Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Južna Amerika / Gvajana
Gradovi
Gvajana
Gvajana je država Južne Amerike i nalazi se u njenom severnom delu, na obali Atlantskog okeana. Njenu populaciju čine preci odbeglih i oslobođenih robova sa dobro uspostavljenom autohtonom kulturom, pomešanom sa indijskim, indonežanskim, laoskim, kineskim i brazilskim imigrantima i sa malo francuskog, britanskog i holandskog kolonijalizma. Rezultat ovako izmešanih naroda čini Gvajanu jednom od najraznovrsnijih, ali i najmanje posećenih regiona na kontinentu. Podeljeni su u tri zemlje koju je definisala njihova kolonijalistička prošlost, kulturna zbrka koja je izazivala haos, jaku kuhinju i impulsivan i ekscentričan karakter. Malarične džungle štite ovaj region od navale Evropljana - većina prvih doseljenika umrli su od tropskih bolesti. Gvajana ima najčistije tropske prašume na planeti, idealne za većinu avanturističke vrste ekoturizma. Nedostatak turističke infrastrukture čini putovanja u bilo kojoj od Gvajana izazovno i skupo, ali ipak neverovatno nagrađeno. Glavni grad je Georgetown (Džordžtaun), a zvanična valuta je gvajanski dolar.
Kada putovati?
Klima je tropska, uglavnom je vruće i vlažno, a uz obalu je ublažavaju severoistočni pasati. Kišni periodi su od maja do sredine avgusta i od sredine novembra do sredine januara.
Šta posetiti?
Rupununi savana - Ove ravnice, poput onih u Africi, čine razbacana američko-indijanska sela i izuzetna raznolikost životinjskog sveta. Reke ispunjene velikim kajmanima, najveći lokvanji na svetu (Viktorija amazonica) i razne šarene ptice, prolaze kroz zlatnu travu ravnice.
Iwokrama prašuma - Ovde se nalazi najveći broj riba i slepih miševa na svetu. Takođe, ona je dom najveće mačke Južne Amerike, jaguara, najvećih rečnih kornjača na svetu, zmija, mravojeda, glodara, vidre, orlova i kajmana.
Vodopadi Kaieteur - Možda ste već bili do Anđeoskih ili Iguazu vodopada, videli ste Nijagarine vodopade ili uopšte niste posebno zainteresovani za vodopade. To nema veze, obiđite Kaieteur vodopade. Gledanje 30.000 litara vode kako pada preko litice sa visine od 250m, usred maglovite, drevne džungle bez i jednog turiste na vidiku je iskustvo koje se doživi jednom u životu. Hrabri (ili ludi) mogu zapravo da stoje na vrhu vodopada i gledaju preko litice. U zavisnosti od sezone, vodopad može biti od 76m do 122m širine. Ovde još možete videti i mnoge vrste ptica, male zlatne žabe (one proizvode otrov koji koristi lokalno stanovništvo za pravljenje otrovnih strelica) i retke male pse.
Iles du Salut - ili ostrva Spasa su 15km severno od Kourou. U XVIII veku ostrva su postala zatvor, u kom je boravilo preko 2.000 zatvorenika, a od kojih su mnogi umrli od nehumanih uslova u kojima su ih držali. Zatvor je zatvoren 1946. i ostrva su ponovo postala mirno prirodno zadovoljstvo – doduše, sa mračnom prošlošću.
Planina Roraima - Nalazi se u zapadnom delu Gvajane, na granici sa Venecuelom i Brazilom. Predstavlja džinovski plato okružen sa svih strana strmim liticama visokim 400 metara. Ovde kiša pada gotovo svaki dan, tako da na celoj planini ima samo nekoliko oaza na kojima je moguć život. Većina hranljivih sastojaka koji su prisutni u tlu, odnese bujica preko ivice, formirajući neke od najviših vodopada na svetu.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Rupununi savana
kliknite na sliku da zatvorite
Iwokrama prašuma
kliknite na sliku da zatvorite
Vodopadi Kaieteur
kliknite na sliku da zatvorite
Iles du Salut
kliknite na sliku da zatvorite
Planina Roraima
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite