Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Slovenija
Gradovi
Slovenija
Mala ali savršeno formirana, Slovenija je jedna od impresivnih evropskih zemalja. Lepa poput Švajcarske, sa gradovima koji su konkurenti austrijskim i sa povoljnim cenama. Jednom rečju savršena u svakom pogledu. Slovenija može biti mala, ali je ona zemlja koja privlači turiste svojom bogatom prirodnom lepotom, živopisnim gradovima i divnim i jeftinim skijalištima. A sa malom, ali lepo formiranom mediteranskom obalom, odmaralištima kraj jezera i meštanima koji su vrlo gostoprimljivi, definitivno je prava destinacija za vaš odmor. Treća najšumovitija zemlja u Evropi, posle Švedske i Finske, Slovenija je super model kada je reč o prirodnim lepotama. Prelepi planinski pejzaži, nestvarno zelene doline reka, lednička jezera okružena srednjevekovnim zamkovima i brdima posutim vinovom lozom. Ne treba zanemariti kristalno čistu obalu, sa svim onim živahnim ribarskim selima u italijanskom stilu i naseljima kao što su Piran i Portorož. Slovenija nudi mnoštvo mogućnosti za biciklizam, planinarenje, rafting i paraglajding - šta god poželite, ovde ćete naći. Glavni grad je Ljubljana, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
Slovenija ima svoje atrakcije tokom cele godine. Sneg može potrajati na planinama do kraja juna, pa čak i julu, ali proleće je sjajna prilika da provedete vreme u nizijama i dolinama punim poljskog cveća. Istovremeno dani postaju sve duži, pozorišta i drugi kulturni objekti su u punom jeku, a cene su vansezonske i još uvek nema letnje gužve. Leto, koje traje od sredine juna do septembra, idealno je vreme za planinarenje i kampovanje. Tada je visoka sezona i možda će vam predstavljati problem da nađete smeštaj. Zato, planirajte na vreme. Septembar može biti odličan mesec, sa bogatom ponudom domaćeg voća i povrća i pristupačnim cenama. Tada još uvek možete plivati u Jadranu. Od sredine oktobra većina kampova je zatvorena i dani su sve kraći. Jesen je predivna, naročito u planinama Štajerska i Gorenjska, a to je najbolje vreme za planinarenje i pešačenje. Mada oktobar i novembar mogu biti kišoviti. Zima, koja traje od decembra do marta, u Sloveniji je rezervisana za skijaše i tada može biti veoma hladno. U isto vreme, zimi možete razgledati muzeje i druge zatvorene turističke znamenitosti. Skijaši treba da imaju u vidu da su dečiji školski raspusti u Sloveniji oko 10 dana između Božića i Nove godine i nedelju dana u drugoj polovini februara.
Šta posetiti?
Bled - Nalazi se u blizini granice sa Austrijom, a oko 90 minuta vožnje severozapadno od Ljubljane. To je jedno od najživopisnijih mesta u Sloveniji i odlično mesto za posetu prekrasnim pejzažima, alpskom jezeru i šumama. U blizini se nalazi i nacionalni park Triglav, gde možete uživati u planinarenju. Sa pogledom na slikovito Bledsko jezero, zamak Bled je možda jedan od najšarmantnijih dvoraca u Evropi. Unutrašnjost zamka ima mnogo zanimljivih srednjevekovnih eksponata, a sa terase dvorca imaćete divan pogled na jezero. Jezero Bled je idealna destinacija za uživanje u vožnji brodom duž jezera i izlete do predivnog ostrva u sredini jezera. Bled je poznat po svom prelepom ambijentu među planinama i šumama i dugo je omiljena stanica bogatih i slavnih.
Maribor - Nalazi se na severozapadnom kraju zemlje, samo nekoliko kilometara od granice sa Austrijom. To je jedan od najvećih gradova u Sloveniji. Ukoliko želite, možete otići na jednodnevni izlet do obližnje Austrije, jer je Maribor samo 50 minuta vožnje od Graca u Austriji. Maribor nije daleko od glavnog grada, što ga čini popularnom destinacijom za izlet iz Ljubljane. Ima mnogo crkava i trgova, kao i mnoge zanimljive zgrade i spomenike koje možete da istražujete peške.
Piran - Grad Piran je lep primorski grad sa pogledom na divan Jadran. Ukoliko ste bili u Hrvatskoj, u Puli ili Dubrovniku i dopalo vam se, sigurno ćete voleti Piran i kupanje u kristalno bistrim vodama. Piran je popularno mesto za odmor na plaži, iako sam grad nudi dosta toga, kao što su posete mnogim muzejima i uživanje u šetnji kaldrmisanim i uskim ulicama Starog grada.
Postojnska jama - Najposećenija pećina u celoj Evropi, Postojnska jama predstavlja sistem od dvadeset kilometara prolaza, galerija i komora. Ova karakteristična kraška pećina, odlikuje se stotinama stalagmita, stalaktita i kalcitskih formacija u različitim oblicima i bojama. Vaš obilazak počinje vozom kroz pećinske prolaze. Nakon voza, tura će vas dovesti do koncertne dvorane koja može da primi do 10.000 ljudi. Obilazak traje oko sat i po. Ponesite nešto toplije da obučete, jer je temperatura u pećini od 8 do 10 stepeni. Postojnska jama je najpoznatija po biološkoj vrsti podzemnog sveta, čovečijoj ribici.
Kranjska Gora - Četrdeset kilometara severozapadno od Bleda, u dolini Save Dolinke, nalazi se Kranjska Gora, najveće i najopremljenije skijalište u zemlji. Dolina Save Dolinke razdvaja Karavanke gorski lanac od Julijskih Alpa. To je vekovima važna komercijalna ruta između Gorenjske i Koruške. Kranjska Gora je bila samo malo dolinsko naselje zvano Borovška Vas sve do kraja XIX veka, kada su zaljubljenici u skijanje počeli da dolaze ovde. Planica, kolevka skijaških skokova, pomogla je da se grad smesti na svetsku mapu. Kranjska Gora je u svom najboljem izdanju pod snežnim pokrivačem, ali njena okolina je divna za istraživanje i u toplijim mesecima.
Koper - Luka Koper je mesto za istraživanje antičke Slovenije. Možete posetiti gradski toranj iz 1480. godine, Pretorsku palatu smeštenu na Titovom trgu, katedralu iz XV veka i mnoge druge znamenitosti.
Bohinj - Veće i slabije razvijeno glacijalno jezero, divno je mesto za odmor. Za razliku od Bleda, nema romantično malo ostrvo ili dvorac na stenovitom grebenu. Ali ima Triglav koji se vidi sa jezera po vedrom danu. Bohinj leži unutar granica nacionalnog parka Triglav i ima divna prirodna porostranstva koja ne možete naći na Bledu. Bohinj ima nekoliko muzeja i istorijskih crkava, a od aktivnosti tu su kajakaštvo i planinski biciklizam.
Ptuj - Jedan od najstarijih gradova u Sloveniji, a što se istorijskog značaja tiče, jednak je Ljubljani. Sredenjevekovno jezgro Ptuja, sa palatama, muzejima, manastirima i crkvama, može se lako videti u jednom danu.
Predjama zamak - Smešten na oštroj litici ispred pećine, samo je 9km udaljen od Postojne. Predjama zamak ima jedan od najdramatičnijih položaja. Iako je zamak podignut 1202. godine, onaj koji vidimo danas datira iz XVI veka. Osam soba u zamku sadrži malo toga što možete videti – slike u ulju, oružje, pietà iz XV veka – ali dvorac u svom sastavu ima i pokretni most nad divljom rekom, rupe u tavanici ulazne kule za polivanje uljeza ključalim uljem, veoma vlažnu tamnicu, kovčeg pun blaga iz XVI veka (iskopan u podrumu 1991. godine) i na vrhu mesto za skrivanje. Pećinu ispod Predjama zamka čini mreža (6km) galerija raspoređenih u četiri nivoa. Veći deo je otvoren samo za speleologe, a posetioci mogu videti oko 900m. Za duže ture morate se prethodno dogovoriti. Erazmo Jamski je upravljao Predjamskim gradom u kome se nalazi zamak. Bio je baron razbojnik iz XV veka, koji je kao Robin Hud presretao putnike u dubokoj šumi, krao plen i davao ga siromašnima. Njegovi napadi su toliko uznemiravali njegove susede da je u jesen 1484. austrijska vojska pod vođstvom Gašpara Ravbara, guvernera Trsta, napala zamak. Međutim, zamak je bio neosvojiv mesecima. Na kraju je Gašpar rešio da potkupi Erazmovog slugu. U sastavu Predjama, izdvojena je mala građevina nad provalijom u kojoj se nalazio toalet. Jedne noći, kada je Erazmo otišao do toaleta, sluga je dao znak i Gašpar je otvorio vatru iz topova, čijim je projektilima razneo i toalet i Erazma u njemu.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Bled
kliknite na sliku da zatvorite
Maribor
kliknite na sliku da zatvorite
Piran
kliknite na sliku da zatvorite
Postojnska jama
kliknite na sliku da zatvorite
Kranjska Gora
kliknite na sliku da zatvorite
Koper
kliknite na sliku da zatvorite
Bohinj
kliknite na sliku da zatvorite
Ptuj
kliknite na sliku da zatvorite
Predjama zamak
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite