Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Južna Amerika / Kolumbija
Gradovi
Kolumbija
Nakon decenija građanskog sukoba, sada je bezbedno da posetite Kolumbiju i otkrijete šta ste sve propustili. Može vas začuditi raznovrsnost zemlje; moderni gradovi sa soliterima i noćnim klubovima, predivne karipske plaže, šetnje kroz džungle i amazonski safari, kolonijalni gradovi, arheološki ostaci, plantaže kafe, ronjenje, surfovanje, itd. Ovde na ekvatoru, sa suncem uvek iznad glave, plodnom zemljom ispod vaših nogu, vidici koji u svakom pravcu zaustavljaju dah i srdačnost meštana - možda će vam biti teško da odete. Kolumbijska kultura, kao i vreme u zemlji, zavisi od nadmorske visine. Kolumbija ima veliku rasnu izmešanost stanovništva, kao i veliki procenat nepismenosti odraslog stanovništva. U Kolumbiji se nalazi veoma bogata flora i fauna, koja je tipična za ekvatorijalnu oblast, a ujedno je i poznata po biodiverzitetu ptica, od kojih je nacionalna ptica andski kondor. Suština Kolumbije nalazi se u planinama, u gradovima kao što su Bogota, Medellin i Kali. To je industrijsko srce zemlje. Infrastruktura u planinskom regionu je dobra, voda pijaća, putevi dobro održavani. U vrelini karipske obale život je sporiji, a kultura ležernija. Infrastrukturi je ovde, nažalost još uvek potrebno malo pažnje. Da nije bilo nasilja i droge, Kolumbija bi bila raj. Pa, možda je droga i dalje ovde, ali nasilje je nestalo, bar za sada i to je sada zaista raj. Glavni grad je Bogota, a zvanična valuta je kolumbijski peso.
Kada putovati?
Najprijatnije vreme za posetu Kolumbiji je tokom suve sezone, između decembra i marta ili od jula do avgusta. Ovo je posebno važno ukoliko planirate planinarenje. Suva sezona takođe pruža posetiocima priliku da uživaju u lokalnim kulturnim manifestacijama, jer se mnogi festivali održavaju tokom ovog perioda. U osnovi postoje tri visoke sezone kada Kolumbijci žure da putuju: od kraja decembra do sredine januara, tokom Semana Santa (Sveta nedelja; u martu ili aprilu) i od sredine juna do sredine jula.
Šta posetiti?
Bogota - Glavni grad Kolumbije, smešten u centralnom delu zemlje. Grad koji je od strane prestižnog “New York Times” proglašen za jednu od 31 destinacije za posetu u 2010.godini, kao inspirativan grad sa milion neverovatnih priča koje iznenađuju posetioce svaki dan. Danas je Bogota užurban grad, u konstantnom i brzom razvoju. Šta god da tražite može se naći u Bogoti; usluge, zabava, noćni život i kultura. To je jedna od metropola koja se najbrže razvija, ne samo u Kolumbiji već u celoj Južnoj Americi.
Nacionalni park Tayrona (Tajrona) - Pejzaž varira od peščanih plaža duž obale na severu do prašuma na nadmorskoj visini od 600m na južnoj granici parka. Mnoge životinje žive u parku ali će većina ostati van vidokruga, duboko u šumi. Nekada je ovaj region bio teritorija Tajrona Indijanaca, a pronađeni su i neki arheološki ostaci. Za mnoge posetioce, najveća atrakcija parka su njegove plaže, smeštene u dubokim zalivima i u senci kokosovih palmi. Tayrona plaže su među najlepšim i najživopisnijim na celoj obali Kolumbije.
Cartagena (Kartagena) - Kolumbijska destinacija kulture i istorije. Kartagena je fantastičan grad koji čuva tajne istorije u njenim zidovima, terasama, zgradama i uskim kaldrmisanim ulicama. Magija Kartagene leži u njenom masivnom utvrđenju, toplini ljudi i bogatstvu arhitekture. Šetajte ulicama, pogledajte španske kolonijalne zgrade i uživajte u toplom povetarcu dok prolazite kroz trgove i trgove.
Mompos - Okružen mutnim rekama i gustom vegetacijom, Mompos je 200km jugoistočno od Kartagine, a do njega se dolazi kombinacijom autobusa, broda i automobila. Ima dugu tradiciju izrade ručno rađenog filigranskog zlatnog nakita, koji je vrhunskog kvaliteta. Danas se koristi i zlato i srebro. Druga specijalnost grada je izrada nameštaja. Uprkos nedostataku drveta u regionu, nekoliko radionica i dalje nastavlja tradiciju.
San Gil - Mali grad sa okolnom prirodom koja privlači sve veći broj posetilaca. Reka Fonce, planine, vodopadi i pećine pružaju savršen ambijent za avanturističke sportove, od kajaka i planinarenja do spuštanja niz stene u pećinu. U centru grada možete videti park Principal i katedralu San Gil. Pored avanturističkih sportova u San Gil se takođe nalazi spektakularni park, poznat kao El Parque Natural Gallineral. Sadrži bogatu floru i faunu, a posebno je poznat po velikim nitima biljke “tillandsia” koja se obavija oko drveća i visi nad potocima koji teku kroz park.
Ciudad Perdida - ili "Izgubljeni grad", otkriven je 1975. i obuhvata više od dve stotine objekata na području od oko trideset hektara. Strukture uključuju terase, popločane staze i stepeništa, trgove, ceremonijalna mesta, kanale...
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Bogota
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Tayrona (Tajrona)
kliknite na sliku da zatvorite
Cartagena (Kartagena)
kliknite na sliku da zatvorite
Mompos
kliknite na sliku da zatvorite
San Gil
kliknite na sliku da zatvorite
Ciudad Perdida
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite