Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Čile
Čile je država u Južnoj Americi, koja se prostire između Tihog okena na zapadu i Anda na istoku. Proteže se 4.300km u dužinu, što je čini najdužom zemljom na svetu i 430km u širinu (njen najširi deo), od najsuvljih pustinja u svetu (u blizini San Pedro de Atacama) do masivnih Ledenih polja. Turisti su privučeni njegovim prirodnim ambijentom, uključujući gejzire, planine, plaže, šume i vulkane. Obilje nacionalnih parkova u Čileu omogućava treking i planinarenje. Avanturisti mogu da uživaju u planinarenju, raftingu , planinskom biciklizmu i jahanju. Klima Čilea obuhvata širok spektar vremenskih uslova, s obzirom da se prostire na 38 stepeni geografske širine. Može se izdvojiti najmanje šest glavnih klimatskih podtipova; od pustinje na severu, do alpskih tundra i glečera na istoku i jugoistoku, suptropske vlažne klime na Uskršnjim ostrvima, okeanske klime na jugu i mediteranske klime u centralnom Čileu. Postoje četiri godišnja doba u većem delu zemlje: leto (od decembra do februara), jesen (od marta do maja), zima (od juna do avgusta) i proleće (od septembra do novembra). Glavni grad Čilea je Santijago de Čile u kome živi 40% stanovništva, a zvanična valuta je čileanski pezos (CLP).
Kada putovati?
Čile uvek ima region koji žudi da ga istražite bez obzira na sezonu. Ali ako želite da posetite tačno određen deo zemlje, pažljivo izaberite datume. Južne čari Čilea, uključujući i Torres del Paine i jezersku oblast, najbolje je poseti u leto (od decembra do marta) jer su neki delovi neprohodni u zimskom periodu (od juna do septembra). Takođe, dugi dani tokom leta produžuju zabavu na otvorenom. U međuvremenu, Čile zimi može biti čudesan za skijaše, gde skijaški centri od jula do septembra prime veliki broj zaljubljenika u zimske sportove. Centralni deo Čilea je najbolji za razgledanje u proleće (od septembra do novembra) ili tokom jesenje žetve (od kraja februara do aprila). Atakama se može istraživati tokom cele godine, ali tokom leta jutra i večeri su hladna na većim visinama. Uskršnja ostrva i arhipelag Huan Fernandez idealno je posetiti u martu. Visoka sezona je od decembra do marta. U januaru i februaru svaki čileanski grad ima neki festival sa živom muzikom, specijalnim gozbama i vatrometom.
Šta posetiti?
Valparaiso - Nesumnjivo jedinstven grad u Čileu i jedan od najneobičnijih gradova u čitavoj Latinskoj Americi. Na kontinentu je dugo bio najbolje čuvana tajna. Godine 2003. uvršten je u UNESCO-vu svetsku baštinu. Haotično strma brda, sa strmim isprepletanim putevima, trošna imanja i kaleidoskopski krovovi, imaće čak i za fotografe amatere mogućnost fotografisanja na svakom ćošku.
Uskršnje ostrvo - Jednom rečju očaravajuće. Osvojiće vaše srce za svega nekoliko dana. Jedno je od najizolovanijih mesta na zemlji, a sa druge strane čuveno širom sveta po svojim moai zagonetnim statuama.
Santijago - Glavni grad Čilea, ali i srce kulture cele zemlje.
San Pedro de Atakama - Selo na visini 2.440m pretvoreno u turističku atrakciju, a ujedno i mesto okupljanja “Gringosa”. Njegova popularnost dolazi od pozicije, koja je u srcu jednog od najspektakularnijih pejzaža na severu Čilea.
La Serena - Drugi najstariji grad u Čileu, sa lepom arhitekturom i dugom zlatnom obalom.
Jezerska oblast - Što više idete na jug Čilea, to je sve zelenije, sve dok ne naiđete na vulkane sa snegom, koji se prostiru iznad brda i jezera. Ova oblast vam nudi rafting, planinarenje, pešačenje do termalnih izvora. Gostoprimstvo je glavna odlika južnjaka, pa se opustite i uživajte.
Ostrvo Robinzon Kruso - Svako zna priču o Alexander Selkrik. Ali iznenađujuće, mnogi ne znaju da je zasnovna na istinitoj priči i da ostrvo zaista postoji. I možete da ga posetite. Brodolomnik Alexander Selkirk proveo je godine na ovom stenovitom ostrvu u Pacifiku. Uprkos književnoj slavi, ovo ostrvo zadržalo je relativnu anonimnost. Ima grandioznu floru i faunu u spektakularnom prirodnom okruženju.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Valparaiso
kliknite na sliku da zatvorite
Uskršnje ostrvo
kliknite na sliku da zatvorite
Santijago
kliknite na sliku da zatvorite
San Pedro de Atakama
kliknite na sliku da zatvorite
La Serena
kliknite na sliku da zatvorite
Jezerska oblast
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo Robinzon Kruso
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite