Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Rumunija
Gradovi
Rumunija
Rumunija je dom grofa Drakule, impozantnih šumskih pejzaža, srednjevekovnih crkava, primorskih sela i istorijskih dragulja. Graniči se na severu i istoku sa Moldavijom i Ukrajinom, na jugoistoku sa Crnim morem, na jugu sa Bugarskom, na jugozapadu sa Srbijom i na zapadu sa Mađarskom. Karpati dominiraju zapadnim i centralnim delom zemlje, a šume koje ih pokrivaju predstavljaju utočište za evropsku poslednju preostalu zdravu populaciju mrkih medveda, vukova i risova, dok bela peščana obala duž Crnog mora pruža porodicama nezaboravan odmor. Planinari i sportisti uživaće u netaknutom prirodnom ambijentu, a ljubitelji istorije naći će mnoge znamenitosti rimske, osmanske i austrougarske vlasti, koje su za sobom ostavile mozaik kulturnih intriga. Glavni grad je Bukurešt, a zvanična valuta je lej.
Kada putovati?
Maj i jun su najbolji meseci za posetu Rumuniji, a zatim septembar i početak oktobra. Odmarališta duž crnomorske obale počinju da se pune krajem juna i ostaju tako do sredine avgusta. Zime su hladne, ali tada možete da uživate u skijanju.
Šta posetiti?
Bukurešt - Rumunska prestonica i najvažniji grad, Bukurešt nije samo glavna atrakcija, već i polazna tačka za izlete širom zemlje. Bukurešt vredi posetiti posebno zbog istorijskog centra i zanosnih uskih uličica, sa tradicionalnim restoranima, elegantnim prodavnicama i popularnim pabovima, koji najbolje podsećaju na nadimak prestonice: “Mali Pariz”. Od monumentalnih zgrada do impresivnih vila, od stambenih blokova do velikih komercijalnih centara i prelepih parkova, postoji arhitektonska mešavina koja će sigurno zadovoljiti svačiji ukus. Bukurešt je grad pun kontrasta i grad koji će vas iznenaditi, dezorijentisati i na kraju definitivno šarmirati.
Srednjevekovni gradovi - Tokom perioda od XII do XIV veka, Saksonci su došli na jug Transilvanije i postavili temelje urbanim naseljima, karakterističnim za srednjovekovnu centralnu Evropu, a naročito Nemačku. Zidine, kule i uske popločane ulice sa mostovima i lučnim prolazima, tipični su za ovu vrstu gradova. Zaljubićete se u srednjevekovnu atmosferu grada Braşov (Brašov), uglavnom izraženu kroz gotsku i baroknu arhitekturu, vidljivu na kućama, zgradama i crkvama. Sibiu (Sibinj) je bio priznat kao važan grad srednjeg veka i proglašen za evropsku prestonicu kulture 2007. godine, uglavnom zahvaljujući predivnoj arhitekturi. Sighişoara (Segešvar), jedan od retkih naseljenih srednjevekovnih utvrđenih gradova u Evropi, je najvažnija turistička atrakcija Transilvanije. Nemojte propustiti lokalne festivale srednjevekovne umetnosti, koji će vas vratiti u vreme turnira i vitezova.
Oslikane crkve Bukovine - Istorija Rumunije obeležena je Stefanom Velikim, pod čijom je vladavinom verska arhitektura Moldavije dostigla punu zrelost. Iz njegovog period datira većina oslikanih crkava Bukovine, koje su ukrašene živo obojenim freskama, vizantijskog i gotskog uticaja. Ovakav način ukrašavanja crkvenih fasada predstavlja umetnički fenomen jedinstven za Evropu XV i XVI veka. Umetnici su bojama ispisali svoju verziju istorije i njihovu viziju Biblije. Elegancija arhitektonskih oblika i bogato oslikan enterijer i eksterijer, zaista su izuzetni. Od 1993. godine osam ovih crkava nalazi se na listi UNESCO-ve svetske baštine. Ovde možete otkriti svet narodnih bajki i mašte, freske i ikone, rezbarije i ukrase, koje nećete naći nigde drugde u svetu.
Letovališta - Obala Crnog mora je glavna turistička oblast, s obzirom na veliki broj rumunskih i stranih turista koji dolaze ovde da uživaju u pesku i morskoj vodi. Bele plaže, topla voda i više od 5 meseci jarkog sunca u toku godine, a na sve to dodajte dobar smeštaj i razne slobodne aktivnosti i dobićete sliku rumunskog primorja. Osim sunčanja i kupanja, turisti mogu da uživaju i u vodenim sportovima, kao što su ronjenje, skijanje na vodi, surfovanje, itd. Južno od Konstance nalazi se lanac divnih odmarališta, idealnih za sve ukuse, među kojima su najpopularnija Mamaia (Mamaja), Costinești (Kostinešti) i Vama Veche (Vama Veke).
Delta Dunava - Na kraju svog dugog putovanja kroz Evropu, Dunav formira pravo vodeno carstvo i pejzaž neverovatne lepote, deltu Dunava. Proglašen za rezervat biosfere, delta Dunava je jedna od najposećenijih UNESCO-vih svetskih baština. Meandri reke spajaju se u mrežu kanala i jezera, zaštićeni dinama prekrivenim vekovima starim hrastovima i suptropskim lijanama, zajedno stvarajući fenomenalan prizor. Ne možete da razaznate gde se završava tlo, a gde počinje voda i obratno. Možete krstariti brodom kroz hiljade kanala i sigurno će vam ostati u divnom sećanju. Delta Dunava je živopisan i bučan svet naseljen velikim brojem ptica različitih vrsta, životinja i insekata, od kojih se neke mogu jedino naći ovde. Delta je raj ne samo za vodenu floru i faunu, već i za ljubitelje ptica i ribolovce.
Dvorci i palate - Rumunski dvorci i palate stekli su slavu elegancijom arhitekture, spektakularnim pejzažom u okolini i neprocenjivim blagom koje kriju unutra. Različiti i jedinstveni stilovi u kombinaciji sa tradicionalnim elementima, dokazuju impresivno arhitektonsko bogatstvo. Ovi stilovi variraju od srednjevekovne gotike do italijanskih i nemačkih elemenata renesanse, koji se preklapaju sa elementima stare vlaške i moldavske arhitekture vizantijskog uticaja. Mnogi od ovih dvoraca i palata su prava remek-dela, proglašena za “spomenike arhitekture” i uvrštena na listu UNESCO-ve svetske baštine. Štaviše, oni su jedna od glavnih znamenitosti Rumunije, koje godišnje privlače milione turista. Možete potražiti Drakulu u dvorcu Bran, najpoznatijem dvorcu Rumunije. Iza velike ulazne kapije ovog dvorca, kroz koju dnevno prođe stotine turista, nalazi se misteriozan i fascinantan svet gde legenda i dalje živi. Ako više volite dvorce kraljevskih porodica, onda je pravi izbor dvorac Peleš, za koga se smatra da je Versaj u malom. Od srednjevekovnih formlanih tvrđava do savremenih luksuznih palata, Rumunija ima sve, a ne postoji sumnja da će vas svi oni šarmirati.
Skijališta - Rumunski Karpati su raj za skijaše i sve ljubitelje zimskih sportova, jer snežni pokrivač ostaje 100-120 dana godišnje. Možete birati između mnogih skijaških centara, koji nude duge, snežne padine i dobru infrastrukturu (od žičara do staza za bob) za skijanje, snoubord ili sankanje. Transilvanija poseduje najduže i najbolje opremljene ski staze i to su one u dolini reke Prahova. Ukoliko želite da skijaški dan na planini završite sa čašom vina u prijatnom pabu ili u nekom klubu, kao odredišta izaberite Poiana Brasov (Pojana Brašov) ili Predeal. Na sve to dodajte neverovatan pejzaž, dobru uslugu, ukusnu rumunsku hranu i veselu atmosferu i dobićete divnu destinaciju za zimovanje.
Divlji Karpati - Bez sumnje, Karpati pružaju najlepši prizor u Rumuniji. Njihov geološki mozaik izražen je kroz spektakularne klisure, pećine, vodopade i planinske vrhove, sve sa svojim legendama. Nacionalni i prirodni parkovi štite neke jedinstvene ili ugrožene biljne i životinjske vrste, a posetiocima nude predivne pejzaže. Karpati pružaju mnoge uzbudljive mogućnosti za divan odmor u toku leta, kao što su planinarenje, lov u šumama koje su među najbogatijim u Evropi po broju divljih životinja i ribolov u brzim rekama. Takođe, avanturisti mogu da uživaju u paraglajdingu i bandži skokovima.
Banje - Još od Rimljana i Austrougara, koji su prvi izgradili banje u Rumuniji, vrlo se cene efekti mineralnih i termalnih voda. Banja je sve više, raznovrsne su i moderne. Rumunija poseduje više od trećine evropskih mineralnih voda, koje se koriste u preko 70 odmarališta. Ove banje su savršene za rekreaciju, ali i za lečenje, zbog lekovitog svojstva vode, vazduha i blata. Najstarija i najpoznatija u Rumuniji je banja Herkulane.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Bukurešt
kliknite na sliku da zatvorite
Srednjevekovni gradovi
kliknite na sliku da zatvorite
Oslikane crkve Bukovine
kliknite na sliku da zatvorite
Letovališta
kliknite na sliku da zatvorite
Delta Dunava
kliknite na sliku da zatvorite
Dvorci i palate
kliknite na sliku da zatvorite
Skijališta
kliknite na sliku da zatvorite
Divlji Karpati
kliknite na sliku da zatvorite
Banje
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite