Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Slovačka
Gradovi
Slovačka
Slovačka je upadljiva destinacija sa nekoliko ledničkih jezera, nacionalnih parkova i harizmatičnih dvoraca. Slovačka pruža raznu zabavu na otvorenom; od skijanja do raftinga, posetioci mogu da uživaju u raznim aktivnostima. Slovačka ima vrlo lepe prirodne parkove. Nacionalni park Slovački raj je jedan od najživopisnijih oblasti, koja ima duboke klisure, vodopade i kanjone. Jednom rečju ima sve, savršeno za uživanje u aktivnostima na otvorenom. Visoke Tatre idealne su za pešačenje. Ukoliko volite skijanje posetite odmaralište Jasna u Demanovskoj dolini. Tatre su popularna destinacija tokom cele godine. Tokom zime možete skijati i planinariti, a tokom leta pešačiti na leto. Slovačka ima brojne mineralne izvore i banje u kojima se možete opustiti. Rasuti između brda i dolina, nalaze se brojni utvrđeni dvorci, ostaci iz srednjeg veka izgrađeni blizu zaseoka i glavnog puta kao zaštita od osvajača. Najveće arhitektonsko blago u zemlji predstavljaju drevne drvene crkve u severoistočnoj Slovačkoj, jedinstvene po njihovoj izgradnji bez eksera, a koje i danas funkcionišu kao verski objekti. Slovačka je postala nezavisna država 1993. kada je Čehoslovačka podeljena na Češku i Slovačku Republiku. Dok su Češka i njen glavni grad Prag jedna od najposećenijih destinacija u Evropi, Slovačka je ostala tiha sa svojim relativno neistraženim čarima. Glavni grad je Bratislava, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
Slovačka ima kontinentalnu klimu sa četiri različita godišnja doba. Leta su generalno veoma topla. Zimi je aktuelno skijanje, čija sezona počinje krajem decembra i traje do marta. Proleće i jesen su uglavnom idealni za posetu. Tada nema gužve i prijatno je za razgledanje gradova i uživanje u mnogim drugim aktivnostima. Maj, septembar i oktobar donose tople sunčane dane i prohladne noći. Krajem oktobra, mnoge znamenitosti i hoteli se zatvaraju i ne rade tokom zime.
Šta posetiti?
Spišský hrad (Spiški zamak) - Oko 200 metara iznad okolnog zemljišta, na dolomitskim stenama, smešten je jedan od najvrednijih spomenika kulture – Spiški zamak. Nalazi se u oblasti Spiš, iznad sela Žehre. Ovo je dokaz velikog arhitektonskog razvoja od XII do XVIII veka i sa površinom od 41.426 kvadratnih metara, predstavlja jednu od najvećih tvrđava Srednje Evrope. Istorija zamka je vrlo bogata. Izgrađen je u XII veku i ubrzo je postao politički, administrativni, privredni i kulturni centar Spiškog okruga. Kroz svoju istoriju imao je mnogo vlasnika, među kojima su mađarski kraljevi, porodica Zapolja, porodica Turzo i porodica Čak. Od 1945. Spiški zamak je u vlasništvu Slovačke. Njegov izgled i lokacija privukli su pažnju i mnogim filmskim stvaraocima. Ovde su snimani filmovi: Poslednja legija, Zima jednog lava i drugi.
Ochtinská aragonitová jaskyňa (Ohtinska aragonitska pećina) - Postoje samo 3 aragonitske pećine u svetu; jedna u Meksiku, jedna u Argentini i jedna u Slovačkoj. Ohtinska aragonitska pećina nalazi se u južnom delu zemlje, u blizini grada Rožnjava. Pećina je duga samo 300 metara, ali je veoma značajna zbog svojih stalaktita i “pećinskih cvetova” koje je formirao aragonit. Otkrivena je 1954. godine, a otvorena za javnost 1972. godine. Najatraktivniji deo pećine je dvorana Mlečni put sa svojim karakterističnim ovalnim formacijama. Dvorana je dobila naziv zahvaljujući dugoj pukotini na plafonu, ispunjenoj formacijama belog aragonita, koje zrače kao zvezde Mlečnog puta.
Dobšinská ľadová jaskyňa (Dobšinska ledena pećina) - Ova neverovatna ledena pećina, nalazi se u blizini rudarskog grada Dobšina, u planinama Slovački raj, a 130 metara iznad reke Hnilec. Ukupna dužina pećine iznosi 1.483m, od čega je 515m otvoreno za javnost od maja do septembra. Nalazi se na UNESCO-voj listi svetskih baština. Pećina je otkrivena od strane kraljevskog rudarskog inženjera Eugena Rufinija 1870. godine. Godinu dana nakon otkrića otvorena je za javnost. Postavljanjem struje 1887. postala je prva električni osvetljena pećina u Evropi. Prosečna temperatura u pećini je oko 0°C.
Bojnice - Topli izvori u ovom regionu poznati su još od davnina. Postoje tragovi neandertalaca stari oko 100.000 godina. Mlađi praistorijski nalazi iz doba paleolita, mogu se naći u obližnjoj pećini Prepoštska u blizini mesta Bojnice, koji potvrđuju prisustvo homo sapiensa u ovoj oblasti. Grad Bojnice čuven je po svom prelepom dvorcu, zoološkom vrtu i termalnim bazenima. Bojnički dvorac je nacionalni kulturni spomenik i muzej u isto vreme. To je jedan od najlepših i najposećenijih spomenika u Slovačkoj. Takođe je jedno od najstarijih i najistaknutijih slovačkih utvrđenja, smešteno na brdu iznad grada. Prvi pisani podaci o njegovom postojanju potiču iz 1113. godine. Prvobitno je tvrđava bila napravljena od drveta, a zatim tokom XIII veka izgrađena je od kamena, pod vlasništvom porodice Poznanovec. Spoljni zidovi tvrđave su oblikovani po neravnom stenovitom terenu, tako da stvaraju nepravilne konture sa proširenim utvrđenjem. Godine 1970. dvorac je proglašen za nacionalni spomenik kulture.
Visoke Tatre - Planinski venac i simbol Slovačke. Čak se nalaze i na njenoj zastavi. Najviši vrh Visokih Tatri je Gerlachovský štít (Gerlahovski štit) sa visinom 2.655m. Visoke Tatre su najlepša prirodna atrakcija Slovačke i veoma popularna turistička destinacija tokom zime, jer ima velika skijališta (Štrbske Pleso, Stary Smokovec, Tatranska Lomnica), hotele i prelepe pejzaže. Takođe možete videti brojne divlje životinje kao što su medved, vuk, lisica i evroazijski ris. Godine 1949. Visoke Tatre su proglašene za prvi slovački nacionalni park.
Slovenský raj (Slovački raj) - Slovački raj je nacionalni park koji se nalazi u istočnoj Slovačkoj. To je planinski venac sa klisurama i kanjonima, dolinama, pećinama i vodopadima. Najviši vrh je Predna Hola na 1.545m. Ovde možete naći i Dobšinsku ledenu pećinu, koja je jedna od najposećenijih atrakcija. Divlji životinjski svet je veoma bogat u parku. Tu su medvedi, vukovi, kune, divlje mačke, jeleni, divlje svinje, ali i neke ugrožene vrste kao što je stepski soko.
Košice - Drugi najveći grad Slovačke, a nalazi se na istoku zemlje. Zajedno sa Marsejom, Košice će održati titulu Evropske prestonice kulture 2013. godine. Najpoznatija atrakcija i simbol grada je katedrala Sv. Alžbete u gotskom stilu, koja je i najveća crkva u Slovačkoj. Nekoliko metara od katedrale je fontana koja izbacuje mlaz vode u ritmu muzike, u pratnji obojenih svetala noću. Od znamenitosti, tu su crkva sv. Mihaila, Toranj svetog Urbana, Državno pozorište, Stara gradska većnica, Stari univerzitet, Trg oslobođenja, itd. Tu je i zoološki vrt, za sve ljubitelje životinja.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Spišský hrad (Spiški zamak)
kliknite na sliku da zatvorite
Ochtinská aragonitová jaskyňa (Ohtinska aragonitska pećina)
kliknite na sliku da zatvorite
Dobšinská ľadová jaskyňa (Dobšinska ledena pećina)
kliknite na sliku da zatvorite
Bojnice
kliknite na sliku da zatvorite
Visoke Tatre
kliknite na sliku da zatvorite
Slovenský raj (Slovački raj)
kliknite na sliku da zatvorite
Košice
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite