Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Švedska
Gradovi
Švedska
Kraljevina Švedska je vrlo raznolika zemlja. Od šumovitih područja do veoma savremenih gradova, Švedska nudi za svakog po nešto u njenom obilju kulture Starog sveta. Ova zemlja je odlično mesto za uživanje u sportovima na otvorenom, kao što su planinarenje, skijanje i plovidba. Takođe možete obići arhipelag, grupu ostrva od kojih su samo neka sa gradovima. Ukoliko niste za aktivnosti u prirodi, onda možete posetiti palate i muzeje, restorane i prodavnice i bezbroj znamenitosti koje će vam oduzeti dah. Švedska istorija obuhvata eru Vikinga, hrabre istraživače koji su isplovili za trgovinom u neistražene vode, čak do Vizantije. Godina 1600-ih, švedski kralj Gustav II Adolf, osvojio je niz vojnih kampanja koje su uticale da Švedska stekne veliko bogatstvo i veliku moć. U današnje vreme Švedska je savršena kombinacija starog i novog. To je napredna industrijska nacija sa visokim životnim standardom, ali u isto vreme nacija koja je pored industrije uspela da očuva prirodne resurse sa nezagađenim rekama, čistim vazduhom i šumama punih divljači. Građani Švedske još uvek drže do tradicije njihovih predaka, očuvanjem istorijskih crkava, palata i spomenika. Švedska obiluje kulturnim svečanostima, koja se održavaju tokom cele godine. Gotovo svako godišnje doba ima svoj kulturni događaj. Ova mirna skandinavska zemlja nudi niz iskustava u okviru svojih elegantnih i sofisticiranih gradova, živopisnih srednje vekovnih sela, priobalnih ostrva arhipelaga, jezera i šuma i ledenih tundri severne Laponije. Glavni grad je Stokholm, a zvanična valuta je švedska kruna.
Kada putovati?
Uprkos njenoj severnoj poziciji u Evropi, Švedska nije toliko hladna kao što biste očekivali. Jug ima tokom cele godine umerenu klimu, a na severu leta mogu biti prilično topla. Švedska je u svom najboljem izdanju tokom leta i jeseni (krajem maja do septembra), ali planinari i kamperi će možda želeti da izbegnu visoku sezonu komaraca koja je u junu i julu. Zbog velike geografske širine zemlje, leti su dani veoma dugi. Grad Malme dobija 17 sati dnevne svetlosti sredinom leta, a Sundsvall (Sundsval) ima konstantnu dnevnu svetlost u drugoj polovini juna, ali morate da odputujete severno od Arktičkog kruga kako bi doživeli pravo ponoćno sunce u gradu Kiruna, kada sunce ostaje iznad horizonta 45 dana (od 31. maja do 14. jula). Turizam je zimi donekle ograničen i zahteva dobro planiranje, kao i ozbiljnu zimsku odeću. Mada postoje dobre mogućnosti za aktivnosti kao što su skijanje, vožnja saonica sa psima i vožnja motornim sankama. Veliki gradovi su u punom jeku tokom cele godine, ali manji gradovi gotovo da idu u hibernaciju kako temperatura počne da opada.
Šta posetiti?
Laponija - Smatra se najvećom netaknutom prirodom u Evropi, koja pokriva četvrtinu ukupne površine Švedske sa samo 5% stanovništva. Laponija je verovatno najpoznatija kao dom Deda Mraza i zaista, poseta “Santa World” u Dalarni je ono o čemu većina dece sanja. Laponija je, kako primamljivo tako i magično i neobično mesto. Laponija nudi veliki broj avantura, kao što su uspon do najvišeg vrha Švedske – Kebnekaise, šetnja u nacionalnim parkovima Sarek i Padjelanta ili vožnja sankama koje vuku psi, vožnja motornim sankama i skijanje. Boravak u ledenom hotelu u mestu Jukkasjärvi (Jukasjarvi), pružiće vam veoma neobično iskustvo.
Skokloster Slott (Skoloster palata) - Veličanstvena palata iz XVII veka, a ujedno i jedan od najfascinantnijih baroknih muzeja u Evropi. Poznata je po svom neobičnom enterijeru, kao i ogromnoj zbirci slika, nameštaja, primenjene umetnosti, tapiserija, oružja i knjiga. Palata takođe poseduje i restoran, konferencijske sale i muzej automobila.
Birka - Ovaj vikinški grad nalazi se na ostrvu jezera Malaren, oko 18 kilometara od Stokholma. To je bila glavna luka pre više od 1.200 godina. Birka je najstariji grad Švedske, koji se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. Novi muzej sadrži eksponate, otkrtivene nakon obimnih iskopavanja. Posetite muzej i saznajte kako su živeli Vikinzi.
Visby (Visbi) - Hanzeatski grad Visbi, bivše mesto Vikinga na ostrvu Gotland, bio je glavni centar Hanzeatske lige na Baltiku od XII do XIV veka. Njeni bedemi iz XIII veka i više od 200 skladišta, kao i trgovačke institucije iz istog perioda, čine je najbolje očuvanim utvrđenim komercijalnim gradom severne Evrope.
Gripsholm palata - Nalazi se u malom gradu Mariested na jezeru Maleren izvan Stokholma. Divna renesansa palata, izgrađena je 1540. godine. Palata sadrži izuzetan renesansni enterijer, kao i pozorište i najveću i najstariju svetsku kolekciju portreta.
Nacionalni park Sareks - Impozantan pejzaž nacionalnog parka Sareks, sadrži preko 100 glečera, kao i planine koje dostižu preko 2.000m. Treba da se doživi uz pomoć vodiča, osim ako niste stručnjak za opstanak u prirodi. Najbolji pogled je preko jezera i delte Laiture na Rapa alv, u blizini istočnog oboda parka.
Öland (Eland) - Malo ostrvo koje se može pohvaliti mnogim ruševinama, utvrđenjima i sa skoro 400 vetrenjača. Najveći prsten utvrđenja gvozdenog doba na ostrvu, Graborg je neverovatan prizor. U blizini, Eketorp je delimično obnovljen kao muzej koji prikazuje kako jedno utvrđeno srednjevekovno selo mora da izgleda. Podjednako su impresivne ruševine palate Borgholm, koja je na kraju spaljena i napuštena početkom XVIII veka. Takođe se ističu svetionici na severnom i južnom kraju ostrva. U Eland se stiže od Kalmara preko najdužeg mosta u Evropi, dugog 6.000m.
Stari grad Uppsala (Upsala) - Smešten kraj savremenog grada Upsala, stara Upsala smatra se najvažnijim praistorijskim spomenikom u Švedskoj i kolevkom švedske civilizacije. Tri “Kungshögarna” ili kraljevske humke, nalaze se na grebenu i mogu se videti kilometrima daleko. U centru svake humke, nalazi se kamen koji obeležava tačno mesto groba. Mrtav kralj je spaljen na lomači zajedno sa njegovim darovima, koji uglavnom uključuju nakit i zlato.
Glasriket (Kraljevina kristala) - Nalazi se u pokrajini Smaland, u jugoistočnom delu Švedske. Mnoge od najpoznatijih svetskih staklara možete naći ovde. Kraljevina kristala nastala je kada je prva količina stakla istopljena u Kosti 1742. godine. Kosta je danas najstarija staklara u Švedskoj, koja i dalje ručno pravi staklo.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Laponija
kliknite na sliku da zatvorite
Skokloster Slott (Skoloster palata)
kliknite na sliku da zatvorite
Birka
kliknite na sliku da zatvorite
Visby (Visbi)
kliknite na sliku da zatvorite
Gripsholm palata
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Sareks
kliknite na sliku da zatvorite
Öland (Eland)
kliknite na sliku da zatvorite
Stari grad Uppsala (Upsala)
kliknite na sliku da zatvorite
Glasriket (Kraljevina kristala)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite