Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Vels
Gradovi
Vels
Na jugozapadu Velike Britanije nalazi se Vels, zelena i prelepa zemlja sa planinskim pejzažom u unutrašnjosti, koji dopire sve do veličanstvene obale, duge oko 1.200km. Jedna je od četiri konstitutivne države Ujedinjenog Kraljevstva. Vels je keltska zemlja, koja se nalazi pod engleskim suverenitetom od 1282. godine. Velški parlament, osnovan 1999. godine ima ograničena prava u odlučivanju na lokalnom nivou. Vels je poznat po svojim zapanjujućim nacionalnim parkovima i divnim zamkovima i predstavlja idealnu destinaciju za sve one koji vole ruralni ambijent. Vels čini šarmantan kolaž brdovitog zelenila i lepih plaža. Krajolik je prošaran antičkim dvorcima i selima koja su zadržala svoj starinski izgled, a ponosni nacionalni identitet začinjen je dubokom tradicijom i očaravajućim folklorom. Velška obala je jedna od najatraktivnijih u Velikoj Britaniji. Cardigan Bay (zaliv Kardigan) je popularan po svojim mnogobrojnim plažama, napuštenim uvalama i morskom svetu. Vels je zemlja prijatnih ljudi, dobre hrane, fascinantnih pejzaža i nezaboravnih avantura. Glavni grad je Kardif, a zvanična valuta je sterling funta (GBP).
Kada putovati?
Vels je zemlja u kojoj nikad nije nepodnošljivo toplo ili hladno, ali najbolje vreme je u proleće i leto. Zime, osim u višim planinskim predelima generalno nisu previše hladne, ali tada su mnoge turističke atrakcije zatvorene. Zimi temperatura retko pada ispod 4°C. Najviše posetilaca ima leti, a najbolje vreme da posetite Vels je proleće, kada su vremenski uslovi dobri i nema previše gužve.
Šta posetiti?
Millennium Stadium (stadion “Milenijum”) - Obilazak stadiona “Milenijum” u Kardifu je obavezan za sve ljubitelje sporta. Ovo je nacionalni stadion zemlje i treći po veličini stadion u Velikoj Britaniji. Uglavnom se koristi za ragbi i fudbal. Danas je “Milenijum” jedan od najimpresivnijih ikona modernog Velsa.
Zamak Kardif - Vels je poznat kao zemlja brojnih zamkova, tako da zamak usred glavnog grada i nije neko iznenađenje. Zamak Kardif je dom istorije stare 2.000 godina, od dolaska Rimljana, preko normanskih osvajanja i Viktorijine vladavine. Zamak izgleda kao tri zamka u jednom, jer je u XI veku podignuto novo utvrđenje na veštačkom brdu, na temeljima rimske tvrđave iz III veka. Kasnije su naslednici dodali novu paletu bogato dekorisanih zgrada. Nakon Građanskog rata, zamak je bio u lošem stanju. Između 1865. i 1920. obnovljen je ceo kompleks, ali je zadržao svoj prvobitni izgled. Ovde se nalaze biblioteka i vojni muzej.
Nacionalni park Snowdonia (Snovdonija) - Doživite najbolje od velške prirode u nacionalnom parku Snovdonija, najvećem nacionalnom parku u Velsu. Sa 100 jezera, oko 60km netaknute obale i plaža, kao i 90 planinskih vrhova, uključujući najviši vrh Velsa, Snovdonija (1.085m), predstavlja mesto gde vam nikako neće biti dosadno. Istražite predeo peške, biciklom ili na konju, otkrijte lokalne događaje i atrakcije ili testirajte svoju avanturističku stranu uživajući na raftingu.
Offa’s Dyke Path - Pođite stopama stvaralaca istorije Velsa i prošetajte stazom duž Ofovog nasipa. Ova nacionalna ruta duga 285km, prostire se od severa ka jugu, duž velško-engleske granice. Staza je dobila naziv po spektakularnom nasipu koji je kralj Ofa naredio da se izgradi u VIII veku, verovatno kako bi odbranio svoje kraljevstvo Merciju od upada iz velškog kraljevstva na zapadu. Da biste prepešačili ceo put treba vam oko dve nedelje, ali mnogi se odlučuju na kraće jednodnevne izlete.
Katedrala sv. Davida - Sveti David je svetac i zaštitnik Velsa, a katedrala izgrađena u njegovu čast jedna je od najznačajnijih istorijskih svetinja u hrišćanstvu. Ovde su sahranjeni posmrtni ostaci sv. Davida, a katedrala je postala popularano mesto hodočašća. U maju i junu održava se festival katedrale sv. Davida, sa koncertima klasične i savremene muzike.
Zamak Caernarfon (Karnarvon) - Pejzažom Gvineda rasuti su zamkovi izgrađeni od strane kralja Edvarda I, a zamak Karnarvon je bez sumnje najimpresivniji. Jedna od najvećih srednjevekovnih tvrđava u Evropi, Karnarvon je dobio status UNESCO-ve svetske baštine. Izložbom je prikazana fascinantna istorija ovog impozantnog zamka. Ne zaboravite da posetite i druge zamkove kralja Edvarda I u Gvinedu, kao što su Beaumaris Castle (zamak Bomaris), Conwy Castle (zamak Konvi) i Harlech Castle (zamak Harlek).
Pontcysyllte Aqueduct (akvadukt Pontkisilte) - Sa visinom od 38 metara iznad reke Dee (Di), akvadukt je tehnološko čudo staro 200 godina i britanska najnovija svetska baština. Provozajte se kanalom Llangollen (Langolen) u tradicionalnom uskom brodu i dok prelazite akvadukt imaćete jedan od najboljih pogleda u Velsu.
Hay-on-Wye - Gradić Hay-on-Wye leži na velškoj strani velško-engleske granice, a u svetu je poznat po svojim knjižarama sa polovnim i starim antikvarnim knjigama. Sa preko 30 glavnih knjižara raštrkanih po gradu, ovo je raj za bibliofile, posebno u maju kada se održava festival književnosti. Ali, u gradiću Hay-on-Wye nećete naći samo knjige. Tu su i ruševine, kao što je obližnji Llanthony Priory (Lantoni priorat) i divan nacionalni park Brecon Beacons (Brekon Bekons).
Nacionalni muzej u Kardifu - Otkrijte umetnost, arheologiju, prirodnu istoriju i geologiju u Nacionalnom muzeju u Kardifu. Šta god da vas zanima možete naći ovde. Od slika impresionista do ogromnih dinosaurusa. Umetnička zbirka muzeja je jedna od najboljih u Evropi, a galerija “Evolucija Velsa” vodi vas na putovanje od 4,6 milijardi godina, gde ćete se naći licem u lice sa dinosaurusima i mamutima. Provedite jedan dan u ovom divnom muzeju i ne zaboravite da je ulaz slobodan.
Zamak Powis (Povis) - Ukoliko ste zaljubljenik u bašte, nećete želeti da propustite zamak Povis i njegov vrt. Veličanstveni srednjevekovni dvorac sagrađen je pre oko 800 godina i izdiže se nad raskošnim vrtom površine 10,5ha. Svetski poznati vrt je dom divnih italijanskih terasa, plešućih statua, bujnih živih ograda i drugog božanstvenog rastinja. U zamku možete videti prelepu kolekciju dragocenosti iz Indije, uključujući tekstil, oružje, bronzane i srebrne predmete, itd.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Millennium Stadium (stadion “Milenijum”)
kliknite na sliku da zatvorite
Zamak Kardif
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Snowdonia (Snovdonija)
kliknite na sliku da zatvorite
Offa’s Dyke Path
kliknite na sliku da zatvorite
Katedrala sv. Davida
kliknite na sliku da zatvorite
Zamak Caernarfon (Karnarvon)
kliknite na sliku da zatvorite
Pontcysyllte Aqueduct (akvadukt Pontkisilte)
kliknite na sliku da zatvorite
Hay-on-Wye
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni muzej u Kardifu
kliknite na sliku da zatvorite
Zamak Powis (Povis)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite