Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Turska
Gradovi
Turska
Ogromni pravougaonik Turske, nalik na istureno poluostrvo od zapadnog oboda Azije ali sa prednjim delom na tlu Evrope, služi kao važan most između različitih kultura i ekonomskih regiona. Trakija i oblast oko Mramornog mora odigrali su ključnu ulogu, kao posrednici između Evrope i Azije, sa uticajem na svetsku istoriju koja je opstala od najranijih davnina pa sve do danas. Morski put, kroz moreuze, povezuje Egejsko more i istočni Mediteran sa vodama Crnog mora. Još od vremena kolonizacije od strane drevnih Grka, nosio je protok ideja i uticaja prema severoistoku. Iako najveći deo njenog geografskog terena stavlja Tursku među planinske zemlje Bliskog istoka, njen položaj je od davnina doveo u bliski kontakt sa Zapadom, tako da se kultura današnje Turske oslanja u velikoj meri na Evropu. Ovo se takođe nalazi i kao politički izraz u njenom pridruženom statusu sa Evropskom zajednicom i članstvom u NATO-u, Severno-atlantskom savezu. Ogromno prostranstvo koje čini Republiku Tursku pruža se od zapada ka istoku, od Trakije u jugoistočnom delu Evrope, preko Mramornog mora i poluostrva Mala Azija, do Anatolije na Bliskom istoku. Istanbulska Kapali čaršija nudi veliki izbor nakita, tepiha i antikviteta za prodaju. Turske rukotvorine uključuju bogat izbor tekstila i veza, nakita, proizvoda od bakra, oniksa i kože i iznad svega tepiha i ćilima. Drugi gradovi i veća naselja imaju tržišta gde možete kupiti suvenire i rukotvorine. Glavni grad je Ankara, a zvanična valuta je nova turska lira.
Kada putovati?
Proleće i jesen, sa temperaturama između 16°C i 25°C, su najbolji periodi da posetite Istanbul, Egej i Mediteranske obale. U slučaju da volite toplo vreme, leto je onda najbolji izbor. Vrhunac turističke sezone je u letnjem periodu od jula do sredine septembra, kada većina Turaka uzima svoje odmore. Turska je velika zemlja sa različitim regionalnim klimatskim uslovima. Egejske i Sredozemne obale imaju tipičnu mediteransku klimu, sa toplim letima i blagim vlažnim zimama. Antalija na južnoj obali ima prosečne letnje temperature oko 30°C. U Istanbulu, letnje temperature su u proseku oko 28°C, a zime su sveže, vlažne i ponekad sa sporadičnim snegom. Leto na Anatolijskoj visoravni je veoma vruće, a zime su veoma hladne. U Ankari, zimske temperature su u proseku oko -4°C, a letnje oko 30°C. Crnomorska obala je vlažna tokom cele godine, sa blagim letom i hladnom zimom. Istočna Turska je veoma hladna sa snegom u zimskom periodu, ali je topla sredinom leta. Istočni deo zemlje je planinski, sa toplim letima i veoma hladnim i snežnim zimama.
Šta posetiti?
Ayasofya (Aja Sofija) - Smeštena u Istanbulu, Aja Sofija je prvobitno bila bazilika izgrađena za rimskog cara Justinijana I u VI veku. Remek-delo rimskog graditeljstva, masivna kupola sa prečnikom od 31m, pokriva ono što je više od 1.000 godina bio najveći zatvoreni prostor u svetu. Crkva je opljačkana u vreme četrvrtog krstaškog pohoda 1204. godine, a džamija postaje u XV veku kada Osmansko carstvo preuzima grad. Aja Sofija pretvorena je u muzej 1935. i sada je jedna od najvećih atrakcija u Turskoj.
Kapadokya (Kapadokija) - Poznata je po svojim čudnim i divnim prirodnim formacijama stena i po jedinstvenom istorijskom nasleđu. Jedno od najboljih mesta gde se mogu videti ove čudne formacije je grad Göreme (Goreme), koji se nalazi među brojnim velikim kupama pod nazivom “Vilini dimnjaci”. Oni su formirani kao posledica erozije, delovanjem vetra i vode na dva različita vulkanska sloja: debeli sloj tufa (kompresovani vulkanski pepeo) i tanak sloj bazalta koji je otporniji na erozije. Zbog lakoće oblikovanja tufa, mnogi “Vilini dimnjaci” u Kapadokiji, izdubljeni su tokom vremena i stvorene su kuće, crkve i skladišta.
Antički grad Efes - Efes je popularna turistička atrakcija na zapadnoj obali. Grad Efes je nekada bio poznat po hramu Artemide, koji je bio jedno od sedam svetskih čuda. Neki od značajnih gradskih objekata još uvek se mogu videti. Između ostalih tu su veličanstveno pozorište i Celzusova biblioteka. Biblioteka je izgrađena oko 125. godine nove ere, za skladištenje 12.000 svitaka i da služi kao monumentalna grobnica za Celzusa, guvernera Azije. Fasada je pažljivo obnavljana tokom godina, sve do sjajanog izgleda koji ima danas.
Sultan Ahmet Camii (Plava džamija) - Sa svojih šest minareta i raskošnom arhitekturom, Sultan Ahmetova ili Plava džamija u Istanbulu impresionira svojim spoljašnjim izgledom. Plava džamija je postala jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Istanbulu. Izgrađena je između 1609. i 1616. godine prema planu arhitekte Mehmed Age. Kao i mnoge druge džamije i Sultan Ahmetova sadrži grobnicu osnivača, medresu i predvorje. Unutar džamije, visoki plafon obložen je sa 20.000 plavih pločica u različitim obrascima, zbog kojih je i dobila svoj popularni naziv.
Ölüdeniz (Oludeniz) - Malo mesto koje se nalazi u južnom delu zapadne obale Egejskog mora. Ima usamljenu peščanu uvalu na ulazu u Oludeniz. Ova plaža je poznata po svojim nijansama tirkizne boje i važi za jednu od najviše fotografisanih plaža na Mediteranu. Oludeniz se takođe smatra jednim od najboljih mesta na svetu za paraglajding, zbog svoje jedinstvene panorame.
Nemrut - Nemrut je visoka planina (2.134m) u jugoistočnoj Turskoj, u blizini grada Adijaman. Godine 62.p.n.e. kralj Antioh I Komagenski, izgradio je grobnicu na vrhu planine okruženu mnogim ogromnim statuama: samoga sebe, dva lava, dva orla i raznih grčkih i persijskih bogova. Još od njihove izgradnje, glave su popadale sa tela i leže razbacane širom lokacije. Sa Nemruta se pruža sjajan pogled na okolne planine. Glavna atrakcija je gledanje izlaska sunca sa istočne terase, koja ovim glavama daje predivnu narandžastu nijansu i stvara dodatni osećaj misterioznosti samog mesta.
Bodrum - Sa svojim peščanim plažama, ulicama sa brojnim radnjama i sofisticiranim restoranima, dugo je bio omiljeno primorsko mesto za odmor u Turskoj. Grad je u antičkoj Grčkoj bio poznat pod nazivom Halikarnas i ujedno kao mesto gde je bio smešten mauzolej kralja Mauzola (Mauzolej u Halikarnasu), jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta. Nažalost, serija zemljotresa uništila je spomenik ali i druge istorijske atrakcije poput Bodrumske tvrđave, koju su sagradili vitezovi hospitalci u XV veku. Tvrđava gleda na marinu unutar Bodruma, koja je ispunjena jahtama vrednim više miliona dolara.
Pamukkale (Pamukale) - Doslovno znači "dvorac od pamuka" i predstavlja neobičan pejzaž u zapadnoj Turskoj, poznat po svojim belim terasama. Terase su od travertina, a nastale su prelivanjem mineralne vode i taloženjem minerala. Ljudi su se kupali u takvim bazenima hiljadama godina. Antički grčki grad Hierapolis, izgrađen je iznad toplih izvora od strane kralja Pergama. Ruševine kupatila, hramova i drugih grčkih spomenika mogu se videti na ovom mestu.
Patara - Sa svojih 14 kilometara, jedna je od najdužih peščanih plaža koja se može naći na Mediteranu. Ovaj deo čine drevna oblast Likija, rimske ruševine i peščane dine bez ikakvih vidljivih objekata, osim malog kafea. Patara plaža je takođe mesto, gde ugrožena vrsta kornjača “Caretta caretta” polaže svoja jaja. Obližnje selo Patara je rodno mesto Svetog Nikole, episkopa Mire Likijske iz IV veka, koji je u svetu poznatiji kao Deda Mraz.
Aspendos (Aspend) - Poseduje jedno od najbolje očuvanih drevnih antičkih pozorišta. Teatar u Aspendu izgrađen je 155. godine nove ere, za vreme vladavine rimskog cara Marka Aurelija, a moglo je da smesti između 15.000 i 20.000 gledalaca.
Kuşadası (Kušadasi) - Jedno je od glavnih letovališta u Turskoj, koje nudi odličan ambijent za nezaboravan odmor. Smešten na zapadnoj obali Turske, 90km južno od Izmira, Kušadasi ima reputaciju jednog od najatraktivnijih gradova na Egejskom moru, jer je u blizini važnih istorijskih lokaliteta kao što su Efes, Didim, Priene i Milet. Kušadasi ima tipičnu mediteransku klimu, sa toplim letima i blagim zimama, pružajući na taj način dugu turističku sezonu. Grad je okupan suncem 300 dana u godini. Brojne peščane plaže imaju toplu, čistu vodu i mirnu atmosferu. Posle sunčanja tokom dana, grad dočekuje izvanredan zalak sunca. Kako sunce zalazi, atraktivni kafići i restorani u bulevaru oivičenim palmama, postaju posećeniji. Veliko zadovoljstvo je gledati jahte i brodove koji dolaze i odlaze sa zalazakom sunca, uz piće pre večere. Restorani služe raznovrsne sveže plodove mora, ribu i egejske specijalitete. Ples i zabava do zore, u živopisnim barovima ili diskotekama, mogu završiti idealan dan u Kušadasiju.
Marmaris - Postavljen uz padinu prekrivenu borovima, Marmaris je centar koji kombinuje prirodnu lepotu sa neverovatnom životnom energijom. Poznat je po svom noćnom životu, najekstravagantnijem na celoj južnoj obali. S druge strane, okolna mesta nude najbolje od kulture. Kretenje živopisnim seoskim putevima kroz simpatična mesta, dovešće vas do drevnih ruševina i netaknutih plaža. Savršen za sve starosne grupe, Marmaris je jedno od najpopularnijih letovališta u Turskoj. Kada ga posetite, shvatićete zašto.
Belek - Ovaj grad je specijalno razvijen za turizam kao veliko odmaralište, a tokom poslednje dve decenije se toliko proširio da je obuhvatio susedno selo Kadrije. Ima 300 toplih sunčanih dana u toku godine i tirkiznu vodu Mediterana. Čitava oblast je postala raj za one koji traže luksuzne hotelske komplekse sa pet zvezdica, kao i velike golf terene. Mnogi hoteli imaju svoje privatne plaže, tako da gosti ne moraju da napuštaju komfor svog smeštaja. Belek se nalazi u blizini nekoliko interesantnih lokacija. To su ostaci rimskog grada Perga, kao i dobro očuvan amfiteatar u Aspendu; Akustika ovog tetarta izdržala je test vremena i još uvek je domaćin povremenim koncertima. Postoje razni popularni izleti, kao što su džip safari koji od Beleka vodi u obilazak planina, putovanja brodom, sportovi na vodi, kao i posete obližnjem vodopadu Manavgat i Pamukale mineralnim izvorima. Ronjenje, rafting i jahanje, takođe su u ponudi posetiocima. Grad Belek je kompaktan i ima mali tržni centar, nekoliko suvenirnica i kafiće da upotpune vaše uživanje. Kadrije ima više da ponudi što se tiče uličnih prodavaca i noćnog života, a dostupni su i izleti do popularnih gradova kao što su Alanja i Antalija. Belek je idealno odmaralište za ljude koji vole da igraju golf i one koji traže mirne dane za leškarenje na plaži ili kraj bazena.
Kemer - Nalazi se na oko 43km od Antalije. To je veoma atraktivno mesto na obodu planinskog sistema Taurus. Populaciju Kemera čini oko 10.000 stanovnika. U Kemeru se šume, more i planine spajaju, tako da nude idealno okruženje za divan odmor. Ulaganje u turizam ima veliku ulogu u ekonomiji Kemera. Ovaj grad je primer urbanizacije. Kemer je prilično tiho i udobno mesto za odmor, sa lakim i organizovanim lokalnim prevozom, izgrađenom infrastrukturom, svim sredstvima za komunikaciju i dobrim radom opštine. Danas je Kemer poznato turističko mesto. Marina u Kemeru je potpuno opremljena, tako da ljubitelji jedrilica mogu da uživaju u plažama i uvalama južno od grada. Kupovina će oduševiti sve turiste sa svojim spektrom kvalitetnih suvenira. Kemer je neverovatno fascinantan i lep. Na oko 16km zapadno od Kemera, nalazi se drevni likijski grad Faselis. Kemer ima bogat noćni život. Poseduje mnogo restorana, barova, plaža sa plavim zastavicama i marinom sa 180 vezova. Popularna priobalna sela su Beldibi, Göynük (Gojnuk), Kiriş (Kiriš), Çamyuva (Čamjuva), Çayova (Čajova) i druga, koja takođe pružaju uzbudljiv noćni život.
Antalya (Antalija) - Od svoje veličanstvene pozicije na vrhu litice iznad zaliva u obliku polumeseca, okružena Taurus planinama, Antalija nudi sve što vam je potrebno za savršen odmor na plaži u Turskoj. Otkrijte jedinstvenu kupovinu i finu tursku kuhinju u starom gradskom centru i istražite nekoliko antičkih lokaliteta u blizini grada. Uživajte u brojnim sportovima na vodi i velikom broju hotelskog smeštaja, na dve duge plaže ovog popularnog letovališta. Možete uživati u više od 5.000 neprocenjivih arheoloških predmeta u Muzeju Antalija na Konjalte plaži, gde neki od njih datiraju unazad 50.000 godina. Onda uhvatite tramvaj do obližnjeg istorijskog centra Kaleiçi (Stari grad). Odavde se spušta lavirint strmih i uskih ulica, koje vas vode pored istorijskih lokacija, restauriranih kuća iz perioda osmanskog carstva pa sve do stare luke - danas nove marine okružene restoranima i centar noćnog života grada. Popijte kafu u nekom od kafića, a onda možete da potražite radnje sa tepisima, nakitom, kožom ili neku zanatsku radnju. Usput možete videti drevne kamene zidove, zaštitne kapije i uzvišene kule, koje datiraju pre rimske i vizantijske ere. Plaže Konjalte i Lara, nudeobalu dugu nekoliko kilometara. Pored plivanja, ronjenja i krstarenja tirkiznom toplom vodom zaliva u Antaliji, postoji i mogućnost ronjenja iznad olupina borbenih aviona i raznih brodova iz Drugog svetskog rata, koji leže blizu obale.
Alanya (Alanja) - Oko 115 km istočno od Antalije, ovo odmaralište je vrlo posećeno. Bilo je popularno kod Turaka još pre 800 godina, a i danas njegovu obalu vrlo rado posećuju Englezi, Nemci i drugi. Alanja mami posetioce svojim dugim peščanim plažama, toplom vodom Mediterana, kao i burnom istorijom grada. Alanja se neverovatno poroširila tokom protekle decenije i danas njenu populaciju čini više od 250.000 stanovnika. Taj broj se udvostručuje tokom letnje turističke sezone. Možete posetiti ogromno utvrđenje koje dominira gradom, visoku osmougaonu Kızıl Kule (Crvena kula) i Tersane (brodogradilište). Vlažan vazduh pećine Damlataş (Damlataš), kažu da je pogodan za obolele od astme, ali sa hordama turista koji je obilaze i izdišu ugljen-dioksid u već vlažnim uslovima, od te priče samo stvaraju mit... Ali naravno, najveće atrakcije Alanje su njene peščane plaže.
Side - Lepo primorsko mesto na Mediteranu. Side se nalazi otprilike 15km istočno od Antalije, na malom poluostrvu samo 800m dužine. U ovom lepom gradu moderna arhitektura, šik prodavnice i noćni barovi stoje u suprotnosti sa ruševinama drevnog grada. Opkoljen sa dva poteza zlatnih plaža, okruženih blistavim vodama Mediterana. Side je mnogo napredovao, kao jedno od najpopularnijih letovališta za turiste iz celog sveta. Ako želite da iskusite savršenu harmoniju istorije i prirode, svakako treba da upišete Side u svoj itinerer.
Fethiye (Fetije) - Današnji grad Fetije, nalazi se na mestu nekadašnjeg antičkog grada Telmessos (Telmesos). Smešten u širokom mediteranskom zalivu, poseduje neke od najboljih plaža u Turskoj. Široka plaža Calis, duga nekoliko kilometara, nalazi se 5km severoistočno od Fetija. Oludeniz, možda najlepša plaža u Turskoj, nalazi se 8,5 km južno od Fetija. Obe plaže imaju veliki izbor hotela i restorana. Pored plaže, posetiocima su na raspolaganju krstarenja do 12 ostrva u zalivu ili samo do ostrva Gemile, pokriveno nesređenim ruševinama Vizantije. Tokom sezone, brodovi polaze svakog dana iz prometne luke Fetije.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Ayasofya (Aja Sofija)
kliknite na sliku da zatvorite
Kapadokya (Kapadokija)
kliknite na sliku da zatvorite
Antički grad Efes
kliknite na sliku da zatvorite
Sultan Ahmet Camii (Plava džamija)
kliknite na sliku da zatvorite
Ölüdeniz (Oludeniz)
kliknite na sliku da zatvorite
Nemrut
kliknite na sliku da zatvorite
Bodrum
kliknite na sliku da zatvorite
Pamukkale (Pamukale)
kliknite na sliku da zatvorite
Patara
kliknite na sliku da zatvorite
Aspendos (Aspend)
kliknite na sliku da zatvorite
Kuşadası (Kušadasi)
kliknite na sliku da zatvorite
Marmaris
kliknite na sliku da zatvorite
Belek
kliknite na sliku da zatvorite
Kemer
kliknite na sliku da zatvorite
Antalya (Antalija)
kliknite na sliku da zatvorite
Alanya (Alanja)
kliknite na sliku da zatvorite
Side
kliknite na sliku da zatvorite
Fethiye (Fetije)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite