom Portove vinske industrije. Ipak, pripiti ili ne, ako se bacite u istorijski centar ovog grada, bićete prijatno iznenađeni brojnim divnim uskim ulicama, koje vode od veličanstvene katedrale do neoklasične stare berze, zatim ka brojnim muzejima, starim prodavnicama i na kraju ka intimnim restoranima gde se vodeći proizvodi grada mogu blaženo probati.
Lagos i Ponta da Piedade - Lagos je sam po sebi atraktivan grad sa utvrđenjem iz XVIII veka, živim noćnim životom i novim pristaništem. Ipak, ništa u gradu ne može da zaseni prirodnu lepotu koju doživite kada krenete južnije. Ne samo da je istureni deo Ponta da Piedade zapljusnut vodom neopisive boje, već je okružen ogromnim formacijama stena koje je more isklesalo tokom vremena. Uskočite u brodić i vozite slalom između stena od peščara i kroz prirodno stvorene puteve, a kada vam se zavrti u glavi, vratite se u peščane uvale na plažu Dona Ana i plažu Kamilo, sakrivene između džinovskih litica.
Monsaraz (Monsaras) - Mesto koje vam pruža da zaista osetite srednjevekovni Portugal. Smešten iznad reke Guadiana (Gvadijana) na granici sa Španijom, mali srednjevekovni grad okružen zidinama, jedno je od najživopisnijih mesta u regionu Alentežo. Uske kaldrmisane uličice i niske stare kuće, garantuju opušteno popodne uz čašu vina i jelo lokalne kuhinje. Ne propustite zamak i crkvu Santa Maria, a za kupovinu je interesantno selo Sao Pedro do Corval (Sao Pedro do Korval), poznato po svojim saksijama i drugim proizvodima od keramike.
Manastir Alkobasa - U borbi protiv Mavara u Santaremu, Afonso Henriques (Afonso Henrikes) zatražio je Božiji blagoslov i obećao da će izgraditi impresivan manastir ukoliko mu Bog podari pobedu. Bog je uslišio njegove molitve, a Afonso je održao svoje obećanje. Danas se ovaj fascinantan kompleks nalazi na listi UNESCO-ve svetske baštine i jedan je od najvažnijih nacionalnih zaostavština, kao i važna turistička atrakcija. Zastupa dolazak gotike u Portugalu i nije samo ogroman i bogato ukrašen, već i prepun srednjevekovnih događaja i sumornih priča nesrećnih plemićkih ljubavi, uključujući i grobnice Don Pedra i Donje Ines koji leže okrenuti licem u lice, tako da mogu da se gledaju do sudnjeg dana.
Nacionalni park Peneda-Geres (Peneda-Žeres) - Nacionalni park naslanja se na severnu granicu Španije i predstavlja mesto koje ne treba propustiti. Proglašen za nacionalni park 1971. godine, jedini je prirodni rezervat ove vrste u Portugalu. Samo obujte udobne cipele za šetnju i prepustite se njegovim tirkiznim vodama, planinama bogatim hrastovim drvećem i mirnim vijugavim rekama. Rezervat je utočište ugrožene vrste iberijskog vuka, a pomogao je u očuvanju i ovog jedinstvenog ekosistema. Šetnjom kroz prirodu i bujnu borovu šumu, možete pronaći arheološka nalazišta koja potiču iz gvozdenog doba.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Grad Sintra i dvorac Pena
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Costa Vicentina (obala Visentina)
kliknite na sliku da zatvorite
Azorska ostrva
kliknite na sliku da zatvorite
Porto
kliknite na sliku da zatvorite
Lagos i Ponta da Piedade
kliknite na sliku da zatvorite
Monsaraz (Monsaras)
kliknite na sliku da zatvorite
Manastir Alkobasa
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Peneda-Geres (Peneda-Žeres)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite