Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Madeira
Gradovi
Madeira
Najlepši portugalski arhipelag malih ostrva, krase divni pejzaži zbog kojih je Madeira i dobila nadimak “biser Atlantika”. Mali i “izgubljen” arhipelag, Madeira se nalazi 500km od obale zapadne Afrike, a 1.000km udaljena je od glavnog grada Portugala, Lisabona. Iako, geografski gledano predstavlja deo afričke ploče, otkrili su je portugalski moreplovci u XV veku i od tada je suštinski povezana sa Portugalom. Najlepši način da istražite ostrvo je da pratite tok levada, kanala za navodnjavanje koji presecaju unutrašnjost. Kao dom fantastične flore, Madeira ima i spektakularnu faunu, a topli Atlantski okean pruža savršeno mesto za igru delfina i kitova. Možete plivati sa delfinima, roniti, surfovati ili samo uživati u prelepim plažama. Na kopnu, šume eukaliptusa predstavljaju idealno mesto za opuštenu šetnju, sa izuzetnim pogledom i krajolikom. Glavni grad je Funšal, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
Madeira ima suptropsku klimu, sa gotovo savršenim vremenom tokom cele godine. Leta su topla i samo povremeno bude preterano vruće, dok zimi temperature retko padnu ispod 17°C. Kiša najviše pada na početku i na kraju godine, sa novembrom kao najkišovitijim mesecom. Leto je idealno vreme za posetu Madeiri, jer uprkos temperaturi od preko 30°C, okeanski povetarac čini da se osećate prijatno. Kraj proleća i početak jeseni je takođe lepo vreme za posetu Madeiri.
Šta posetiti?
Hajking staza Pico do Arieiro/Pico Ruivo (Piko do Arieiro/Piko Ruivo) - Ovo je jedna od najpoznatijih i teških staza za hajking na Madeiri, ali i ona koja najviše nagrađuje. Staza povezuje Piko do Arieiro (1.818m) i Piko Ruivo (1.862m), najviši vrh Madeire, a duga je 14km. Jednostavno je neverovatno. Divan pogled koji oduzima dah, učiniće da zaboravite napor koji ste uložili kako biste stigli do vrha.
Porto Santo - Smešteno severozapadno od obale Madeire, malo ostrvo Porto Santo poznato je i kao “Zlatno ostrvo” zbog čuvene bele peščane plaže duge 9km. Ovo je mesto gde idete da se opustite, kako bi prikupili snagu i energiju. Leškarite na suncu, rashladite se u kristalno čistoj vodi i popijte piće u jednom od mnogih barova i restorana. I onda sve to ponovite. Sutradan ćete možda poželeti da malo istražujete. Na raspolaganju su vam golf, jahanje, kajt, safari, paraglajding, ronjenje, jedrenje, izleti brodom, vožnja kanuom… Na Porto Santu nikada nije dosadnodno.
Levade - Čuvene levade su uski kanali za navodnjavanje, gde voda polako teče zbog gotovo neprimetnog nagiba. Prve levade datiraju još iz XV veka, a izgradili su ih doseljenici kako bi prenosili vodu do udaljenih poljoprivrednih oblasti. Predstavljaju jedan od najbogatijih elemenata kulturne baštine Madeire, a takođe prikazuju i kako čovek može uticati na prirodu, bez nanošenja štete ekosistemu. Levade su postale dobro poznata ruta za istraživanje skrivenih blaga na ostrvu: neočekivanih vodopada, netaknutih pejzaža, potoka i jezera. Neke od ovih staza odvešće vas u srce autohtone šume Laurissilva (lovorova šuma), koja datira još iz doba tercijara. Proglašena je od strane UNESCO-a za svetsku baštinu. Zbog svoje lepote i raznovrsnih pejzaža, ova šuma je nedavno proglašena za jedan od sedam prirodnih čuda Portugala.
Cabo Girao (Kabo Žirao) - Ovo je gotovo vertikalna litica sa koje se pruža zavodljiv panoramski pogled na okean, Camara de Lobos (Kamara di Lobuš) i Funšal. Smeštena zapadno od Funšala, u gradu Kamara di Lobuš, litica je visoka 580 metara i kao takva predstavlja najvišu liticu u Evropi i drugu po visini u svetu. Kabo Žirao je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija ostrva Madeira, takođe poznata i po crkvi posvećenoj Gospi Fatimskoj, podignutoj 1974. godine. Godine 2003. postavljena je žičara, koja pomaže poljoprivrednicima da dođu do polja u podnožju litice.
Curral das Freiras (Kural daš Freiraš) - Parohija Kural daš Freiraš nalazi se u okrugu Kamara di Loboš. Fantastičan planinski pejzaž okružuje ovo mesto. S ozirom da je selo veoma izdvojeno od ostatka ostrva, njegovi stanovnici obično žive od onoga što sami proizvedu, prodaju ili razmene.
Jardim Botanico da Madeira (botanička bašta) - Jedna je od najposećenijih turističkih atrakcija Madeire. Sam vrt možete naći u amfiteatru Funšala, prostirući se na strmoj padini. Botanička bašta zauzima preko 80.000 kvadratnih metara vegetacije i raskoši. Širom bašte nalazi se više od 2.500 biljnih vrsta.
Santana - Selo Santana nalazi se oko 40km severno od Funšala. Kao da je upravo iskočilo iz razglednice, Santana je zaista prelepo selo. Tradicionalne kuće jarkih boja sa krovovima od slame, koji često dodiruju zemlju, čine ovo mesto bajkovitim.
Sao Vicente (Sao Visenti) - Prijatno mesto na severu ostrva smešteno je u jednom od najlepših dolina Madeire. Pećine Sao Visenti ili “Grutas de Sao Vicente” su najbolji podzemni kanali lave ikada pronađeni na Madeiri. Rezultat su erupcije koja se dogodila pre oko 400.000 godina, a prvi put su otkriveni 1885. godine. Možete posetiti i glavnu crkvu u centru sela. Posvećena svetom Vinsentu, izgrađena je u XVII veku i ima izvanredne slike na tavanici, gde na jednoj sveti Vinsent blagoslovi grad. Pored mora naći ćete malu simboličnu kapelu podignutu 1694. godine, na mestu gde se po predanju pojavio sveti Vinsent. Još jedna interesantna crkva je u Pico Da Cova (Piko da Kova) sa tornjem visokim 14 metara i časovnikom, podignuta 1942. godine. Grad Sao Visente brzo postaje popularan kod surfera zahvaljujući šljunkovitoj plaži sa odličnim uslovima za vožnju na talasima.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Hajking staza Pico do Arieiro/Pico Ruivo (Piko do Arieiro/Piko Ruivo)
kliknite na sliku da zatvorite
Porto Santo
kliknite na sliku da zatvorite
Levade
kliknite na sliku da zatvorite
Cabo Girao (Kabo Žirao)
kliknite na sliku da zatvorite
Curral das Freiras (Kural daš Freiraš)
kliknite na sliku da zatvorite
Jardim Botanico da Madeira (botanička bašta)
kliknite na sliku da zatvorite
Santana
kliknite na sliku da zatvorite
Sao Vicente (Sao Visenti)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite