Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Južna Amerika / Foklandska ostrva
Gradovi
Foklandska ostrva
Foklandksa ostrva nalaze se pod upravom britanske krune u južnom delu Atlantskog okeana, a čini ih grupa od 200 ostrva. Najveća od njih su Istočni Fokland i Zapadni Fokland. Godine 1982. vođen je Foklandski rat između Argentine i Velike Britanije oko suvereniteta nad Foklandskim ostrvima. U ovom ratu Argentina je izgubila, ali i dalje ostrva smatra svojom teritorijom. Glavna atrakcija Foklandskih ostrva su divlje životinje – pingvini, mnogo ptica i morskih sisara. Ribolov i jahanje su dve najpopularnije sportske aktivnosti sa planinarenjem, penjanjem, kajakaštvom na moru i planinskim biciklizmom za putnike koji imaju više avanturistički duh. Meštani ovih ostrva su vrlo gostoljubivi. Bilo da ste u potrazi za avanturom ili tražite mirnije zadovoljstvo, Foklandska ostrva su odlično mesto za relaksaciju i odmor. Glavni grad je Stanley (Stenli), a zvanična valuta je funta Foklandskih ostrva.
Kada putovati?
Foklandska ostrva imaju vlažnu subarktičku klimu, koja je pod velikim uticajem hladnog južnog Atlantskog okeana. Prosečna maksimalna temperatura januara je oko 13°C, a jula oko 4°C. Sneg i susnežica su česti tokom zime. Jaki zapadni vetrovi su stalni u mnogim delovima ostrva. Najviše posetilaca na ostrva dolazi između novembra i marta. I ne zaboravite, Foklandska ostrva su žrtva ozonske rupe koja se nalazi iznad Antarktika, tako da je važno koristiti kremu za sunčanje u rano leto tokom sunčanih dana.
Šta posetiti?
Stanley (Stenli) - Glavni grad Foklandskih ostrva i grad u kome živi većina stanovništva ovih ostrva, sa oko 2.000 ljudi. Mnoge kuće obojene su svetlim bojama i imaju limene krovove.
Darwin (Darvin) - Mesto udaljeno manje od dva sata vožnje od Stenlija. Ovde možete ići u ribolov ili na jahanje, ili odigrati neku partiju golfa.
Port Howard (Port Hauard) - Glavno područje za uzgajanje ovaca, kojih ima oko 42.000, a o njima brine oko 40 ljudi. Posetioci ovde mogu da nauče o svim aspektima ovčarstva. Postoji i mali muzej. Još su mogući jahanje i ribolov.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Stanley (Stenli)
kliknite na sliku da zatvorite
Darwin (Darvin)
kliknite na sliku da zatvorite
Port Howard (Port Hauard)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite