Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Estonija
Gradovi
Estonija
Najživopisnija od tri baltičke države, Estonija je zemlja izvanrednih prirodnih lepota i zapanjujućih primorskih mesta. Poznata je po svojim prostranim šumama, lepim vodenim staništima i udaljenim ostrvima, kao i po prijatnim ljudima koji u njoj žive. Estonija je netaknuta, slabo naseljena zemlja, a skoro polovina teritorije nalazi se pod šumama. Više od 1.000 jezera (5% njene teritorije) raštrkano je po prirodi, koja je relativno ravna (skoro dve trećine teritorije nalazi se do 50m iznad nivoa mora), a 7.000 reka i potoka nosi padavine do mora. Svoju nezavisnost stekla je 1991. godine i od tada su se desile radikalne promene, uključujući njen ulazak u NATO i 2004. godine ulazak u Evropsku Uniju. Prošla je kroz transformaciju od komunističkog društva do blistavog primera jedne savremene zemlje. Estonija je u isto vreme i moderna i stara zemlja sa mnogo istorijskih znamenitosti i zanimljivih priča. Bez obzira da li ste u poseti Estoniji zbog prirode, kulture ili istorije, ona rado čeka da je istražite. Glavni grad je Talin, a zvanična valuta je evro (EUR).
Kada putovati?
Najpopularnije vreme za posetu Estoniji je tokom leta, od juna do avgusta. Tada možete očekivati temperature oko 21°C i ekstremno duge dane. Zime su takođe popularno vreme za posetu, posebno ako volite zimske sportove. Tada su temperature ispod nule, a dani kratki. Ali Estonija je definitivno najlepša kada je prekrivena snegom.
Šta posetiti?
Palata Kadriorg - Putovanje u Talin nije potpuno bez posete ovoj veličanstvenoj baroknoj palati, koju je sagradio ruski car Petar Veliki za njegovu suprugu Katarinu I, 1718. godine. Ova grandiozna palata i uređene bašte koje je okružuju predstavljaju divan primer carske ekstravagancije, ali podjednako važan razlog za njenu posetu jeste i inostrana umetnička zbirka Umetničkog muzeja Estonije. U ovom muzeju prikazano je na stotine slika iz perioda od XVI do XX veka zapadnih i ruskih umetnika, kao i grafika, skulptura i drugih radova.
Stari deo grada Talin - Stari grad u Talinu je definitivno jedno od najpopularnijih turističkih mesta u Estoniji i jedno od najlepših mesta za šetnju romantičnim kaldrmisanim i uskim ulicama, kao što je čuveni prolaz Sv. Katarine. Stari grad je takođe dom odličnih turističkih atrakcija, kao što su Estonski muzej na otvorenom, Olafova crkva i hram Aleksandra Nevskog, čija unutrašnjost zaista oduzima dah.
Riigikogu (parlament) - Ukoliko želite da saznate nešto više o politici Estonije, Riigikogu je zanimljivo mesto za posetu. Obilazak parlamenta traje oko 30 minuta.
Tartu - Tartu je drugi najveći grad u Estoniji i za razliku od Talina, koji je centar političkog i finansijskog života, Tartu se smatra srcem umetničkog i kulturnog života zemlje. Ovde se nalazi najstariji i najvažniji univerzitet u Estoniji. Reka Emajogi prolazi kroz grad i uliva se u dva najveća jezera u Estoniji. Tartu je takođe poznat i kao grad mladih, zbog brojne omladine koja ovde studira. Ukoliko volite umetnost, nemojte propustiti ovaj grad.
Zamak Hermann (Herman) - Zamak se nalazi u gradu Narva, u istočnom delu Estonije. Ovo staro utvrđenje, prvobitno napravljeno od drveta, a kasnije od kamena, sagradili su Danci. Zamak postavljen među zelenim poljima i njegova stara arhitektura, izgledaju kao dekor za film o vitezovima. Njegov romantični šarm će vas sigurno osvojiti.
Nacionalni park Lahemaa (Lahema) - Smešten u severnom delu zemlje, nacionalni park Lahema obuhvata oko 725km2 i predstavlja jedan od najvećih parkova u Evropi. Veoma zanimljiv za sve ljubitelje prirode, predstavlja jedinstvenu priliku da vidite razne vrste ptica i životinja, kao i prirodnu lepotu flore.
Rakvere - Rakvere je veoma interesantan grad u severnom delu Estonije. Nalazi se na samo 20km od Finskog zaliva. Međutim, najatraktivnije mesto za turiste je zamak Rakvere. Izgradili su ga Danci od kamena, u XIV veku. Do danas je dvorac ostao veoma dobro očuvan. U zamku postoje i degustacije različitih vrhunskih vina. Rakvere je takođe poznat po statui divljeg goveda Tarvas, koja je veoma blizu zamka, a podignuta je za 700 godina postojanja grada.
Hiiumaa (Hiuma) - Ostrvo Hiuma je drugo po veličini ostrvo Estonije u Baltičkom moru. Udaljeno je 22km od kopna i 136km od Talina. Kada jednom posetite ovo predivno ostrvo poželećete da se ponovo vratite. Ceo predeo je toliko živopisan da izgleda kao da je neko namerno okupio svu lepotu prirode na jednom mestu.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Palata Kadriorg
kliknite na sliku da zatvorite
Stari deo grada Talin
kliknite na sliku da zatvorite
Riigikogu (parlament)
kliknite na sliku da zatvorite
Tartu
kliknite na sliku da zatvorite
Zamak Hermann (Herman)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Lahemaa (Lahema)
kliknite na sliku da zatvorite
Rakvere
kliknite na sliku da zatvorite
Hiiumaa (Hiuma)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite