Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Bosna i Hercegovina
Gradovi
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina, sa nedavno burnom prošlošću, nudi fascinantnu destinaciju za posetioce koji žele nekonvencionalan odmor. Od odličnih starih džamija i spomenika do amfiteatara i katoličkih svetinja, za posetu možete pronaći obilje divnih istorijskih znamenitosti. Možda je najdivniji obnovljen most u Mostaru, ponovo otvoren za javnost, a šetnja preko njega podstiče nadu novih početaka. Pejzaž varira od šuma i planina do brežuljaka i kratke jadranske obale. U obliku srca, Bosna i Hercegovina se nalazi u centru jugoistočne Evrope. Morate imati u vidu da je zemlja bukvalno mesto sastajanja istočne i zapadne civilizacije i razumeti suštinu sukoba koji se povremeno javljaju u regionu i u samoj zemlji. Mada nije velika zemlja, Bosna i Hercegovina nudi širok spektar atraktivnih predela, kao i brojne različite kulture i bogatu tradiciju. Bosna i Hercegovina je poznata i po zimskim Olimpijskim igrama iz 1984. godine. Poput mnogih istočnoevropskih zemalja, Bosna i Hercegovina u svojoj kulturi i infrastrukturi i dalje ima elemente komunističke prošlosti. Baš kao i mnogi njeni susedi, zemlja je poznata po svom veoma otvorenom i gostoljubivom stanovništvu. Glavni grad je Sarajevo, a zvanična valuta je konvertibilna marka.
Kada putovati?
Klima Bosne i Hercegovine je isto tako raznolika kao i njen pejzaž. Uopšteno govoreći, južni deo Bosne uživa klimu južne Evrope sa dugim, toplim letima i blagim zimama, dok planine veći deo godine provode pod debelim pokrivačem od snega i leda. Proleće obiluje divljim cvećem, leta su topla, jeseni zlatne, a zime hladne, idealne za skijanje na divnoj Jahorini. S toga je Bosna i Hercegovina odlična destinacija tokom cele godine.
Šta posetiti?
Fojnica - Grad Fojnica je brzo stekao važnost zbog svojih bogatih ležišta zlata, a danas je cela opština poznata po brojnim znamenitostima. Na obroncima planine Zec smeštena je tvrđava Kozograd za koju se pretpostavlja da je izgrađena u ranom XV veku, kada su rudari iz Dubrovnika došli da bi se sakrili sa svojim blagom od napadačkih sila. Takođe se smatra da je ovo utvrđenje bilo poslednje prebivalište kraljice Katarine, pre nego što je pobegla u Dubrovnik i dalje u Rim, koja se više nikada nije vratila u osvojeno kraljevstvo. Na području opštine Fojnica nalazi se i Prokoško jezero, ledničkog porekla, na čijem dnu i danas možete naći endemsku vrstu vodozemaca – triton. Jezero se nalazi na planini Vranici, na 1.670m nadmorke visine. Na padinama planine Zahor, nalaze se ruševine srednjevekovne građevine Kaštela, koje su Franjevcima služile kao sklonište od Osmanlija.
Kreševo - Franjevački manastir u Kreševu je osigurao da katolička tradicija ovde i dalje ostane veoma jaka. Manastir poseduje pastirski muzej, biblioteku i galeriju, a monasi su veoma gostoljubivi. Kreševo je dobro poznato po svojoj tradicionalnoj bosanskoj arhitekturi, sa zidovima od opeke i crepom od trešnjinog drveta. Kreševo je u XV veku bilo jedna od rezidencija bosanskih kraljeva, sa dvorom i utvrđenjem.
Mostar - Ikona rata, Stari most srušen je u bombardovanju 1993. godine. Posle njegovog uništenja, stanovnici Mostara osećali su se kao da im je srce oteto. Mnogo godina nakon što je potonuo na dno reke Neretve, čak i na pomen njegovog imena ljudi bi zaplakali, jer je bio simbol grada i zemlje. Nakon više od deset godina, lep kameni most je obnovljen i danas ponovo krasi Mostar, kao što je to činio i četiri veka unazad. Most je srce Mostara i njegova rekonstrukcija je znak da se život polako, ali sigurno vraća u normalu, a sam Mostar ostaje najlepši grad Bosne i Hercegovine.
Banjaluka - Banjaluka je drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini i najveći i najrazvijeniji grad u Republici Srpskoj. Tradicionalno je bio centar Bosanske Krajine, koja se nalazi u severozapadnom delu zemlje. Grad leži na reci Vrbas, a poznat je i kao grad zelenila, zbog avenija punih drveća, bulevara, bašti i parkova. Veoma važni resursi grada su termomineralni izvori, čija su lekovita svojstva eksploatisana još u rimskom periodu. Postoje brojni kulturni i istorijski spomenici, koji svedoče o minulim vremenima i ljudskom stvaralaštvu. Jedan od najpoznatijij je tvrđava Kastel, koja se nalazi u samom centru grada. Banja Luka je grad različitih verskih zajednica i njihovih hramova. Papa Jovan Pavle II posetio je Banjaluku 2003. godine i to je bila njegova poslednja poseta zemlji ili gradu, koja se naplaćivala.
Gornje Podrinje - Gradovi Foča i Goražde, kroz koje protiče reka Drina, su kulturna i turistička čvorišta regiona. U Foči, atrakcije uključuju nacionalni park Sutjesku, koja je dom najviše planine u zemlji, Maglić planine i bistru reku Taru. Ovo je jedno od glavnih prirodnih mesta jugoistočne Evrope. Goražde je najveći grad u regionu i njegov geografski centar. Odavde posetioci lako mogu da dođu do Foče na jugozapadu, odnosno Višegrada i Ruda na istoku i jugoistoku. Iako region nije u potpunosti razvijen za turizam, ogroman neiskorišćen potencijal čini ga idealnim mestom za nezavisne putnike ili avanturiste.
Pećina Vjetrenica - U opštini Ravno, 300m istočno od Zavale, nalazi se najveći pećinski sistem otkriven u Bosni i Hercegovini, poznata pećina Vjetrenica. Pećina ima više od 6km kanala, sa spektakularnim glavnim kanalom dugačkim preko 2km. Brojni arheološki nalazi uključuju prastare pećinske medvede i leoparde, kao i pećinske crteže čija se starost procenjuje na više od 10.000 godina. Ovde se može videti nekoliko malih jezera, kao i endemskih vrsta školjki.
Vodopad Kravice - Reka Trebižat prolazi kroz suve predele zapadne Hercegovine, stvarajući živopisni zeleni pojas. Ovaj neverovatan vodopad prostire se dužinom od preko 100 metara, sa visinom pada vode 26-28m. Vodopad Kravice predstavlja savršeno mesto za piknik.
Jahorina - U jugoistočnom delu zemlje, samo 28km od glavnog grada Sarajeva i sa najvišim vrhom Ogorjelica (1.916m), smešten je Olimpijski centar Jahorina. Godine 1984. Jahorina je imala čast da ugosti skijaše Zimskih olimpijskih igara, koje su održane u Sarajevu. Poseduje 20km skijaških staza, a za prevoz skijaša brinu se 4 ski lifta i 4 sedešnice. Zbog svojih specifičnih klimatskih uslova, kombinacije mediteranske i kontinentalne klime, Jahorina zimi postaje raj za skijaše. U isto vreme možete uživati u skijanju na debelom snežnom pokrivaču i u sunčanom vremenu. Posebno iskustvo predstavljaju noćno skijanje i sankanje na stazi Poljice. Osim skijanja, uveče možete uživati i u velikom izboru barova, restorana i klubova. Leti Jahorina privlači planinare, sportiste i sve one u potrazi za čistim planinskim vazduhom. Predivna priroda, prijatni ljudi, povoljne cene i nezaboravan noćni život čine Jahorinu veoma atraktivnom destinacijom, koja je izbor mnogih skijaša i ljubitelja prirode.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Fojnica
kliknite na sliku da zatvorite
Kreševo
kliknite na sliku da zatvorite
Mostar
kliknite na sliku da zatvorite
Banjaluka
kliknite na sliku da zatvorite
Gornje Podrinje
kliknite na sliku da zatvorite
Pećina Vjetrenica
kliknite na sliku da zatvorite
Vodopad Kravice
kliknite na sliku da zatvorite
Jahorina
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite