Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Brazil
Brazil je tropski raj, zemlja koju čine prašume, ostrva sa tropskim plažama i beskrajne reke. Ronjenje, surfovanje, jedrenje i ribolov popularne su aktivnosti, a postoje mogućnosti i za planinarenje i slobodno penjanje. Brazil je skoro duplo veći od Evrope i predstavlja najveću državu u Južnoj Americi, zauzimajući čak oko 47%. Sa svojom veličinom i prirodnim resursima nije samo gigant Južne Amerike, već je predodređen da postane i svetska velesila. Graniči se na zapadu sa Argentinom, Paragvajom, Bolivijom, Peruom i Kolumbijom, na severu sa Kolumbijom, Venecuelom, Gvajanom, Surinamom i Francuskom Gvajanom, a na jugu sa Urugvajom. Brazilska obala, koju čini sitan, baršunast beli pesak i plaže oivičene palmama, duga je oko 7.400km i proteže se duž Atlantika. Unutrašnjost Brazila nudi sjajne prizore: veličanstvene vodopade, kanjone i kristalno bistre reke. Najatraktivnije lokacije su definitvno Amazon i Pantanal, koje su i domaćini najrazličitijim vrstama flore i faune na Zemlji. Oko 93% njene teritorije nalazi se na južnoj hemisferi, a shodno tome obrnuta su i godišnja doba u odnosu na Evropu i sve one na severnoj hemisferi. Neki od najuzbudljivijih gradova na svetu leže unutar Brazila i posetioci ne treba da dolaze na karneval da bi doživeli muziku i igru. Karnevali su najveće atrakcije u Brazilu i predstavljaju tradicionalne festivale koji se održavaju četrdeset dana uoči Uskrsa. Tu su: karneval u Riu de Žaneiru sa paradama škole sambe, gde učestvuje dvanaest najboljih škola, zatim karneval u Salvadoru za koji su karakteristični veliki kamioni na kojima je montirano jako ozvučenje i bina, karneval u Pernambuku... S obzirom na bezbroj čari koje ova zemlja nudi, vi jednostavno nećete želeti da je ostavite. Brazilija je glavni grad Brazila, a zvanična valuta je brazilski real (BRL).
Kada putovati?
Visoka sezona u Brazilu traje od decembra do marta. Cene rastu tokom ovog perioda i velika je gužva, ali je ovo ”najsvečanije” vreme u Brazilu. Niska sezona traje od maja do septembra, izuzimajući jul (tada je školski raspust) i to je najjeftiniji period i sa najmanje gužve. Tokom leta, koje traje od decembra do februara, Rio i severoistok zemlje ima temperature oko 30-og podeoka. Ostatak godine uglavnom ima temperature od 20-30°C. Jug ima veće temperaturne varijacije, od 15°C u zimskom periodu (od juna do avgusta) do 35°C tokom leta. Amazonska regija je retko toplija od 27°C, ali je vlažno, sa znatnim padavinama. Amazon i Pantanal je najbolje obići u periodu od aprila do novembra, naročito od juna do avgusta, kada je suvlje. Dakle, ne postoji loše vreme za posetu Brazilu.
Šta posetiti?
Rio de Žaneiro - Definitvno na prvom mestu treba otići u Rio de Žaneiro i to baš u vreme održavanja karnevala. Postoje karnevalske svečanosti u gotovo svakom uglu Brazila, ali najveći i najpoznatiji karneval je nesumnjivo karneval u Rio de Žaneiru. Karneval u Riu privlači dva miliona ljudi i skoro pola miliona stranaca, tokom 4 dana slavlja. Karneval je svuda, na ulicama i trgovima, u barovima, klubovima i svim drugim prostorima u Riju. Vrhunac karnevala je spektakularna Rio Samba parada na Sambadromu. Osim karnevala, Rio de Žaneiro je poznat po statui Hrista Spasitelja, čuvenoj statui Isusa Hrista. Smeštena na vrhu Korkovado planine, na 700 metara nadmorske visine, nudi pogled na prelepu panoramu od Guanabara zaliva na severu do Lagoa Rodrigo de Freitas lagune na jugu.
Salvador i njegove plaže - Ovde vas čekaju glatki beli pesak i lepršave palme. Salvador je grad na istočnoj obali Brazila i glavni grad države Bahia (Baija), sa atraktivnim kolonijalnim gradom, živom muzičkom scenom i obiljem izuzetnih plaža. Plaža ima raznih: od mirnih uvala, koje su idealne za plivanje, ronjenje i jedrenje do otvorenog mora sa jakim talasima, popularnim kod surfera. Tu su i plaže okružene grebenima, koje formiraju prirodne bazene, idealne za decu.
Reka Amazon - Sa oko 6.400km, reka Amazon je druga najduža reka u svetu, malo kraća od Nila i najveća reka po prostranstvu. Amazon ima preko 3.000 priznatih vrsta riba, a nove vrste se još uvek otkrivaju. Sliv Amazona pokriven je polovinom preostalih prašuma na planeti. Ovde živi desetina svih živih vrsta na zemlji, a kroz safari ture koje se organizuju, možete videti neke od njih.
Iguazu vodopadi - Jedinstveno su podeljeni između Brazila i Argentine. I na jednoj i na drugoj strani nacionalni park okružuju vodopadi, koji nude dodatne mogućnosti za avanturu. Nemoguće je reći koja je strana više nagrađena: nacionalni park Iguasu u Brazilu nudi više panoramski pogled na ukupno 275 pojedinačnih vodopada, koji zauzimaju površinu od 3km u širinu i 80m u visinu, dok nacionalni park Iguazu sa argentiniske strane pruža doživljaj izbliza. Pogled sa obe strane je apsolutno očaravajuć. Iguazu vodopadi su širi od Viktorijinih vodopada, viši od Nijagarinih i lepši i od jednih i od drugih.
Sao Paolo - Jedna od najvećih svetskih metropola, kulturna prestonica Brazila, sa neverovatnim brojem atrakcija, uključujući prvorazredne muzeje, koncerte, eksperimentalno pozorište i ples. Noćni klubovi, barovi i restorani su među najboljima na kontinentu.
Pantanal - Pantanal je najveća močvara u svetu, smeštena uglavnom u zapadnom Brazilu, ali isto tako ulazi u Boliviju i Paragvaj. Poznata po svojim divljim životinjama, to je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Brazilu. Za razliku od prašume Amazona, u Pantanalu je gotovo zagarantovano da ćete videti divlje životinje. Kapibare i kajmani su prisutni u milionima. Pantanal je takođe dom jedne od najvećih populacija jaguara u Americi.
Istorijski centar Olinda - Još jedan dobro očuvani kolonijalni grad, Olinda, nalazi se na severoistočnoj obali Brazila. Olindu karakteriše veliki broj turističkih atrakcija, kao što je istorijski centar grada, crkve i čuveni karneval u Olindu. Mnogi restorani, barovi i studija umetnika i zanatlija, dodaju šarm starom gradu.
Fernando de Noronha - Lep arhipelag sa netaknutim plažama, divnim predelima i divljim životinja. Nalazi se 354km severoistočno od obale Brazila. Ostrva je otkrio Amerigo Vespuči 1503. godine, a privremeno su ih okupirali Holanđani i Francuzi dok Portugalija nije uspostavila vlast 1737. godine. Danas je samo najveće od 21 ostrva, naseljeno sa oko 3.500 stanovnika. Ostrva su “Meka” za ronioce, sa toplom vodom tokom cele godine i vrlo dobrom vidljivošću, čak i na dubini od 50 metara.
Teatro Amazonas (pozorište Amazon) - Opera smeštena u gradu Manaus, u srcu prašume Amazona. Sagrađena je u vreme procvata trgovine, sa materijalima iz celog sveta; nameštajem iz Pariza, mermerom iz Italije i čelikom iz Engleske. Na spoljnoj strani zgrade, kupola je pokrivena sa 36.000 ukrašenih keramičkih pločica, oslikanih u bojama brazilske nacionalne zastave. Prva predstava bila je italijanska opera La Gioconda (La Đokonda), 7. januara 1897. godine. Opera je zatvorena ubrzo nakon što je trgovina opala i Manaus je izgubio svoj glavni izvor prihoda. Pozorište Amazon nije imalo ni jednu predstavu 90 godina, sve do 2001. godine kada je ponovo otvorilo svoja vrata.
Ouro Preto - Jedan od najbolje očuvanih kolonijalnih brazilskih gradova, Ouro Preto (što znači “crno zlato”), osnovan je krajem XVII veka. Ubrzo je postao epicentar nove zlatne groznice u državi Minas Gerais (Minas Žerais). Grad sadrži dobro očuvanu portugalsku kolonijalnu arhitekturu, dok moderne zgrade moraju da se pridržavaju istorijskih standarda koje sprovodi grad. Crkve iz XVIII i XIX veka, ukrašene zlatom i skulpturama umetnika Aleijadinho (Alejžadinjo), čine Ouro Preto jednom od najpopularnijih turističkih atrakcija u Brazilu.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Rio de Žaneiro
kliknite na sliku da zatvorite
Salvador i njegove plaže
kliknite na sliku da zatvorite
Reka Amazon
kliknite na sliku da zatvorite
Iguazu vodopadi
kliknite na sliku da zatvorite
Sao Paolo
kliknite na sliku da zatvorite
Pantanal
kliknite na sliku da zatvorite
Istorijski centar Olinda
kliknite na sliku da zatvorite
Fernando de Noronha
kliknite na sliku da zatvorite
Teatro Amazonas (pozorište Amazon)
kliknite na sliku da zatvorite
Ouro Preto
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite