Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Ukrajina
Gradovi
Ukrajina
Velika, raznovrsna i uglavnom neotkrivena, Ukrajina je siromašna nacija sa bogatom tradicijom i prijatnim ljudima. Nalazi se na periferiji Evrope, na pragu Centralne Azije i na rubu Crnog mora, ali je zemlja koja se polako kreće ka promenama i modernom. Jedan pogled na obnovljene gradske centre, dobro obučene stanovnike, sređene puteve, dobru infrastrukturu, Evropsko fudbalsko prvenstvo 2012. godine i dovoljno je da se vide dve decenije nezavisnosti Ukrajine. Za putovanje u zemlju koja je za mnoge nepoznata destinacija, može izgledati pomalo zastrašujuće. Ali nema razloga da brinete. Davno su prošli dani kada bi sa vizom u rukama, bili deo grupe koja posećuje odobrene znamenitosti od strane državne turističke agencije. Mada su neki Ukrajinci, posebno stariji, još uvek šokirani činjenicom da se zapadnjaci danas usuđuju da putuju samostalno. Obilaženje zemlje nikada nije bilo lakše, propali sovjetski hoteli su renovirani, dobri restorani niču u velikim gradovima, kao i mnogobrojni turistički informativni centri širom zemlje. Ukrajina je zaista jedinstveno mesto za posetu. Ova najveća evropska država upadljivo se razlikuje od većine zemalja i predstavlja pravu misteriju za milione turista. Glavni grad je Kijev, a zvanična valuta je grivnja.
Kada putovati?
Ukrajina ima umerenu kontinentalnu klimu sa hladnim, snežnim zimama i toplim letima. Leto je obično najbolje vreme za posetu (između juna i septembra), ali imajte na umu da mnogi hoteli nemaju klimu. Jedna od glavnih kulturnih atrakcija Ukrajine su šareni festivali, koji se održavaju baš u letnjem periodu. Jul i avgust su meseci visoke turističke sezone i za odmor na Krimu. Prosečna letnja temperatura kreće se od 18°C do 25°C, mada maksimalna temperatura može biti i viša od 35°C. Tokom zime Karpati nude nekoliko dobrih ski centara. Prosečna zimska temperatura je od -8°C do -16°C. Proleća i jeseni su prilično kratka godišnja doba i uglavnom blaga. Proleće ima lepo vreme, priroda je u punom cvatu, reka Dnjepar je nebo plave boje i sve izgleda predivno. Kiša je česta krajem oktobra i novembra, a sneg počinje od decembra i traje do marta. Najbolje vreme za pešačenje po Karpatima je tokom maja i oktobra, kada je najsuvlje.
Šta posetiti?
Mystetskyi Arsenal - Nekada napuštena zgrada vojnog arsenala u centru grada, Mystetskyi Arsenal pretvorena je u prostor vrhunske umetnosti i kulture Kijeva. Sa preko 53.000 kvadratnih metara, jedan je od najvećih muzeja u Evropi. Sadrži laboratorije umetnosti, biblioteke i učionice, kao i izložbeni prostor.
Karpati - Karpati su “zeleni biser” Ukrajine. Lepa kombinacija prirode, šume, livada, pastira i ljudi koji žive u harmoniji sa prirodom je ono što čini ove planine tako atraktivnim za turiste. Lepota alpskih livada i šuma, reka i planinskih jezera, blaga klima, lekoviti mineralni izvori, istorijski i arhitektonski spomenici, privlače veliki broj posetilaca. Ukrajinski Karpati imaju vrhove do 2.061m (vrh Goverlja). Skijajte ili vozite bord na Karpatima. Najveća odmarališta su Slavsko, Bukovel, Tysovets i Dragobrat.
Kijevsko-pečerska lavra - Istražite versko nasleđe Kijeva u jednom od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere za Ruse i Ukrajince. Manastir je sagrađen za vreme Kijevske Rusije, na mestu gde je 1015. godine bio manastir u pećini (lavri). Manastir se nalazi na listi UNESCO-ve svetske baštine i spada u sedam čuda Ukrajine.
Černobil - Posetite sa vodičem sablasni Černobil, mesto najgore svetske nuklearne katastrofe u istoriji, koja se desila 26. aprila 1986. godine u nuklearnoj elektrani u blizini grada Černobil. Siguran je za kratku posetu i definitivno predstavlja jedinstveno iskustvo.
Kamenec Podolski - Posetite divan grad zapadne Ukrajine, Kamenec Podolski, srednjevekovno zdanje na stenovitom uzvišenju, koje je vekovima zavaravalo putnike. Najpoznatije atrakcije grada su stari dvorac, katedrala Sv. Petra i Pavla, Gradska većnica i brojne druge građevine.
Kijev - Otkrijte Kijev, drevnu kolevku ruske civilizacije i grad iz kojeg se pravoslavna vera proširila širom istočne Evrope. Izuzetna Zlatna vrata Kijeva su poslednji ostatak zidina podignutih u X veku za odbranu grada. Učestvujte u danima Kijeva, proslavi koja se održava jednom godišnje, tokom poslednjeg vikenda u maju. Možete uživati u predstavama, muzici, kao i vatrometu.
Lavov - Otkrijte prelepi Lavov, muzej na otvorenom izuzetnog arhitektonskog bogatstva. Stari grad, uvršten na listu UNESCO-ve svetske baštine, nalazi se na centralnom trgu Rinok, punim zgrada u stilu blistave gotike, baroka, renesanse i rokokoa. Uveče možete pogledati neku predstavu ili operu u Nacionalnom akademskom teatru opere i baleta, ekstravagantno izgrađenog, bogato ukrašenog i svrstanog među najbolja pozorišta u Evropi.
Odesa - Doživite poznatu filmsku scenu u Odesi, mestu čuvenih Potemkinovih stepenica iz filma “Oklopnjača Potemkin”. Odesa je najveći kosmopolitski grad u zemlji, sa brojnom jevrejskom populacijom. Odlika svih stanovnika Odese je otvorenost prema svetu i gostoprimljivost. Odesa je i najvažnija luka u Ukrajini na Crnom moru.
Katedrala Svete Sofije - Katedrala Svete Sofije iz XI veka, sadrži sjajne ikone i freske, a nalazi se na divnom mestu. Ovaj izvanredan arhitektonski spomenik najveća je znamenitost grada Kijeva.
Jalta - Pođite na jug do Jalte, “bisera Krima”. Ovaj grad i letovalište, nalazi se u podnožju planine Krimska Gora. Ovde sunce sija oko 2.500 sati godišnje i stalno duva povetarac, što je slično uslovima u Nici. Od poznatih ličnosti ovde su živeli Čehov, Tolstoj i Čajkovski. Jalta je poznata i po Livadijskom dvorcu, u kome je održana čuvena konfernecija, na kojoj su se sastali Ruzvelt, Čerčil i Staljin 1945. godine, kako bi odlučivali o uređenju svetskog poretka nakon Drugog svetskog rata.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Mystetskyi Arsenal
kliknite na sliku da zatvorite
Karpati
kliknite na sliku da zatvorite
Kijevsko-pečerska lavra
kliknite na sliku da zatvorite
Černobil
kliknite na sliku da zatvorite
Kamenec Podolski
kliknite na sliku da zatvorite
Kijev
kliknite na sliku da zatvorite
Lavov
kliknite na sliku da zatvorite
Odesa
kliknite na sliku da zatvorite
Katedrala Svete Sofije
kliknite na sliku da zatvorite
Jalta
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite