Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Španija
Gradovi
Španija
Španija je jedna najposećenijih turističkih zemalja tokom godine. Može vam ponuditi mnogo više od svojih beskrajnih plaža i južnog sunca. Njene turističke atrakcije leže ne samo duž obale nego i u unutrašnjosti zemlje. Ne samo da možete posetiti turistička mesta kao što su Alhambra u Granadi, Seviljska katedrala, manastir Montserrat (Monserat) već i različite prelepe pejzaže, brojna živopisna sela i gradove i obilje predivnih crkava i dvoraca, od kojih se mnogi nalaze daleko od glavnih turističkih staza. Kraljevina Španija se nalazi na krajnjem jugozapadu Evrope. Na severu se graniči sa Francuskom i Andorom, na zapadu i severozapadu sa Portugalijom i na jugu sa Gibraltarom. Atlantik zapljuskuje španske obale na severu, a Mediteran na jugu. Takođe, deo Španije su Balearska ostrva Majorka, Menorka, Ibica, Formentera i razna manja ostrva, koja leže na mediteranskoj obali i Kanarska ostrva, od kojih su najveća Gran Kanarija i Tenerife, a nalaze se severozapadno od afričke obale. Španija je zemlja sa bogatom i raznovrsnom istorijom, zemlja različitih regiona i ponosnim i vrlo gostoljubivim ljudima. Španci uopšte imaju tendenciju da budu veoma porodično orijentisani i pridaju veliki značaj vremenu provedenom u društvu porodice i prijatelja. To je nesumnjivo razlog zašto su obroci toliko važni i zašto je Siesta (pauza tokom radnog dana koja traje između 13h i 16h) i dalje toliko popularna, naročito na jugu zemlje gde temperature leti mogu biti izrazito visoke. Za mnoge, koji prvi put posete Španiju, očekivanja su često podstaknuta medijskim slikama sangrije, sombrera i borbama bikova. Sve to naravno čini tradicionalnu špansku kulturu, ali postoji mnogo više što čini modernu i progresivnu Španiju kao raznovrsno i kosmopolitsko društvo. Bez sumnje, Španija ima fenomenalne plaže i one su njena glavna atrakcija i razlog zašto privlači preko 50 miliona turista svake godine. Sunce u proseku sija 320 dana godišnje u nekim oblastima južne Španije. Glavni grad je Madrid, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
Španija je generalno destinacija za posetu tokom cele godine. Mada su idealni meseci za posetu maj, jun i septembar (plus april i oktobar na jugu). Tokom jula i avgusta, kada se temperatura može popeti do 45°C, u Madridu je nepodnošljivo i skoro pusto, pa ukoliko vam vrućina baš i ne prija, ostavite Madrid za neki prijatniji period. Zima (od decembra do februara) je blaga duž juga i jugoistoka mediteranske obale.
Šta posetiti?
Grenada - Čuveni stari mavarski grad Granada, danas glavni grad njene pokrajine i univerzitetski grad. Krunisana palatom Alhambra, Granada je proglašena za nacionalni spomenik na osnovu njenih brojnih, dobro očuvanih ostataka bogate kulture i umetnosti i kao mesto velikih događaja u istoriji Španije. Granada je turističko i kulturno žarište Španije. Alhambra, mavarska tvrđava i palata, je pod zaštitom UNESCO-a i danas služi kao muzej islamske arhitekture. Postoje i drugi brojni značajni arhitektonski lokaliteti kao što je katedrala, Bermejas (Bermehas) kule i The Cube (Kocka). Univerzitet Granade je takođe dobro poznat u Španiji, osnovan 1349. danas ima tri kampusa i preko 60.000 studenata. Ovo je popularni centar učenja evropskih studenata.
Seville (Sevilja) - Grad Sevilja ima romantičnu prošlost, sa bogatim mavarskim nasleđem. Sevilja je glavni grad regije Andaluzije. Sevilja ima impresivnu kolekciju istorijskih znamenitosti, uključujući i njenu katedralu, koja je najveća gotska građevina u svetu. Pošto je bila pod okupacijom Mavara 500 godina, grad ima i legat ostavljen od strane arapskih kraljeva u obliku Alcazar (Alkasar), palata-tvrđava koja se smatra jednim od najboljih postojećih primera mavarske arhitekture. Savršen ambijent za visoku kulturu i romantične opere kao što su Karmen, Don Žuan i Figaro. Posetioci još mogu da dodaju na listu i flamenko, tapas i borbe bikova. Grad najbolje možete doživeti tokom dva velika festivala, Semana Santa koji se održava nedelju dana pre Uskrsa i Feria de Abril koji se održava dve nedelje posle Uskrsa.
Figueres - Primorski region Kosta Brave poznat po muzeju Salvadora Dalija. Grad je ujedno i Dalijevo rodno mesto. Najveći razlog zašto je Figueres posećen je upravo čuveni Dalijev muzej. To je drugi najposećeniji muzej u Španiji odmah posle Prado muzeja u Madridu. Sve podseća na Salvadora Dalija u gradu Figueres. Tu su njegovi radovi na trgu ispred muzeja. Ali pored muzeja, Figueres može biti prijatno mesto da provedete noć ili dve.
Valencia (Valensija) - Osnovali su je Rimljani 137.p.n.e. i bila je pljačkana, spaljivana i pod opsadom više puta od strane raznih osvajača. Ali živahna Valensija je ipak uplovila u drugi milenijum kao evropski sofisticiran i savremen turistički grad. Smeštena na obali Sredozemnog mora, oko četiri sata južno od Barselone, Valensija se širi oko svoje prometne luke. Valensija odiše tradicionalnim karakterom, naročito u svom starom gradu El Carmen (El Karmen), pa je zadržala svoju kulturnu baštinu ne samo u obliku srednjevekovne arhitekture, već i u njenim živopisnim festivalima (kao što su bitka cvećem, vatromet Fallas, čak i jedan posvećen bacanju paradajza). Međutim, Valensija ima i mnogo toga što je novo, uključujući i glavnu atrakciju, ultra moderan Grad umetnosti i nauke, koji privlači oko četiri miliona posetilaca svake godine. Zlatne plaže prostiru se duž obale i njima jednostavno ne možete odoleti. Grad nudi i puno zelenih parkova za šetnju, vožnju bicikla ili jednostavno za opuštanje. Probajte “paelju” koja je nastala ovde, a potom u večernji izlazak, jer je Valensija poznata po svojim živim barovima i klubovima.
Toledo - Sa svojom jedinstvenom pozicijom, živopisnim gradskim pejzažom i njegovim veličanstvenim starim zgradama, Toledo je jedan od najvećih turističkih gradova Španije. Toledo je cilj svakog posetioca zainteresovanog za umetnost i istoriju. Odavno je poznat po svojim mač oštricama i njihovom zlatnom i srebrnom umetničkom radu, a to je veština pravljenja koju su doneli Mavari.
Cuenca (Kuenka) - Nalazi se između Madrida i Valensije, u trećem najmanje naseljenom regionu u Evropi, a sam grad je svetska baština -Stari grad je izvanredan primer srednjevekovnog grada, izgrađen na strmim planinskim stranama. Mnoge “Casas colgadas” (viseće kuće) izgrađene su baš do same ivice litice, što Kuenku čini jednim od najupečatljivijih gradova u Španiji. Ona je dragulj u provinciji Castilla la Mancha (Kastija la Manča).
Ibiza (Ibica) - Ostrvo Ibica nalazi se oko 80 kilometara van kontinentalnog dela Španije, okruženo Sredozemnim morem. Zajedno sa Majorkom i Menorkom spada u grupu Balearskih ostrva. Ibica je legendarna turistička destinacija Španije i domaćin neverovatnom nizu prizora, aktivnosti i događaja. Čak i oni koji prvi put posećuju Ibicu, brzo će biti zaneseni time koliko zabavna i fascinantna Ibica zaista može da bude. Tokom leta je toplo, čak i kad sunce zađe, što je jedan od razloga zašto Ibica ima tako buran noćni život. Uprkos činjenici da je Ibica deo Španije, kuhinja ne mora da bude španska. Ostrvo nudi širok izbor hrane iz cele Evrope. Ako volite ukus francuske kuhinje, moći ćete da ga pronađete. Ako ste raspoloženi za neku italijansku hranu i to ćete naći. Ako želite da obilazite Ibicu, svakako posetite stari grad Ibize. Ovaj šarmantni gradić je istorijski lokalitet. Uske kaldrmisane ulice okružene su zidovima koji datiraju iz 1500-ih. Osmatračnice, drevni most, dvorac, kao i čuvena katedrala Santa Maria, čine ovaj grad obaveznim za videti. Sve u svemu, sa svojim mekim peščanim plažama, kristalnom vodom, razvijenom infrastrukturom za posetioce i živom večernjom scenom, Ibica je hit destinacija leta.
Tenerife - Ukoliko postoji mesto na svetu koje ima savršenu klimu, onda je to Tenerife na Kanarskim ostrvima. Dodajte na ovo zelene šume u severnom delu ostrva, planine, pustinje, vulkan, egzotične biljke i životinjski svet, kao i spektakularne plaže sa crnim vulkanskim peskom i imate pravi raj za odmor. Tenerife nudi jedinstveno iskustvo kupanja i sunčanja na prelepoj plaži, dok samo na nekoliko kilometara odatle, sneg svetluca na grebenu planine Teide. Ostrvska, centralno pozicionirana planina ima visinu 3.719 m i najviša je u Španiji, a vožnja žičarom do njenog vrha nudi fantastičan pogled na pejzaž vulkanskih padina. Ostrvska prestonica, Santa Cruz de Tenerife (Santa Kruz de Tenerife) je grad prilagođen za turizam. Glavna atrakcija ostrva su njeni idealni vremenski uslovi, sa toplim sunčanim danima tokom cele godine. Postoji mnogo sjajnih plaža, živopisnih odmarališta, luka i šarmantnih sela. Za decu postoje brojni tematski i akva parkovi.
Majorka - Najveće u grupi Balearskih ostrva, koja zajedno formiraju jednu od najpopularnijih destinacija za odmor u svetu. Od svih mediteranskih destinacija u Španiji, Majorka je daleko najpopularnija sa milionima turista na njenim obalama svake godine. Majorka je postala turistička meka 1960-ih, kada je izgrađeno na stotine visoko razvijenih hotela, apartmanskih blokova i tržnih centara, koji sada dominiraju obalom ostrva. Prestonica Palma de Majorka, ipak je u svom živom centru zadržala nešto od svoje istorije i veličanstvenu gotsku katedralu. Severozapadna obala nudi neke sakrivene uvale ispod vrhova Serra de Tramuntana (Sera de Tramuntana) planinskog venca i nekoliko starih gradova i sela, dok su na jugu plantažne ravnice sa maslinama i bademima. Većina posetilaca ide na Majorku zbog sunca i zabave. Sa hiljadama sunčevih sati tokom godine i više barova nego što se nadate da ćete posetiti u svom životu, malo je verovatno da će vas Majorka razočarati na ovom polju. Možete napraviti pauzu od plaže i obići ostrvo autom ili biciklom, što vam omogućava da otkrijete romantična ribarska sela Majorke, istorijske manastire, spomenike, muzeje i spektakularne pejzaže. Duboko ukorenjena u bogatoj i divnoj mediteranskoj istoriji, Majorka ima neke fascinantne atrakcije koje će privući sve vrste putnika i pružiti zanimljiv uvid u istoriju ostrva. Castell d’Alaro (Kastel de Alaro) je najpopularnija pešačka staza Majorke, koja vodi od grada Alaro do ruševina zamka iz XV veka sa kapelom na vrhu brda, pružajući prekrasan pogled na ostrvo i Sredozemno more. Provozajte se prugom Soller-Palma i uživajte u neverovatnom pogledu, dok ljubitelji kulture treba da posete Catedral La Seo (katedrala La Seo), Castell del Bellver (zamak Belver) i Museo d' Art Espanyol Contemporani (Muzej savremene španske umetnosti) u Palmi. Palma Nova, Illetes i Es Trenc (na jugoistočnoj obali) neke su od najpopularnijih plaža na ostrvu - ali postoje mnoge, mnoge druge koje možete obići.
Kosta Brava - Lepa obala Kosta Brave proteže se 160km duž obale Katalonije u severoistočnom uglu Španije, od Port Bou na francusko- španskoj granici do Tossa del Mar (Tosa del Mar), severno od Barselone. Obala je puna visoko razvijenih turističkih letovališta i savremenih marina, ali i zelenih padina i usamljenih, divljih litica, uvala i pećina. Sve to potvrđuje njenu reputaciju jedne od najprometnijih evropskih destinacija za odmor. Turisti uživaju u skrivenim zadovoljstvima na stenovitoj obali, mnogi se otisnu čamcima da otkrivaju napuštene uvale sa mirisom borovog i limunovog drveta, mirisnim biljem i jarkim cvećem. Internacionalna odmarališta i marine leže u neposrednoj blizini relativno netaknutih ribarskih sela i gradova, dokazujući bogatu istoriju ove oblasti sa starim zamkovima i utvrđenjima. Ronioci uživaju u kristalnim vodama, istražujući mnogobrojne olupine. Od poznatijih letovališta tu su: Lloret de Mar (Ljoret de Mar) i Tossa de Mar (Tosa de Mar). Ljoret de Mar je popularno letovalište, poznato po ogromnom broju hotela, barova, diskoteka i noćnih klubova, kao i zbog njenih pet plaža sa zlatnim peskom. Tossa de Mar je slikovit, istorijski grad smešten iza zlatnih peščanih plaža i predstavlja suprotnost komercijalnog letovališta Ljoret de Mar.
Fuerteventura - Ostrvo je relativno nerazvijeno, najpoznatije po svojim najdužim plažama sa belim peskom na Kanarskim ostrvima. Ima tri glavna letovališta, vrlo prijatna, za porodičnu zabavu, vrhunske sportove na vodi i smeštaj za svačiji džep. Fuerteventura ima sve što vam je potrebno za jedan opuštajući odmor ili može biti romantično utočište.
Gran Canaria (Gran Kanaria) - Najpopularnije Kanarsko ostrvo. Sa suncem tokom cele godine i zlatnim plažama, dinamičnim noćnim životom, velikim smeštajnim opcijama i planinskim zaleđem idealnim za planinarenje, jahanje i planinski biciklizam. Jednom rečju, Gran Kanarija nudi sve što vam treba za nezaboravan odmor. Otkrijte živahna odmarališta na plaži Playa del Ingles (Plaja del Ingles), San Agustin, Puerto Rico (Puerto Riko) i Maspalomas. Sunčajte se na mekom zlatnom pesku ili idite na jedrenje, ronjenje, surfovanje i skijanje na vodi. Ili jašite kamile kroz džinovske peščane dine i uživajte u nekom od niza tematskih parkova. Istražite Vegueta istorijski distrikt pod zaštitom UNESKO-a u kosmopolitskom gradu Las Palmas de Gran Kanarija. Ili jednostavno uživajte…
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Grenada
kliknite na sliku da zatvorite
Seville (Sevilja)
kliknite na sliku da zatvorite
Figueres
kliknite na sliku da zatvorite
Valencia (Valensija)
kliknite na sliku da zatvorite
Toledo
kliknite na sliku da zatvorite
Cuenca (Kuenka)
kliknite na sliku da zatvorite
Ibiza (Ibica)
kliknite na sliku da zatvorite
Tenerife
kliknite na sliku da zatvorite
Majorka
kliknite na sliku da zatvorite
Kosta Brava
kliknite na sliku da zatvorite
Fuerteventura
kliknite na sliku da zatvorite
Gran Canaria (Gran Kanaria)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite