Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Južna Amerika / Ekvador
Gradovi
Ekvador
Ekvador se nalazi na ekvatorijalnoj liniji u severozapadnom delu Južne Amerike i otuda i njegov naziv. Osma je zemlja po veličini u Južnoj Americi. Ekvador ima četiri geografske zone: Andi (La Sierra), prašume Amazona (El Oriente), La Costa (obala) i Galapagos ostrva. Postoje beskrajni razlozi zašto bi trebalo posetiti ovu malu, a opet veoma raznoliku i zanimljivu zemlju. Ekvador je jedna od 17 zemalja u svetu klasifikovana od strane UNESCO-a kao megarazličita sa neverovatnim varijatetom ptica, sisara i orhideja po km2. U Ekvadoru možete probati razne ukuse, od planinskih "locro" (supa od sira i krompira) do osvežavajućih obalskih ukusa ”ceviche” škampi (marinirani koktel od morskih plodova). Čuvena Galapagos ostrva uvrštena su 1978. u UNESCO-vu svetsku baštinu, a na njima se nalaze zapanjujući vulkanski predeli, tirkizne vode i stotine endemskih vrsta. U Ekvadoru se nalazi najviši aktivni vulkan na svetu, Kotopaksi. Glavni grad, kao i politički i administrativni centar Ekvadora je San Francisco de Quito (ili samo Kito), a glavni industrijski i privredni centar je lučki grad Santiago de Guayaquil, koji ima najviše stanovnika i veoma razvijen turizam. Zvanična valuta je američki dolar.
Kada putovati?
Ekvador je destinacija tokom cele godine. Svaki region Ekvadora ima svoje optimalno vreme za posetu. Što se tiče vremena, postoje dve sezone - kišna i suva sezona - ali postoje značajne varijacije među geografskim regionima, a temperatura je uslovljena sa nadmorskom visinom. Planinska suva sezona traje od juna do kraja septembra. Oriente ima kišu većim delom godine, ali avgust i od decembra do marta obično je suvlje. Što se Galapagosa tiče jedino izbegavajte nemirno more (od jula do oktobra), ukoliko ste skloni mučninama na vodi. U priobalnom delu kišna sezona (otprilike od januara do maja) ima sunčane dane sa popodnevnim pljuskovima. Iako je takvo vreme, ipak je tada najbolje za plažu. Suva sezona (otprilike od juna do decembra) je hladnija i uglavnom je oblačno.
Šta posetiti?
Quito (Kito) - Nalazi se na nadmorskoj visini 2.850m i predstavlja drugi najviši glavni grad na svetu. Istorijski stari grad Kita ispunjen je kolonijalnom arhitekturom i on je najveći istorijski centar u Južnoj Americi. Kito je pod zaštitom UNESCO-a, sa puno starih crkava, lepih javnih trgova i kvalitetnih muzeja.
Vulkan Čimboraso - Ugašen vulkan, sa najvišim vrhom u Ekvadoru (6.267m). Neki geografi smatraju da je Čimboraso najviši vrh na svetu, ako se meri od centra Zemlje. Nalazi se jedan stepen južno od ekvatora, gde je prečnik Zemlje najveći, a Čimboraso je preko 6.384km od centra zemlje, u poređenju sa 6.382km za Mont Everest.
Vulkan Kotopaksi - Kao jedan od najviših aktivnih vulkana na svetu, sa gotovo savršenim konusnim oblikom, Kotopaksi privlači više posetilaca nego bilo koji drugi vulkani u Ekvadoru. Kotopaksi je pravi primer klasičnog vulkana. On je druga najviša planina u Ekvadoru (5.897m). Takođe je poznat i kao treći najviši aktivni vulkan na svetu posle vulkana Ojos del Salado (6.893m) i Tupungato (6.550m) na granici Argentine i Čilea.
Galapagos - Od otkrića ostrva u XVI veku, Galapagos je privlačio posetioce. Dobio je ime po gigantskoj kornjači koja naseljava ostrvo. S obzirom da je najbliži kontinent udaljen 960km, život na ostrvima razvijao se relativno izolovano, čineći na taj način jedinstven ekosistem. Ostrva su vulkanskog porekla, a najstarija su nastala pre oko 4-5miliona godina. Danas je ovo područje jedno od najaktivnijih vulkanskih područja na svetu i formiranje ostrva je još uvek u toku. Na Galapagosu trenutno živi oko 17.000 ljudi i taj broj brzo raste. Od 13 velikih ostrva, šest manjih i 42 ostrvaca koji čine Galapagos, samo pet je naseljeno. Godine 1959. Galapagos je proglašen za nacionalni park. Posetioci moraju da imaju vodiča za obilazak ostrva, jer postoji samo mali broj oblasti u kojima je posetiocima dozvoljeno da budu bez vodiča. Pored divljih životinja na ostrvima, vode oko Galapagosa su vrlo popularne kod ronioca.
Ostrvo Santa Cruz (Santa Kruz) - Drugo je po veličini ostrvo u arhipelagu i glavna destinacija većine putnika. Ima najveću populaciju od svih ostrva, a najviše stanovnika živi u glavnom gradu Puerto Ayora u Akademskom zalivu. Na ostrvu se takođe nalazi istraživačka stanica Charles Darwin (Čarls Darvin) i sedište nacionalnog parka Galapagos. Mnoge vrste životinja mogu se videti na ostrvu Santa Kruz: morske iguane, Darvinove zebe, kopnene iguane, morski lavovi i gigantske kornjače.
Ostrvo San Cristobal (San Kristobal) - Najistočnije ostrvo u arhipelagu i drugo po broju populacije. Ovde se nalaze najstarija naselja Galapagosa, kao što je El Progresso nastao 1869. Danas je najvažniji grad na ostrvu Puerto Baquerizo Moreno, inače glavni grad Galapagosa. Ostrvo čine dva sjedinjena vulkana.
Cuenca (Kuenka) - Od svih gradova u Ekvadoru, Kuenka je verovatno najšarmantniji grad, sa kaldrmisanim ulicama, katedralama starog sveta, kolonijalnim parkovima i rekama. Kultura i istorija građana Kuenke predstavljena je u mnogim gradskim muzejima. Uveče možete provesti vreme u nekom od mnogobrojnih restorana i barova. Kuenka se nalazi na spisku UNESCO-ve svetske baštine. Dobro očuvana istorija i kulturna tradicija čine ovaj grad fascinantnom turističkom destinacijom.
Guayaquil (Gvajakil) - Najveći grad u Ekvadoru u pogledu populacije. Nalazi se duž obale Pacifika i još ga nazivaju ”biserom Pacifika”. Nedavno su masovno pokrenuli razne projekte za obnovu grada, a glavni razlog su turisti i njihov dolazak u Gvajakil. Uglavnom je ovaj grad samo usputna stanica na putu do Galapagosa. Međutim, Gvajakil ima i sopstvene atrakcije, uključujući i istorijski deo, kupovinu, restorane i trgove.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Quito (Kito)
kliknite na sliku da zatvorite
Vulkan Čimboraso
kliknite na sliku da zatvorite
Vulkan Kotopaksi
kliknite na sliku da zatvorite
Galapagos
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo Santa Cruz (Santa Kruz)
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo San Cristobal (San Kristobal)
kliknite na sliku da zatvorite
Cuenca (Kuenka)
kliknite na sliku da zatvorite
Guayaquil (Gvajakil)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite