Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Belorusija
Gradovi
Belorusija
Nekada deo Sovjetskog Saveza, Belorusija je kontinentalna zemlja istočne Evrope. Njeni prostrani pejzaži su dom mističnih šuma, mirnih jezera i živopisnih sela, a tu su i užurbani gradovi, fantastični dvorci i stari manastiri. Osim prestonice koja je bila potpuno uništena za vreme Drugog svetskog rata, posetioci su privučeni impresivnim nacionalnim parkovima, koji obiluju divljim životinjama. Iako politička situacija u Belorusiji i dalje nije najsjajnija, ljudi su veoma prijatni i gostoljubivi, a bogato nasleđe ove oblasti evidentno je i u kulturi i u kuhinji. Tradicionalna kuhinja se bazira na dosta povrća, mesa (uglavnom svinjskog) i hleba (uglavnom raženog), a od pića su najpopularnija vodka i kvas. Postoji mnogo mogućnosti da se upustite u avanturu. Tu su i skijanje na vrhovima u blizini Minska, kao i hajking kroz prelepe šume. Pored posete prirodnim rezervatima, mogu se organizovati ture do šarmantnih mesta, tvrđave u Brestu, kao i mnogih drugih veličanstvenih zamkova. Belorusiju i njene pejzaže je najbolje obići vozom ili autobusom. Glavni grad je Minsk, a zvanična valuta je beloruska rublja (BYR).
Kada putovati?
Belorusija ima kontinentalnu klimu. Prosečne januarske temperature iznose između -4°C i -8°C, a najtopliji mesec je jul kada temperatura može dostići i do 30°C. Jun i avgust su najvlažniji meseci. Najbolje vreme za posetu Belorusiji je sredinom leta ili početkom jeseni, kada je toplo. Pošto Belorusija nema baš mnogo turista, nećete morati da brinete o gužvi. Ako vam ne smeta hladno vreme, snežne zime mogu biti veoma lepe, naročito tokom sunčanih dana.
Šta posetiti?
Minsk - Prestonica Minsk je svakako nezaobilazna turistička destinacija ako putujete u Belorusiju. Ovo je grad sa hiljadu godina starom istorijom, koji čeka da bude istražen. Ulice su bezbedne i uglavnom mirne, s toga lutajte od trga do trga i posetite neki muzej ili galeriju. Noću, kada je osvetljen, grad je najlepši i to je vreme za operu, balet ili noćni klub. Trg Pobede je jedan od najznačajnijih istorijskih lokaliteta zemlje. Smešten u samom centru Minska, trg ima impresivni granitni obelisk, koji je izgrađen 1954. godine u čast palim beloruskim vojnicima za vreme Drugog svetskog rata.
Nacionalni park Braslavska jezera - Nalazi se na severozapadu Belorusije. Ova oblast je jedinstvena po svojim čistim jezerima, koja su okružena slikovitim brežuljcima prekrivenim borovom i hrastovom šumom. Oko 260 jezera prisutno je na teritoriji Braslavskog okruga. Jezera i reke zauzimaju oko 9% površine. U parku se nalazi oko 500 biljnih vrsta, 189 vrsta ptica, a u jezerima živi 29 vrsta riba. Od velikih životinja možete videti losa, evropskog mrkog medveda, divlju svinju, srnu, vuka, risa. Park poseduje i različite istorijske i kulturne spomenike: stara naselja, humke, verske objekte.
Bjalovješka šuma - Ova prašuma smeštena sa obe strane poljsko-beloruske granice, jedna je od poslednjih i najvećih preostalih delova ogromne drevne šume, koja se nekada prostirala širom Evropske ravnice. Granica između dve zemlje prolazi kroz ovu šumu. Šuma je dom za oko 800 evropskih bizona, najkrupnijih sisara na kontinentu. Još možete videti jelene, divlje svinje, losove, srne, vukove, lisice, risove i dr.
Mirski zamak - Fascinatna mešavina gotike, baroka, renesanse i arhitektonskih uticaja, Mirski zamak je odličan primer centralnoevropskog dvorca. Njegova izgradnja počela je krajem XV veka u gotskom stilu, a završena je oko 1568. godine u renesansnom stilu. Bio je napušten gotovo čitav vek. Za vreme Napoleona pretrpeo je teška oštećenja, ali je obnovljen u XIX veku. Za vreme Drugog svetskog rata Nemci su ga koristili kao geto za lokalno jevrejsko stanovništvo pre njihove likvidacije. Ova impresivna građevina vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.
Tvrđava u Brestu - Nalazi se u gradu Brestu, a izgrađena je sredinom XIX veka. Bila je mesto herojskog otpora nacističkom okupatoru. Tvrđava u Brestu je prvobitno bila zarobljena od strane nemačke vojske u avgustu 1915. godine, a potom 1939. okupirana je od strane Rusa. Danas predstavlja simbol junaštva i neustrašivi duh naroda Belorusije.
Nacionalni park Pripjatski - Nalazi se u samom centru beloruske Polisje, jedne od najvećih močvarnih područja Evrope, 250km južno od Minska. Zaštićena teritorija u oblasti Pripjat osnovana je 1969. godine, a nacionalni park osnovan je 1996. godine. Ukupna površina parka iznosi više od 83.000ha. Flora parka predstavljena je sa 826 vrsta i više od 200 vrsta mahovina. Fauna nacionalnog parka obuhvata 45 vrsta životinja, 265 vrsta ptica, 7 vrsta gmizavaca, 11 vrsta vodozemaca i 37 vrsta riba. Možete videti evropske bizone, jazavce, risove, crne rode, sive ždralove, ptice-zmije, močvarne kornjače i mnoge druge.
Njasviž - Prema mišljenju mnogih Njasviž je jedno od najlepših mesta u Belorusiji, a Nesviški dvorac je glavna turistička destinacija i najpopularnija atrakcija u gradu. Ceo kompleks čini deset neverovatnih objekata. Iako sagrađen u XIII veku, dvorac dostiže najviši nivo svoje grandioznosti u XVI veku, kada je postao dom ozloglašene porodice Radzivil. Palata i crkva-mauzolej Corpus Christi (Telo Hristovo) postali su modeli za mnoge objekte izgrađene u to vreme u Centralnoj Evropi i Rusiji. Prelepe bašte i raznovrsna arhitektura učinile su Nesviški dvorac jednim od najspektakularnijih mesta za posetu u Belorusiji.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Minsk
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Braslavska jezera
kliknite na sliku da zatvorite
Bjalovješka šuma
kliknite na sliku da zatvorite
Mirski zamak
kliknite na sliku da zatvorite
Tvrđava u Brestu
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Pripjatski
kliknite na sliku da zatvorite
Njasviž
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite