Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Južna Amerika / Bolivija
Gradovi
Bolivija
Bolivija se nalazi u zapadnom delu Južne Amerike i nema izlaz na more. Njen zapadni deo čine Andi, a istočni nizijski deo pripada amazonskom slivu pokriven kišnim šumama. Iako je najsiromašnija i najnerazvijenija zemlja u Južnoj Americi, ona je jedna od najbogatijih u pogledu prirodnih resursa. Neuporediva lepota ogleda se u njenoj živopisnoj kulturi, kolonijalnim gradovima kao što su Sukre i Potosi i šapatu drevnih civilizacija. To je upravo ono što privlači posetioce i to sa dobrim razlogom. Glavni grad Bolivije je Sukre, dok je glavni administrativni grad La Paz, a najveći grad je Santa Kruz de la Sijera. Zvanična valuta je bolivijano.
Kada putovati?
Leto (od novembra do aprila) je kišno doba godine, kada je otežan kopneni saobraćaj, a u nekim oblastima može biti i potpuno onemogućen. Najpopularnije doba godine za obilazak cele zemlje je tokom zime (od maja do oktobra) sa svojim suvim i vedrim danima. Veći deo Bolivija leži blizu ekvatora, kao Tahiti ili Havaji, ali njegova visina i nezaštićena prostranstva predstavljaju rezultat nepredvidivih vremenskih prilika. Visoka sezona traje od kraja juna do početka septembra, a avgust je najpopularniji mesec. Tokom tih meseci održava se većina glavnih festivala Bolivije.
Šta posetiti?
Uyuni (Ujuni) - Grad u jugozapadnom delu Bolivije, naizgled izgrađen uprkos pustinjskom pejzažu. Ukoliko stanovnicima Bolivije pomenete Ujuni, odmah će reći ”ekstremno hladno”. Jedna od glavnih turističkih atrakcija ove oblasti je antičko groblje vozova. Nalazi se 3km izvan grada Ujuni. Uglavnom ovaj grad predstavlja usputnu stanicu na putu ka Salar de Ujuni. To je najveća slana ravnica u svetu prekrivena slojem slane kore od nekoliko metara.
Sucre (Sukre) - Glavni i najlepši grad Bolivije. Stari grad je pod zaštitom UNESCO-a. Uz izbor odličnog smeštaja, mnoštvo crkava i muzeja, i mnogo toga da se vidi i radi u okruženju, uopšte nije iznenađenje da posetioci na kraju ostanu znatno duže u Sucre nego što su planirali.
La Paz - La Paz je grad na 3.660m nadmorske visine. Prvi pogled na La Paz će bukvalno da vam oduzme dah. Kada je vedar dan, u pozadini se pomalja impozantno raskošna, snežna planina Illimani (6.402m). Provedite slobodno vreme opušteno lutajući kroz sokake i žive pijace, posetite interesantan muzej, ćaskajte sa lokalnim stanovništvom ili uživajte u ispijanju kafe u nekom modernom kafeu.
Jezero Titikaka - Nalazi se na 3.821m nadmorske visine i predstavlja najviše jezero na svetu na kome je moguća komercijalna plovidba, a ujedno je i najveće jezero u Južnoj Americi. Jezero Titikaka svetluca prepoznatljivom teget bojom, a njena ostrva i blage obale čine poljoprivredni raj. Trošne katedrale, brdovite doline i najviše planine Bolivije u pozadini, zajedno čine svakog pojedinca profesionalnim fotografom. Jezero Titikaka je tokom vekova bilo naseljeno drevnim kulturama. Danas ovo jezero podržava jedinstven način života u Andima, koji se ne može videti u drugim oblastima Perua. Islas Flotantes ili čuvena ploveća ostrva su jedna od glavnih atrakcija jezera Titikaka .
Potosi - Konkvistadori nikada nisu pronašli Eldorado, legendarni grad zlata, ali su dobili Potosi i Cerro Rico, brdo obogaćeno srebrom zvano "bogato brdo". Grad je osnovan 1545. kada je otkrivena ruda. Tokom godina ”srebrne groznice”, postala je najveći i najbogatiji grad Južne Amerike. Onda, kada je ruda srebra manje-više presušila, nastupilo je siromaštvo. Potosi ima velike crkve, kitnjastu kolonijalnu arhitekturu i vrlo druželjubive stanovnike, te je i pravi užitak obići ovaj grad.
Sorata - Turisti su Soratu proglasili najboljim mestom za relaksaciju u Boliviji. Ovo opušteno mesto čuva oronulu kolonijalnu atmosferu u spektakularnom prirodnom okruženju. Nalazi se na obronku brda, u dolini ispod snegom prekrivenih vrhova Illampu i Ancohuma. To je odlično mesto za relaksaciju, a takođe je i popularan bazni kamp za ljubitelje šetnje i planinare. U septembru 2003. Sorata se našla u naslovima nacionalnih novina širom sveta. Seljaci su blokirali put La Paz zbog talasa opšteg nezadovoljstva i srušili su vladu, što je uticalo na to da stotine Bolivijaca i stranih turista ostane zarobljeno u Sorati. Loše izvedena upotreba sile od strane vojske prouzrokovala je smrt seljaka i proizvela je nerede. Grad je izgubio turiste nakon ovih nemilih dogadjaja, ali je sad počeo polako da staje na noge.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Uyuni (Ujuni)
kliknite na sliku da zatvorite
Sucre (Sukre)
kliknite na sliku da zatvorite
La Paz
kliknite na sliku da zatvorite
Jezero Titikaka
kliknite na sliku da zatvorite
Potosi
kliknite na sliku da zatvorite
Sorata
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite