Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Škotska
Gradovi
Škotska
Škotska je zemlja puna romantične tradicije. Karakterističana nošnja, nacionalno piće, čuvene gajde i njena burna istorija daju joj prepoznatljivu sliku u celom svetu. Edinburg, veličanstveni glavni grad i dom škotskog parlamenta, očarava bez ikakvog napora, a njegov dvorac uzdiže se sa litica kao svakodnevni podsetnik njegove burne istorije. Udaljen samo 64km, Glazgov je nasuprot tome veliki britanski nepoznati grad koji i dalje pati od zastarelog imidža i industrijskog sivila. Ipak je doteran da postane evropski grad kulture 1990. godine i sada ima bolji izbor za kupovinu i noćni život nego glavni grad. Oni koji su u potrazi za kulturom mogu posetiti Aberdeen Art Gallery (Umetnička galerija Aberdina), Nacionalni muzej Škotske i Kelvingrove Art Gallery and Museum (Kelvingrov muzej i galerija). Ljubitelji dvoraca mogu posetiti Glamis, Blair (Bler), Edinburgh (Edinburg), Stirling, St. Andrews (Sveti Endrjuz) i druge. Izvan velikih gradova leži neverovatno raznovrstan pejzaž, od Pollok (Polok) nacionalnog parka, Avimor (Aviemore) pa do Loch Lomond (Loh Lomond). Na jugozapadu su močvarna zemljišta, jezera i brda Dumfries (Damfris) i Galloway (Galovej), omiljeni predeo škotskog nacionalnog pesnika Robert Burns (Robert Brns); na jugoistoku su dvorci, šume i uske doline; na zapadu robusna zapadna visoravan, Skye (Skaj) i zapadna ostrva; na severoistoku su farme i ribarska sela regije Fife (Fajf), duž obale Severnog mora preko grada Dundee (Dandi) prema gradu Aberdeen (Aberdin), naftne prestonice Škotske. Na severu je neuhvatljivo čudovište iz jezera Loch Ness (Loh Nes), kao i visoravni i brda, ostrva Orkney (Orkni) i Shetland (Šetland). Glavni grad je Edinburg, a zvanična valuta je sterling funta (GBP).
Kada putovati?
Kada pomislite na Škotsku, pomislite na loše vreme, crne oblake, kišu i vetar. Ima onih koji za dve nedelje boravka u Škotskoj, nisu imali jedan dan lepog vremena. Većina najznačajnijih festivala održava se u avgustu. Zapad je generalno vlažniji i topliji nego istok. Leta su hladna, uz temperature u julu u proseku 13-15°C, mada često umeju da pređu iznad 20°C u popodnevnim satima. Zime su hladne, sa januarskim temperaturama u proseku 3-5°C i mrazem u toku noći. Kiše ima dosta, osim na istočnoj obali. Januar, april, maj i jun su obično suvlji od jula, avgusta i septembra, ali nosite kišobran kad god da idete. Vreme godišnjih odmora se uglavnom poklapa sa školskim raspustima. Visoka sezona je leti u julu i avgustu, dok su Božić i Uskrs takođe prometni, a hotelski smeštaj i avionske karte imaju znatno više cene. U udaljenim oblastima, kao što su škotske visoravni, mnogi hoteli i restorani, kao i atrakcije zatvaraju se tokom zime.
Šta posetiti?
Blair Drummond Safari Park (Bler Dramond safari park) - Deci neće biti dosadno, to je sigurno, kada se uzme u obzir broj atrakcija koje čine čitavu avanturu u Bler Dramond safari parku. To je fantastičan izlet za porodicu. Možete se voziti kroz rezervat i prošetati kroz farmu kućnih ljubimaca. Jednostavno uživajte u prirodi.
Falkirk Wheel (Falkirški točak) - Falkirški točak je inženjersko čudo i atrakcija koja bi trebalo da se poseti. Ova ogromna struktura je izgrađena da spoji Fort i Klajd kanale sa Junion kanalom, pružajući tako pristup brodićima sa istočne ka zapadnoj obali. Takođe je pogodan za celu porodicu.
Destilerija Glenmorangie (Glenmorandži) - Da li volite viski? Destilerije viskija su uvek bile popularna turistička atrakcija u Škotskoj, a najviše Glenmorandži. Ako uživate u iskustvu koje pruža tura kroz Glenmorandži destileriju, onda ćete biti oduševljeni kada se budete susreli sa izborom koji nudi njegova prodavnica.
Katedrala u Glazgovu - Oko 550. godine prvi episkop Stretklajda, Sveti Mungo, osnovao je versku zajednicu oko male crkve u mestu koje će kasnije postati poznato kao grad Glazgov. Ova kamena struktura sagrađena je tokom XIII veka, na mestu gde se veruje da je episkop sahranjen 612. godine.
Melrose (Melrouz) opatija - Melrouz opatija, danas ruševina, smatra se jednom od najlepših struktura Škotske, koja sa njenom fascinantnom istorijom pruža posetiocu romantičan doživljaj. Neotvoreni kovčeg sa srcem kralja Škotske Roberta Brusa, ležao je u Edinburgu do 1998. godine, kada je ponovo sahranjen u Melrouz opatiji 22. juna.
Edimburška Kraljevska milja (Royal Mile) - Koliko vam je potrebno da pređete 1,5km? Pa, za Royal Mile u Edinburgu će vam trebati verovatno oko nedelju dana. Ovde ćete pratiti istoriju grada, počevši od Holyrood Palace (Holirud palata) do zamka Edinburg. Ovo je put koji su koristili mnogi poznati (i ozloglašeni) kraljevi i kraljice u prošlosti. Holirud palata je bila glavno mesto za boravak u Škotskoj za mnoge kraljevske porodice, među prvima kralja Džejmsa IV početkom 1500-ih.
Glasgow Science Centre (Glazgov naučni centar) - Ovde ćete provesti neverovatno vreme istražujući 300 opipljivih postavki, interaktivne radionice i predavanja pravih naučnika. Glazgov naučni centar, muzej nauke i tehnologije, dobio je pet zvezdica u kategoriji omiljene atrakcije posetioca Škotske.
Edinburški zoološki vrt - Otvoren 1913. godine i dalje je jedana od najboljih škotskih atrakcija. Edinburški zoološki vrt vam daje priliku da se upoznate sa preko 1.000 životinja. Od svih stvari koje treba videti i uraditi u Škotskoj, ovo je jedna od njih. Vrhunac vašeg boravka u ovom vrtu je divna “Pingvin parada”.
Royal Yacht Britannia (Kraljevska jahta Britanija) - Poseta kraljevskoj jahti Britanija je od suštinskog značaja dok ste u Edinburgu. Britanija je služila kraljici Elizabeti II i drugim članovima kraljevske porodice. Prvi put je zaplovila 1954. godine, a svoj radni vek, tokom koga je preplovila preko 2 miliona kilometara, završila je 1997. godine. Danas je mesto gde se održavaju mnogi značajni događaji. Ovde je Ursula Andres, čuvena Bond devojka, proslavila svoj 70. rođendan.
Kelvingrove Art Gallery and Museum (Kelvingrov muzej i galerija) - Nakon tri godine rekonstrukcije, ponovo je otvorena od strane kraljice Elizabete II 2006. godine. Kelvingrov galerija i muzej u Glazgovu nalazi se u vrhu škotskih atrakcija. Ima slobodan ulaz, a domaćin je izuzetnoj kolekciji slika i predmeta domaće istorije.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Blair Drummond Safari Park (Bler Dramond safari park)
kliknite na sliku da zatvorite
Falkirk Wheel (Falkirški točak)
kliknite na sliku da zatvorite
Destilerija Glenmorangie (Glenmorandži)
kliknite na sliku da zatvorite
Katedrala u Glazgovu
kliknite na sliku da zatvorite
Melrose (Melrouz) opatija
kliknite na sliku da zatvorite
Edimburška Kraljevska milja (Royal Mile)
kliknite na sliku da zatvorite
Glasgow Science Centre (Glazgov naučni centar)
kliknite na sliku da zatvorite
Edinburški zoološki vrt
kliknite na sliku da zatvorite
Royal Yacht Britannia (Kraljevska jahta Britanija)
kliknite na sliku da zatvorite
Kelvingrove Art Gallery and Museum (Kelvingrov muzej i galerija)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite