Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Švajcarska
Gradovi
Švajcarska
Švajcarska je već dugo jedna od najvećih svetskih turističkih destinacija. Ona sadrži izuzetno obilje prirodnih lepota i interesantnih turističkih atrakcija, a istovremeno, uprkos raznovrsnom geografskom šablonu zemlje i razlikama u jeziku, religiji i načinu života među svojim stanovnicima, nudi sjajan primer jedinstva. Smeštena na jugu srednje Evrope, Švajcarska je uglavnom planinska zemlja. Njen položaj bez izlaza na more je svakako komercijalni nedostatak, ali je on kompenzovan lokacijom u samom srcu Alpa i na taj način u centru same Evrope što je čini jednom od najposećenijih zemalja, posebno tokom zime. Gledano u celosti, naseljene oblasti Švajcarske imaju umerenu i uvek vlažnu klimu. Viši planinski regioni prikazuju mnoge varijacije, uključujući i ledene uslove. Uopšteno, postoje tri klimatske zone: severna strana Alpa (Jura i Mittelland), unutrašnjost alpskog regiona i južno podnožje Alpa. Najvažniji gradovi Švajcarske su Bern, Cirih, Bazel, Lucern i Ženeva. Ukupna dužina železničke mreže u Švajcarskoj je oko 5.000km, što je jedna od najgušćih železničkih mreža na svetu. Švajcarska je rodno mesto Crvenog krsta, a ujedno i sedište veća Ujedinjenih nacija za ljudska prava. Hrana koja se najčešće povezuje sa Švajcarskom su čokolada i sir. Švajcarska je postojbina oko 450 vrsta sireva. Zimovanje u Švajcarskoj ima čari mondenskog i šarmantnog, sa svim pratećim sadržajima koji su na najvišem nivou. Glavni grad je Bern, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
Leto traje otprilike od juna do septembra i tada je klima najprijatnija za obilazak zemlje. Ustvari, mnogi avanturistički sportovi, kao što je vožnja kanuom ili neke avanturističke ekspedicije, nude se samo u tom periodu. Visoka turistička sezona je tokom jula i avgusta, kada su cene veoma visoke i smeštaj često u potpunosti rezervisan. Jeftinije ponude i manje ljudi naći ćete u aprilu, maju i oktobru. Proleće je sjajno doba godine za istraživanje seoskih područja. Planinari koji žele da obilaze visoke nadmorske visine, treba da budu opremljeni za uslove snega i leda čak do juna.
Šta posetiti?
Jungfrau region - Nalazi se južno od Interlakena i nudi najspektakularniji prizor u Švajcarskoj. Uživajte u predivnom pogledu na tri planinska vrha - Jungfrau (4.158m), Mönch (4.099m) i Eiger (3.970m). Njihovi beli vrhovi predstavljaju kontrast zelenim livadama i dolinama između njih. Udahnite svež planinski vazduh i izgubite se u ovoj magičnoj alpskoj zemlji čuda. U blizini Jungfrau regiona nalaze se ski zaseoci Grindelwald, Mürren i Wengen. Grindelwald (Grindevald) ostaje najveće kosmopolitsko odmaralište regiona, sa odličnim izborom restorana, hotela, skijališta i drugih aktivnosti koje nisu vezane za skijanje. Uveče, nakon skijanja ovo mesto nudi vam mnogobrojne kafiće, nekoliko barova i dva kluba. Mürren (Miren) i Wengen (Vengen) nalaze se na suprotnoj strani. Oba se mogu pohvaliti pešačkim ulicama bez automobila i starom tradicionalnom arhitekturom. Miren je smešten na stenovitoj litici i često je nagrađen titulom “najlepšeg skijališta u Švajcarskoj", dok se Vengen nalazi na strmoj padini, okupan suncem. Jungfrau region nudi skijanje za skijaše svih nivoa, sa 45 ski liftova i 195 kilometara staza, od kojih je 28% za početnike, 57% za srednje i 15% za napredne skijaše.
Montreux (Montre) - Sa predivnim položajem i neobično blagom klimom, što ga čini najpopularnijim mestom za odmor na Ženevskom jezeru, Montre se prostire nekih 6km duž obale jezera. Grad nudi prelepe šetnje pored jezera i divan Chillon (Šilon) zamak. Umetnici i pisci kao što su Lord Byron (Lord Bajron) i Mery Shelly (Meri Šeli), dolazili su ovde. Zamak Šilon datira iz XI veka i u dobrom je stanju. Obiđite njegove tamnice, baštu i brojne sobe ispunjene freskama, oružjem i nameštajem. Priča se da je Lord Bajron urezao svoje inicijale na trećem stubu tamnice kada je pisao o sudbini Francois de Bonivard (Fransoa de Bonivar) koji je bio prikovan za stub tamnice četiri godine u XVI veku.
Basel (Bazel) - Iako je poznat po svojim “Fasnacht” i “Vogel Gryff” festivalima u proleće i zimu, možda je leto najbolje vreme za posetu Bazelu. To je vreme kada meštani uživaju pored reke Rajne, hlade se u brojnim gradskim fontanama, voze skutere, jedu i piju na pretrpanim pločnicima. Bazel je lako obići. Stari grad je posebno interesantan, sa živopisnim ulicama i istorijskim zgradama, katedralom, kapijama Starog grada, gradskom većnicom. Bazel je ponosan i veoma svestan svoje istorije, ali istovremeno vrlo prijemčiv prema svemu što je novo. Ovo objašnjava prisustvo velikog broja savremenih objekata, koje su projektovali svetski poznati arhitekti. Oni upotpunjuju sliku otvorene i tolerantne metropole i služe kao kontrast istorijskom Starom gradu.
Davos - Nalazi se na 1.560m nadmorske visine i predstavlja užurban, ponekad nestrpljiv grad, poznat po svom svežem vazduhu i odličnom snežnom pokrivaču. Privlači skijaše već generacijama. Tokom leta, sneg se povlači, otkriva ogoljeno okruženje i grad dobija novi oblik. Davos se nalazi na zapanjujućem mestu, visoko u uskoj dolini između dva vrha. Davos je postigao slavu kao lečilište. Njegova nadmorska visina i dugi sunčani dani, ublažavali su patnje pacijenata obolelih od tuberkuloze do 1900. godine, deset godina nakon dolaska železnice i dugo pre nego što se uopšte mislilo na zimske sportove. Posećivalo ga je 700.000 posetilaca godišnje. Robert Louis Stevenson (Robert Luis Stivenson) je završio “Ostrvo sa blagom” dok je boravio u sanatorijumu u Davosu 1882. godine; Ser Artur Konan Dojl je boravio u periodu od 1894-1895 i bio je prva osoba u Davosu koja je skijala, a 1912. Tomas Mann (Tomas Man) je prilikom posete Davosu bio inspirisan da napiše “Čarobni breg”. Iako su mnoge klinike sada zatvorene, mali broj i dalje radi; savremena nauka je potvrdila blagotvorne efekte na velikoj nadmorskoj visini za respiratorne tegobe i dermatološke probleme. Grad takođe ima jedan od najbolje opremljenih svetskih sportskih objekata za trening, koje koriste sportisti i međunarodni fudbalski timovi da poboljšaju kondiciju i izdržljivost. Davos je domaćin velike međunarodne konferencije. U poslednjoj nedelji januara svake godine, predsednici, premijeri i druge važne ličnosti okupljaju se u Davosu da bi učestvovali na Svetskom ekonomskom forumu pod velikom pažnjom svetskih medija, kako bi razgovarali o globalnim finansijama i pravili finansijski plan za godine koje dolaze. Davos ima reputaciju odličnog skijlišta i uzbudljiv noćni život. Sa pet skijaških područja raspoređenih sa obe strane doline, Davos nudi alpskom skijašu beskrajni niz terena.
St. Moritz (Sent Moric) - Jedan je od najpoznatijih i najprestižnijih skijališta u svetu, posebno zato što je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1928. i 1948. godine. Danas njegovo ime označava prestiž, luksuz i eleganciju. Sent Moric je drugi dom bogatih i slavnih, koji ovde uživa u posebnoj atmosferi i uz čašu šampanjca. Sent Moric se nalazi na sunčanoj terasi u srcu Engadin doline, sa preko 320 sunčanih dana godišnje. Njegove olimpijske ski staze i prostrane staze za langlauf, poznate su širom sveta. Mnoge entuzijaste, Sent Moric privlači svojom prirodnom lepotom i kvalitetnom infrastrukturom. Skijaške staze u dužini od 350km dobro su uređene, a na njima se nalazi 56 ski liftova. Skijališta su podeljena u nekoliko odvojenih sektora; samo jedan, Corviglia (Korvilja) dostupan je direktno iz Sent Moric odmarališta, dok do višeg i prostranijeg Corvatsch (Korvač) morate ići autobusom.
Lucerne (Lucern) - Glavni grad istoimenog kantona, leži na severnom kraju jezera Lucern, na mestu gde reka Reuss (Rojs) ističe iz jezera. Više od jednog veka, grad sa svojim dobro očuvanim srednjevekovnim istorijskim jezgrom i elegantnim starim zgradama, jedan je od značajnih turističkih atrakcija Švajcarske.
Lausanne (Lozana) - Živahan glavni grad kantona Vaud (Vo), nalazi se na severnoj obali Ženevskog jezera. Atraktivan Stari grad je u velikoj meri bez automobila. Malim alejama prostiru se kafići i butici. Starim gradom dominira katedrala, koja se smatra najimpresivnijim objektom rane gotske arhitekture u Švajcarskoj. Gurmani mogu da uživaju u mnogim regionalnim specijalitetima, kao što su kupus i kobasice. Čak ni ljubitelji kulture neće biti razočarani, jer ovaj grad nudi brojne muzeje.
Rheinfall (Vodopad na Rajni) - Najveći evropski vodopad. Zaista je veličanstven, ne toliko zbog svoje visine (samo 23m) kako zbog svoje impresivne širine (150m) i kompletnog doživljaja koji proizvodi, sa velikim oblakom kapljica koje na suncu stvaraju dugu. Dvorac Schloss Laufen (Šlos Laufen), smešten na litici direktno iznad vodopada, doprinosi kompletnom doživljaju celokupne atmosfere.
St. Galen (Sent Galen) - Planinski kanton Sent Galen, sa vrhovima koji dostižu i više od 3.000m, nalazi se na severoistoku Švajcarske. Na severu se nalazi Bodensko jezero, a na istoku dolina Rajne. Sent Galen ima skijališta kao što su: Amden, Appenzell (Apencel), Degersheim (Degershajm), Flumserberg (Flumserberg), Gommisvald (Gomisvald), Hemberg–Bachli (Hemberg-Behli), Krummenau–Wolzenalp (Krumenau-Volcenalp), Pizol-Heidiland (Picol-Hajdiland), Toggenburg (Togenburg) i Wangs (Vangs). Togenburg (na 1.350m) je najveće skijalište u Sent Galenu. To je popularno skijalište koga čine tri oblasti: Wildhaus (Vildhaus), Unterwasser (Untervaser) i Alt St. Johann (Alt Sent Johan). Oblast ima 55 kilometara različitih terena pogodnih za sve nivoe skijaša, povezane sa 19 liftova. Imaju dobar izbor restorana, kafića i aktivan noćni život sa barovima i diskotekama.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Jungfrau region
kliknite na sliku da zatvorite
Montreux (Montre)
kliknite na sliku da zatvorite
Basel (Bazel)
kliknite na sliku da zatvorite
Davos
kliknite na sliku da zatvorite
St. Moritz (Sent Moric)
kliknite na sliku da zatvorite
Lucerne (Lucern)
kliknite na sliku da zatvorite
Lausanne (Lozana)
kliknite na sliku da zatvorite
Rheinfall (Vodopad na Rajni)
kliknite na sliku da zatvorite
St. Galen (Sent Galen)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite