Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Azorska ostrva
Gradovi
Azorska ostrva
Azorska ostrva predstavljaju gotovo poslednji raj na zemlji. Ovaj očaravajući arhipelag od devet smaragdno-zelenih ostrva, postavljen je u Atlantskom okeanu, na putu od Lisabona do Njujorka. Azorska ostrva pripadaju Portugalu i deo su Evrope. Smeštena na vrhu Atlanskog grebena, ostrva su vulkanskog porekla. Vulkanizam je ostrvima podario spektakularne prirodne lepote; ogromne kratere u kojima se nalaze svetlucava plava jezera, crne strme litice koje se spuštaju do okeana, bujne brdovite doline, stenovite planine i tople mineralne izvore i gejzire. Često defnisana kao vrhovi izgubljenog kontinenta Atlantide, Azorska ostrva se kupaju u toploj Golfskoj struji, što joj pruža blagu klimu tokom cele godine. Devet glavnih ostrva podeljeno je u tri skupine: istočnu, kojoj pripadaju San Migel i Santa Marija, centralnu kojoj pripadaju Terkeira, Grasioza, San Žorge, Piko i Fajal i zapadnu grupu koju čine Flores i Korvo. Većina turista svoj odmor provodi na glavnom ostrvu San Migel, ujedno i najvećem ostrvo u arhipelagu. Ostrvom Piko dominira konusna vulkanska kupa koja dostiže visinu 2.351m, što je najviša tačka celog Portugala. Na tradicionalnom ostrvu Terkeira naći ćete popločane ulice grada Angra do Heroismo (Angra do Eroizmo), koji se nalazi na listi UNESCO-ve svetske baštine. Azorska ostrva su jedno od najboljih mesta na svetu za posmatranje kitova i delfina. Prelepe plaže, gusta džungla i pravi baldahin divljih cvetova duž puta, kao i blizina vulkanskih stena i brojnih toplih izvora, učiniće vaš odmor nezaboravnim. Sve u svemu, Azorska ostrva zadržala su miran, gotovo drevni način seoskog života, koji ne možete videti u drugim delovima Evrope. Glavni grad je Ponta Delgada, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
Klima Azorskih ostrva je blaga i vrlo promenljiva. Nije neuobičajeno da doživite sva četiri godišnja doba u jednom danu. Prosečne temperature vazduha kreću se od 14°C do 22°C, a mora od 15°C do 23°C. Azorska ostrva su zbog povoljne klime predivna u svako doba godine. Period od maja do početka oktobra najbolji je za aktivnosti koje se odnose na okean, kao što su posmatranje kitova, plivanje sa delfinima i sedenje na plaži. Plaže su uglavnom prekrivene crnim vulkanskim peskom, osim na Santa Mariji, gde je pesak beo. Kupanje u moru moguće je tokom cele godine, a prirodni stenoviti bazeni mogu se naći na svim ostrvima. April je tih i miran mesec na svim ostrvima i mesec azaleja. Oblast oko jezera Furnaš je divno u ovo doba godine.
Šta posetiti?
Sao Miguel (San Migel) - Najveće od devet glavnih ostrva, “Zeleno ostrvo” kako ga još nazivaju, San Migel se nalazi na istočnoj strani arhipelaga. Istražite divne uske popločane ulice oivičene dobro očuvanim starim kućama u glavnom gradu Ponta Delgada. Otkrijte fantastično Lagoa do Fogo (Ognjeno jezero) i zanosne plaže smeštene pod visokim liticama. Botaničke bašte, ugašeni vulkan i dva veličanstvena jezera, čine ovo prelepo i raznovrsno ostrvo idealnim za istraživanje.
Santa Maria (Santa Marija) - Santa Marija ili “Ostrvo sunca” je najstarije ostrvo arhipelaga. Ovde je Kristofer Kolumbo potražio utočište 1493. godine, pri svom povratku iz Amerike. Santa Marija se razlikuje od drugih ostrva po tome što je ravnija, a to je čini suvljim i toplijim ostrvom, sa niskom vlažnošću vazduha. Zapadni, ravničarski deo ostrva ima nisko rastinje, dok višu centralnu oblast i ostatak ostrva karakterišu šume, sa mnogim endemskim biljkama, visoke litice i padine koje se spuštaju u okean. Na jugu je Praia Formosa (Praja Formosa), jedna od najboljih plaža Azorskih ostrva i Baia da Praia (Baja da Praja) prirodni rezervat. Postoje divna mesta duž ostrva koja možete posetiti. Baia dos Anjos (Zaliv anđela), gde se Kolumbo iskrcao, neobičan grad Sao Pedro (San Pedro), bele kuće u Algarve stilu u živopisnoj Santa Barbari i Pico Alto (Piko Alto) sa svojih 590m, odakle se može videti celo ostrvo. Grad Vila do Porto iz XV veka je najstariji na Azorskim ostrvima i ima duge ulice koje vode do vrha litice i tvrđave Sao Bras iz XVI veka.
Flores - Flores ili kako ga još nazivaju, “Bašta Atlantika” je najlepše ostrvo. Ovaj spektakularni krajolik obuhvata stenovite litice, mnoštvo jezera i kratera, visoke vodopade, pašnjake, divan pejzaž i nijanse zelene boje koje niste nikada videli. Najviši vrh ostrva je Morro Alto (Moro Alto) i dostiže 914m. Ostrvo možete obići brodom, automobilom ili taksijem. Možete ići na ronjenje, posmatrati kitove, posetiti susedno ostrvo Korvo ili samo šetati.
Faial (Fajal) - Ovo petostrano orijentisano ostrvo poznatije kao “Plavo ostrvo”, postalo je mesto za odmor transatlantskih moreplovaca. Horta, glavna luka, odaje kosmopolitski utisak, a u barovima i restoranima možete čuti priče mornara iz celog sveta. Iz Horte se pruža divan pogled na vulkan Piko. Ostrvom dominira ogromna Kaldera (vulkanski krater) visine 1.043m. Od sredine juna do avgusta ostrvo gotovo poplavi od hortenzije, koja je tada u punom cvatu.
Pico (Piko) - Ostrvom Piko, poznatijim kao “Crno ostrvo”, dominira vulkan čiji je vrh zimi prekriven snegom. Sa 2.351m ovo je najviša tačka u Portugalu. Pogled prema vulkanu i sa njega je fenomenalan. Posetite jezera i uživajte u spektakularnom pogledu. Nemojte propustiti uspon do vrha vulkana.
Sao Jorge (San Žorge) - San Žorge, poznatije kao “Braon ostrvo”, predstavlja dugo i usko ostrvo, formirano nizom uzastopnih vulkanskih erupcija. Stenovita obala se gotovo vertikalno spušta u okean, sa jedinstvenim, često malim plodnim ravnicama u podnožju litica. Ovo je ostrvo za šetnju, istraživanje malih naseobina kolima duž obale, uživanje u divnom prizoru i posetu lučkim gradovima Velas (Velaš) i Calheta (Kaljeta). Najviši vrh ostrva je na 1.053m. Oko 80% ostrva čine pašnjaci, na kojima se uzgaja 20.000 krava za proizvodnju visokokvalitetnog mleka, od koga se pravi čuveni “Sao Jorge” sir, proizveden po tradicionalnoj recepturi.
Graciosa (Grasioza) - Ovo je mirno ostrvo do koga se teže dolazi, zbog čega je i ostalo netaknuto vremenom. “Belo ostrvo”, kako ga još nazivaju, ima svežu ribu i školjke u izobilju, a poznato je i po svojim kolačima (queijadas da Graciosa) i slatkišima. Grasioza ima mnogo vetrenjača i vinograda. Možete posetiti ogroman vulkanski krater sa bujnom vegetacijom i spektakularnim jezerom. Najviši vrh ostrva je Pico Timeao (Piko Timeao) sa 398m. Santa Kruz, glavni grad ostrva, je miran i dobro očuvan sa mnogim kućama iz XVIII i XIX veka. Jedina ostrvska crna peščana plaža je kod gradića Praia (Praja) i Carapacho (Karapačo), gde vulkanske stene formiraju prirodni bazen. Obala ima mnogo uvala i malih ostrva koje je okružuju, pružajući utočište za ptice poput gnjuraca i crvenokljunih čigri.
Terceira (Terkeira) - Grad Angra do Heroismo (Angra do Eroizmo), proglašen je UNESCO-vom svetskom baštinom. Ovaj živopisan grad impozantnih kuća i popločanih ulica, izgleda netaknut vremenom. Najbolji pogled na ovaj nekada uspešan centar za trgovinu je sa vrha Monte Brasil (1.205m). Ostrvo Terkeira se još naziva i “Ljubičasto ostrvo”, zbog ljubičaste hortenzije koja ovde raste. Na ostrvu možete igrati golf, istraživati vulkane, šetati, plivati u prirodnim bazenima i posetiti 68 “Imperios”, male kapele, koje su razbacane širom ostrva.
Posmatranje kitova - Na vrhu liste većine posetilaca Azorskih ostrva je posmatranje kitova i delfina. Dvadeset i četiri od 80 vrsta kitova i delfina primećeno je u blizini obale Azorskih ostrva, čineći ih jednim od najboljih mesta na svetu za posmatranje kitova.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Sao Miguel (San Migel)
kliknite na sliku da zatvorite
Santa Maria (Santa Marija)
kliknite na sliku da zatvorite
Flores
kliknite na sliku da zatvorite
Faial (Fajal)
kliknite na sliku da zatvorite
Pico (Piko)
kliknite na sliku da zatvorite
Sao Jorge (San Žorge)
kliknite na sliku da zatvorite
Graciosa (Grasioza)
kliknite na sliku da zatvorite
Terceira (Terkeira)
kliknite na sliku da zatvorite
Posmatranje kitova
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite