Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Srbija
Gradovi
Srbija
Srbija se nalazi na jugoistoku Evrope i zauzima središnji deo Balkanskog poluostrva. Njen severni deo čini prostrana ravnica, a južne delove karakterišu brežuljci i planine. Postoji preko 15 planinskih vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine. Na teritoriji Srbije nalazi se pet nacionalnih parkova: Đerdap, Tara, Kopaonik, Šar planina i Fruška gora, sa očuvanom, netaknutom prirodnom vegetacijom. Teritorija Srbije predstavlja nezaobilaznu komunikacionu maršutu drumskog, železničkog i avio-saobraćaja, na trasi zapadne i centralne Evrope prema Grčkoj, Turskoj, Bliskom Istoku, Aziji i Africi. Iako su generalno propatili zbog njihove “kuće nasred puta”, Srbi su izuzetno gostoljubiv narod, a putnik namernik je u Srbiji svetinja. Srbija se obilazi korak po korak, o njoj se manje saznaje čitajući u knjigama, ona se osluškuje i razaznaje sopstvenim iskustvom, pri čemu treba imati u vidu da se radi o oblasti izuzetne geološke istorijske baštine, počev od obale Dunava kraj Vinče, u regionu Beograda, gde je postojalo naselje četrdeset vekova pre nego što je vučica odhranila Romula i Rema. Srbija, zemlja u kojoj je rođeno 17 rimskih imperatora, predstavlja prostor impresivnih vidljivih tragova slavne Rimske imperije (27. godine p.n.e. – 476. godine n.e.), čiji su vladari uzdigli svoju zavičajnu zemlju do najvišeg nivoa - kako svedoče istorijski izvori i arheološka istraživanja. Mnogi pisci i istraživači su u svojim delima pisali o tragovima rimske kulture na obali Dunava, na kojoj je izrasla najinteresantnija i jedinstvena kulturna celina. Srbija poseduje Sirmium i Felix Romuliana, antičku rimsku carsku palatu, koja je u julu 2007. godine ušla na listu UNESCO-ve kulturne baštine. Geografska definicija njenih celina od Vojvodine, preko Šumadije, Zapadne, Istočne i Jugoistočne Srbije, omogućava upoznavanje njenih specifičnosti, običaja i kulture, izuzetnih turističkih destinacija, lekovitih banjskih lečilišta, kulinarskih i gastronomskih specijaliteta, uz prepoznatljivu gostoprimljivost srpskog naroda. Glavni grad je Beograd, a zvanična valuta je dinar (RSD).
Kada putovati?
Srbija je dobra destinacija tokom cele godine. Severni deo ima kontinentalnu klimu sa relativno hladnim zimama i toplim letima. Brdski regioni imaju topla, suva leta i hladne zime, dok planinska područja imaju dosta snežnih padavina. Skijaška sezona je uglavnom od decembra do marta. Najhladniji mesec je januar, a najtopliji je jun, dok su najkišovitiji maj i jun.
Šta posetiti?
Šumadija - Planina Kosmaj nalazi se na južnoj strani beogradskog atara, a pretposlednja je u nizu šumadijskih planina, koje se polako spuštaju prema Dunavu i Savi. Nekad lovište despota Stefana Lazarevića, danas je omiljeno izletište Beograđana i lokalnog stanovništva. U porti crkve, u selu Markovačke Crkvine, možete videti i mermernu ploču iz 1427. godine, na mestu gde je preminuo. Topola je srce Šumadije i mesto gde je početkom XIX veka Karađorđe sagradio svoje uporište. Knez Aleksandar Karađorđević je ovde podigao prve vinograde, a kralj Petar I Karađorđević, unuk Karađorđa, počeo je zidanje crkve Svetog Đorđa i celog kompleksa, koji će kasnije postati Zadužbina Karađorđevića na Oplencu. Crkva je smeštena na vrhu brda Oplenac i predstavlja jednu od najlepših crkava u Srbiji, poznatu po svojim izuzetnim freskama i mozaicima. Ovde počivaju Karađorđe, kralj Petar I Karađorđević i još 19 pripadnika kraljevske porodice. Kompleks na Oplencu obuhvata i kuću kralja Petra, gde je kralj živeo dok je nadgledao izgradnju crkve, Vinogradarevu kuću izgrađenu u stilu tradicionalnih srpskih kuća, koja je danas muzej, zatim kraljevu i kraljičinu vilu, kao i obnovljen vinograd.
Pomoravlje - Pomoravljem dominira srednjevekovna Smederevska tvrđava, sagrađena u vreme despota Đurađa Brankovića. Smederevo je bilo poslednja srednjevekovna srpska prestonica. Kamen za gradnju je prema predanju donošen živim lancem, iz ruke u ruku, od mesta koje je bilo udaljeno čak 50km. Tvrđava je podignuta u rekordnom roku od dve godine i danas se priča da tokom gradnje nije pojedeno ni jedno jaje, jer su sva morala da budu umešana u malter za zidanje. Narod je za taj kuluk optuživao suprugu despota Brankovića, Jerinu i njenom imenu dodao epitet prokleta.
Rudnik - U narodu je nazvan krovom Šumadije. Rudnik je uz rudarski centar Novo Brdo predstavljao osnovni prihod despota Stefana i Đurađa. U vazalnom odnosu sa Turcima u rudnik su dolazili nemački rudari na rad, a u gradu je postojala stalna kolonija dubrovačkih trgovaca. Rudnik je predeo izuzetne prirodne lepote.
Rajac - Nasuprot Rudnika, uz Ibarsku magistralu nastavlja se Rajac, deo planine Suvobor. U podnožju se nalazi najstarije selo u Srbiji, Slavkovica, u okviru koga je stara crkva, u čijim temeljima su planinari pronašli tri sarkofaga. Pretpostavka je da se u njima nalaze mošti despota Đurađa, njegove žene Jerine i njihovog sina. Na padinama Rajac planine su u Prvom svetskom ratu vođene teške borbe, o čemu svedoči Spomenik 1300 kaplara i Spomen kuća vojvode Mišića. Planina je prepoznata od planinara i meštana kao izvor zdravog i lekovitog bilja.
Levač - Najveći deo ove istorijske oblasti zauzimaju Gledićke planine, na kojima su rasuti manastiri Raletinac, Denkovac, Sarinac (zadužbine tri sestre: Sare, Raletonke i Dene), kao i manastiri Kalenić (podignut u vreme Stefana Lazarevića, u XV veku) i Ljubostinja, najlepše zdanje moravske škole graditeljstva, posvećen Uspenju presvete Bogorodice. U Ljubostinji su sahranjene kneginja Milica, žene kneza Lazara i monahinja Jefimija.
Gruža - Smeštena između Gledićkih planina i Kotlenika, poznata je po prelepim predelima ruža, vodenica i potoka. Pominje se predanje da je cela Gruža u davna vremena bila pod vodom, a da su za vrhove Boračkog krša vezivani brodovi. Time se povezuje stara slovenska reč “gruža”, koja označava veliku vodu ili poplavu. Car Lazar je na teško pristupačnim vrhovima Boračkog krša podigao grad Borač.
Zapadna Srbija - Cer, mala planina velikog imena, na čijem se vrhu nalaze ostaci grada cara Trojana, Valjevske planine, Azbukovica (klisura reke Trešnjice, specijalni rezervat prirode), Povlen (klisura reke Gradac, predeo izuzetnih odlika), Kablar (klisura proglašena međunarodno značajnim staništem ptica) i isposnice, koje su posvećene Svetom Savi još i danas sačuvane na Kablaru, nedaleko od manastira Blagoveštenje, zatim Gornja i Donja isposnica kod manastira Studenica, Savina isposnica u Gornjačkoj klisuri… Sve ovo predstavlja samo deo bisernih obeležja regiona zapadne Srbije.
Istočna Srbija - Borbom mora i Karpata stvorena je Đerdapska klisura, kroz koju i danas protiču vode polovine Evrope. Istim putem prolazile su ka istoku Rimske legije, formirajući svoj čuveni Via Militaris. Dunav je vremenom postao prirodna granica između pravoslavne Vizantije i katoličke Evrope, a u tom toku kroz vekove, izgrađene su tvrđave Petrovaradin, Slankamen, Zemun, Beograd, Smederevo, Golubac, Kladovo... Nacionalni park Đerdap, kanjon reke Vratne (spomenici prirode – Vratna i Rajkova pećina), Homolje (park prirode Resava), park prirode Kučaj, Negotinska krajina, dolina pet Timoka, opšti rezervat prirode Rtanj, Sokobanjski park prirode (Lepterija i Ozrenske livade), park prirode Stara planina (najviša, najstarija i najlepša planina Srbije), obeležja su regiona Istočne Srbije, sa nemerljivim turističkim, prirodnim i istorijskim potencijalom.
Jugoistočna Srbija - Reka Jerma izvire ispod Vlasinskog jezera, prelazi u Bugarsku, pa se ponovo vraća u Srbiju, prolazi kroz predivnu klisuru i kod manastira Sukovo, uliva se u Nišavu. Rimski bazeni pronađeni kod Zvonačke banje pre sto godina, bili su u tako dobrom stanju da su korišćeni bez posebnih preuređivanja. Manastir Poganovo, koji je pod zaštitom UNESCO-a, zauzima centralni deo klisure. Zadužbina je sestrića cara Dušana, Konstantina Dejanovića. Njegova žena Jelena je završila manastir i ukrasila ga freskama izuzetne lepote.
Vlasina - Od rudnika Krive Feje i vrha Besne kobile, u rasponu od dvadesetak kilometara, možete doživeti nezaboravnu šetnju, preko nepreglednih livada do Vlasinskog jezera. Jezero se nalazi na visini od 1.200 metara, dugačko je 13km i široko 3km. Poznato je po svojim plovećim tresetnim ostrvima i brezama. Predeo je prebogat izvorima zdrave vode. Zbog specifičnosti mikroklime, planina je destinacija mnogih sportskih ekipa i pojedinaca, u periodima priprema, a u cilju jačanja organizma. Desetak kilometara prema Bugarskoj granici nalazi se manastir Palja, posvećen Presvetoj Bogorodici. Meštani smatraju da je to najstarija crkva u Evropi.
Crna Trava - Crna Trava se nekada zvala Vilin Lug, ispunjen prelepim mirisnim sočnim livadama. Legenda kaže da je iz okoline krenula vojska da pomogne knezu Lazaru. Vojska je tada, po prelasku planine, rešila malo da odmori u Vilinom Lugu i od mirisa trave se uspavala. Kada su ponovo krenuli, sreli su usput ostatke poražene vojske. Vojvoda Znepolski je prokleo crnu čemernu travu i Lugu zauvek promenio ime.
Prohor Pčinjski - Manastir Prohor Pčinjski je izgradio car Diogen IV. Sahranjen je u delu crkve, koji nikada nije rušen. Crkvu je obnovio kralj Milutin. U toku njene obnove 1898. godine, pronađeno je veliko blago u zvoniku. Prelepim kanjonom, u kome se manastir nalazi, protiče reka Pčinja.
Tara - Planina je zbog biljnog i životinjskog izobilja proglašena nacionalnim parkom, a njenim šumama slobodno šetaju medvedi. Oštre zime i puno snega odredile su drvenu građu kuća, primerenu hladnoći i padavinama. Pogled sa golog, zaravnjenog vrha Tare, pruža priliku da uživate u neizrecivoj prirodnoj lepoti.
Zlatibor - Prelepe skupine borova i nepregledne livade na talasastim brdima, veliko Ribničko jezero, malo u samo centru, etno turizam Sirogojna i Gostilja, zdravstveno-rekreativni centar Čigota, skijalište Tornik, prevoji i padine, odavno su prenosivi utisci mnogih turista, zaljubljenika ovih predela Zlatibora. Fotoaparatima naoružani japanski i drugi strani i domaći turisti, godinama ovekovečuju nezaboravne krajolike Šarganske pruge, koja povezuje Taru i Zlatibor. Previja, strme padine Ljubiša i vrh Mučanj sa koga se pruža redak pogled na Stari Vlah, sa svim ostalim prirodnim lepotama ove planine, definiše ovu regiju kao jedan od najlepših turističkih centara Srbije.
Prirodni rezervat Uvac - Jedno od retkih preostalih staništa beloglavog supa, koji se gnezdi na teško pristupačnim stenama, ima svoje hranilište u regionu Zlatarskog jezera i manastira Uvac. Reka Uvac sa svojim nezaboravnim tokom, čarobnih lepota, razdvaja planine Zlatar i Zlatibor.


Planina Zlatar - Okružena je rekama Uvac, Lim, Mileševka i Bistrica. Poznata je po blagotvornim zdravstvenim osobinama, vrhunskim mlečnim proizvodima i upečatljivim lepotama predela oko manastira i samog manastira Mileševa, pod čijim se kupolama nalazi Beli Anđeo, jedna od najlepših fresaka među pravoslavnim svetinjama.

Dolina Ibra - Reka Raška je pritoka Ibra, u kojoj se nalaze manastiri Sopoćani, Đurđevi stupovi, Žiča, Studenica, Gradac, grad Ras i Petrova crkva. Dolinu Ibra zovu dolinom jorgovana, kao i dolinom manastira. Oblast je poznata kao region stare srednjevekovne Raške Nemanjića. Posetite Maglič, srednjevekovno utvrđenje smešteno na vrhu brda, 20km od Kraljeva.
Južna Srbija - Kopaonik je pre dvadeset godina proglašen za nacionalni park. Sadrži devet prirodnih rezervata, a na njemu je izgrađen najveći ski centar u zemlji. Južna Srbija je oivičena Moravom i Ibrom, a u istoj oblasti nalazi se i planina Stolovi, na čijim se padinama nalazi manastir Žiča, kao i lepa Mataruška banja. Planina Goč je u okolini, vrlo posećena planina sa izobiljem najrazličitijih biljnih vrsta i Vrnjačkom banjom i njenim odmaralištima u komšiluku. Termalni izvori Kopaonika formiraju reku Toplicu, po kojoj je cela oblast između planina Radan i Jastrebac, dobila naziv Toplički kraj. U okruženju je i poznata Prolom banja. Na obroncima Radana nalazi se svetski poznata Đavolja varoš, dok se na padinama Jastrebca, u središtu prelepe vegetacije nalazi se Ribarska banja, kao i manastir Naupare. U podnožju druge strane planine Radan, formirala se široka plodna dolina kojom protiče Pusta reka. Ovde se nalazi poznato arheološko nalazište Caričin grad. Nekada turska mahala i inspiracija Bore Stankovića, Vranje je danas centralni grad ove regije.
Vojvodina - Ukoliko ste se sa namerom zaputili ka jedinstvenoj geografskoj celini Vojvodini ili ste zastali na proputovanju u nameri da se malo odmorite i od regiona u okruženju ponešto i obiđete, pre svega usporite. U Vojvodini ništa što je na brzinu nema smisla. Unapred se naoružajte duhom podneblja i razumevanjem života njenih stanovnika. Vojvodina obuhvata severoistočni deo Srbije i u svojih oko 22.000 km2 teritorije, ima takve specifičnosti, koje onako iz prve, ni u snu ne biste mogli da zamislite. Pre svega imajte u vidu, da su tokom istorije ovde trag ostavili mnogi narodi: Iliri, Tračani, Kelti, Rimljani, Goti, Huni, Vizantinci, Avari, Franci, Mađari, Turci, Austrijanci i drugi. Njeni sastavni delovi su Srem, Banat i Bačka. Na teritoriji Vojvodine ističu se doline Dunava, Tise, Save, Begeja i Tamiša – nizije, koje i pored malih ujednačenih nadmorskih visina, pokazuju izvesne reljefne raznolikosti. Pravcem istok-zapad u dužini od 60km, sa prosečnom širinom od 15km, sa najvišim vrhom od 538m prostire se, kroz istoriju različito nazivana, Mons Pignuis, Mons Almus, Alma Mons ili Fruška gora. Verujemo da ćete se nakon malog udubljivanja u potencijale teritorije koju predstavljamo, odlučiti za smeštaj na nekom od mnogobrojnih salaša, a potom krenuti u otkrivanje sopstvenih iskustava. Na tom putu, kroz 17 fruškogorskih manastira (da navedemo neke: Velika Remeta, Mala Remeta, Grgeteg, Jazak, Krušedol, Hopovo, Fenek i drugi), sa obaveznom posetom Sremskim Karlovcima, uvereni smo da ćete se suočiti sa iznenađujućim sopstvenim iskustvom. Na tom putu verujte, nema ravnodušnih. Usput, nije isključeno da ćete nabasati na izraz “limnologija” (nauka o jezerima), koji će vas uvesti u neobičan svet vojvođanskih jezera, kao što su Palićko, Ludoško, Rusanda, Obedska bara i niz specifičnih malih veštačkih jezera. Svemu dodajte mogućnost posete Deliblatskoj peščari, koja odvaja podunavski deo Banata od vršačkog područja. Zahvata površinu od oko 300 km2. Debljina peska iznosi nekoliko desetina metara i u jugistocnom delu predstavlja pravu pustinju. Sa ponekom kamilom, imali biste nedvosmislen utisak. Samo pomenom jos jednog gorja - Vršačkih planina, šumovitog pobrđa sa najvišim vrhom Vojvodine od 639 m, prišli ste vršačkom lovištu i zašli u vršačke vinograde i tako se definitivno uputili u prostor hedonizma. Glavni grad je Novi Sad, administrativni i kulturni centar Vojvodine. Novi Sad ima Petrovaradin i sve zajedno, na mestu ste dunavskog Gibraltara. Ako imate u vidu strukturu stanovništva na teritoriji Vojvodine, znate da se nalazite u epicentru multi religioznih i multi kulturoloških vrednosti, koje su kroz vekove preživele neviđene nacionalističke tendencije i univerzalno dokazanu ljudsku duhovnu vrednost – toleranciju. Zato, zaplovite Panonijom...
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Šumadija
kliknite na sliku da zatvorite
Pomoravlje
kliknite na sliku da zatvorite
Rudnik
kliknite na sliku da zatvorite
Rajac
kliknite na sliku da zatvorite
Levač
kliknite na sliku da zatvorite
Gruža
kliknite na sliku da zatvorite
Zapadna Srbija
kliknite na sliku da zatvorite
Istočna Srbija
kliknite na sliku da zatvorite
Jugoistočna Srbija
kliknite na sliku da zatvorite
Vlasina
kliknite na sliku da zatvorite
Crna Trava
kliknite na sliku da zatvorite
Prohor Pčinjski
kliknite na sliku da zatvorite
Tara
kliknite na sliku da zatvorite
Zlatibor
kliknite na sliku da zatvorite
Prirodni rezervat Uvac
kliknite na sliku da zatvorite
Planina Zlatar
kliknite na sliku da zatvorite
Dolina Ibra
kliknite na sliku da zatvorite
Južna Srbija
kliknite na sliku da zatvorite
Vojvodina
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite