Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Litvanija
Gradovi
Litvanija
Litvanija je zemlja zamkova, jezera i šuma. Njen krajolik se sastoji od prostranih ravnica razdvojenih brdima i peščanih dina duž baltičke obale. Ubrzo nakon raspada Sovjetskog Saveza, Litvanija dobija nezavisnost 11. marta 1990. godine. Litvanija je najveća od tri baltičke države, ali ima najkraću obalu. Od sticanja članstva u Evropsku uniju 2004. godine, Litvanija se nalazi na turističkoj mapi sveta i od tada je posetilo više ljudi nego ikada ranije. Litvanija je bila poslednja zemlja koja je usvojila hrišćanstvo u Evropi 1387. godine, a prva koja je proglasila nezavisnost od SSSR-a 1990. godine. Velikim delom je ravna zemlja, sa mnogo jezera i reka, mnogo šuma i malim selima. Kada bi opisali Litvaniju u jednoj rečenici, to bi izgledalo ovako: Litvanija je čudna i interesantna zemlja, čija prestonica spada u najlepše gradove Evrope, naročito zahvaljujući njenom Starom gradu i baroknom stilu. Glavni grad je Vilnjus, a zvanična valuta je litas (LTL).
Kada putovati?
Klimu Litvanije karakterišu četiri različita godišnja doba, sa vremenom koje može biti prilično nestabilno. S obzirom na geografski položaj zemlje, nju odlikuje veoma blaga klima, koja predstavlja prelaz između kontinentalne i okeanske klime. Leto je obično najpopularnije vreme za posetu, kada je toplo i generalno sunčano. Krajem leta ima najviše padavina, što noći čini hladnijim. Prosečna temperatura u julu iznosi oko 18°C. Proleća i jeseni su blage, sa relativno stabilnim vremenom i najmanjom količinom padavina. Od aprila do juna i od septembra do oktobra je idealno vreme za posetu Litvaniji, jer je tada dovoljno toplo da vreme provodite uživajući na otvorenom, a ima i manje posetilaca. Zima u Litvaniji traje od novembra do sredine marta i može biti prilično hladna. Sneg je redovna pojava tokom zimskih meseci i temperature ispod nule mogu biti svakodnevna pojava. Prosečne januarske temperature se kreću od -2,5°C na obali do -6°C u unutrašnjosti.
Šta posetiti?
Stari grad Vilnjus - Grad Vilnjus poseduje najstariji preživeli srednjevekovni grad severne Evrope. Najpoznatiji je po svojim zaštićenim istorijskim i kulturnim znamenitostima. Od 1994. godine, grad je uvršten na listu UNESCO-ve svetske baštine. Univerzitet Vilnjus je jedan od najsloženijih arhitektonskih kompleksa u gradskom području. Za Pilies gatve (ulica Piles) može se reći da je glavno mesto u gradu za kafiće i prodavnice. Gedimino prospektas, koja je glavna ulica u Vilnjusu, delimično se nalazi u Starom gradu. Trg ispred katedrale i trg ispred gradske većnice su centralni trgovi u Starom gradu.
Kuronijska prevlaka - Kuronijska prevlaka je 98km duga, uska, peščana prevlaka, koja se prostire od Sambijskog poluostrva na jugu do grada Klaipede, od kojeg je najsevernija tačka prevlake odvojena moreuzom. Formirana je pre oko 5.000 godina. Prema baltskoj mitologiji, Kuronijsku prevlaku stvorila je snažna devojka Neringa, koja se igrala duž morske obale. Turizam je procvetao nakon raspada Sovjetskog Saveza. Danas je Kuronijska prevlaka dom najvišoj pokretnoj peščanoj dini u Evropi. Prosečna visina je 35m, ali negde može dostići i do 60m. Litvaniji pripada severnih 52km, a ostatak pripada Rusiji. Nida je najveći grad na prevlaci, a nalazi se u Litvaniji i predstavlja popularno odmaralište. I ruski i litvanski deo prevlake su popularni nacionalni parkovi. Prevlaka je pod zaštitom UNESCO-a od 2000. godine.
Kernave - Srednjevekovna prestonica Litvanije, Kernave, nalazi se u blizini zavoja reke Neris u dolini Pajauta, pored istorijske oblasti Piliakalniaija. Nalazi se 35 kilometara od Vilnjusa. Tokom Litvanskog građanskog rata stanovništvo je bilo prisiljeno da napusti grad, jer su Tevtonski vitezovi tokom invazije uništili veći deo grada. Tokom vremena grad je postepeno pokriven slojem zemlje, koji je formirao treset. Ovo je očuvalo mnoge važne spomenike i obeležja grada. Arheolozi Kernave nazivaju “Litvanskom Trojom”. Kernave ima najstariji poznati skriveni put preko močvare, prekriven drvenim daskama (medgrinda), koji je korišćen u odbrani. Grad ima lepe crkve i danas je važna turistička destinacija.
Nacionalni park Aukštaitija - Ovo je najstariji nacionalni park u Litvaniji. Ima raznovrsnu floru i faunu, koja oplemenjuje njen značaj i privlači turiste. Gotovo 70% parka prekriveno je šumom. Više od 80% je borova šuma, a neka stabla stara su više od 200 godina. Oko 48 različitih vrsta ptica možete naći u nacionalnom parku Aukštaitija. Park ima 126 jezera, od kojih je najveće jezero Kretuonas. Najdublje jezero Litvanije, Tauragnas (60m), takođe se nalazi ovde, a jezero Baluošas ima sedam manjih ostrva. Možete iznajmiti kajak i uživati u vodama nacionalnog parka. Brdo Ladakalnis je jedna od najpopularnijih lokacija u parku, odakle možete videti šest jezera.
Kryžiu kalnas (Brdo krstova) - Brdo krstova se smatra svetim mestom. Brda su prekrivena velikim brojem krstova, za čiji se tačan broj ne zna. Procenjuje se da ih ima oko 100.000. Tokom borbe Litvanije za nezavisnost, Brdo krstova služilo je kao mesto gde su se Litvanci molili za mir i svoju zemlju, kao i za najbliže koji su izgubili život u ratu za nezavisnost. Papa Jovan Pavle II posetio je ovo mesto 1993. godine i proglasio ga za mesto nade, mira i ljubavi.
Palanga - Palanga je grad i najpoznatije primorsko letovalište u Litvaniji. Postoji legenda vezana za ovaj grad, što ga čini još važnijom destinacijom za turiste. Legenda kaže da je postojalo pagansko svetilište, smešteno u podnožju brda u Palangi. Tu je živela lepa žena sveštenik po imenu Biruta. Kestutis, veliki vojvoda od Litvanije želeo je da ona postane njegova supruga. Ali, kao sveštenik ona se zavetovala bogu da će ostati devica do kraja života. Vojvoda je stoga odlučio da je uzme silom i uz pompezni povratak u svoju prestonicu, napravio je raskošno venčanje. Nakon njegove smrti, Biruta se vratila u Palangu gde je služila bogovima sve do njene smrti. Neki veruju da je sahranjena na brdu koje danas nosi njeno ime. Palanga je takođe mesto od istorijskog značaja, jer su arheolozi ovde iskopali neke važne istorijske dokaze. Lepe plaže i morska atmosfera Palange, mame turiste. Postoje brojni restorani i barovi, kao i druga mesta za zabavu.
Nacionalni park Kuršiu Nerija - Jedan je od pet nacionalnih parkova Litvanije, osnovan 1991. godine kako bi zaštitio jedinstven ekosistem Kuronijske prevlake. Ona odvaja Kuronijsku lagunu od Baltičkog mora. Nacionalni park je od 1997. godine, takođe član “Europarc” federacije.
Trakajski zamak - Nalazi se na omanjem ostrvu jezera Galve, a njegova izgradnja počela je u XIV veku. Jedno od glavnih središta Velikog Vojvodstva Litvanije, zamak je imao i veliku stratešku važnost. Danas je zamak renoviran, ali njegov stil i izgled iz XV veka, još uvek su očuvani. Trakajski zamak je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u celoj Litvaniji.
Univerzitet Vilnjus - Jedan od najstarijih univerziteta baltičkih zemalja, bio je nekoliko puta preimenovan tokom svoje istorije, zbog vladavine Jevreja, Poljaka i Rusa. Godine 1568. litvansko plemstvo zatražilo je od jezuita da formiraju instituciju za dalje učenje. Sledeće godine episkop Vilnjusa kupio je nekoliko zgrada u centru grada i formirao akademiju. Prvi student ušao je 1570. godine i upisano je ukupno 160 studenata na prvu godinu. Danas je ovo najveći univerzitet u Litvaniji.
Crkva Svete Ane - Crkva Svete Ane je rimokatolička crkva i remek-delo u kasnom gotskom stilu. Crkva je podignuta 1394. godine. Tada je bila izgrađena od drveta, ali je drvena konstrukcija 1500. godine zamenjena ciglama. Prema legedni, kada je Napoleon video crkvu Svete Ane, toliko mu se dopala da je poželeo da je prenese u Pariz. Danas, ona impresionira svakog ko je poseti.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Stari grad Vilnjus
kliknite na sliku da zatvorite
Kuronijska prevlaka
kliknite na sliku da zatvorite
Kernave
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Aukštaitija
kliknite na sliku da zatvorite
Kryžiu kalnas (Brdo krstova)
kliknite na sliku da zatvorite
Palanga
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Kuršiu Nerija
kliknite na sliku da zatvorite
Trakajski zamak
kliknite na sliku da zatvorite
Univerzitet Vilnjus
kliknite na sliku da zatvorite
Crkva Svete Ane
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite