Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Peru
Peru je treći grad po veličini u Južnoj Americi. Pustinje, planinski venci Anda i bujna prostranstva amazonske prašume, nude široku paletu mogućnosti za obilazak ove prelepe zemlje. Ovde možete videti sve: od neonskih svetala i diskoteka prepunih mladih ljudi do drevnih ruševina koje otkrivaju tajne praistorijskog vremena. Uživajte u nekom muzeju, opustite se na jezeru, surfujte ili obiđite neki grad. Peru ima mnogo toga da ponudi. Za one koji su zainteresovani za istoriju, tu su Machu Picchu (Maču Pikču) i drugi spomenici ostali od Inka, Naska, Moče, Čimu i Sikan kulture, koji omogućavaju da istražujete satima i satima. Peru je dom planinama pokrivenim snegom, ogromnim peščanim dinama, jatima jarko obojenih tropskih ptica. Glavni grad je Lima, a zvanična valuta je novi sol.
Kada putovati?
Klima Perua ima dve glavne sezone: vlažnu i suvu. Temperatura je uglavnom pod uticajem visine: što se više penjete postaje sve hladnije. Visoka sezona je od juna do avgusta i ovo je najbolje, mada najprometnije vreme za pešačenje stazama Inka do Maču Pikču, ili za planinarenje ili planinski biciklizam. Fešte, kao što su La Virgen de La Candelaria, karnaval i Semana Santa, javljaju se tokom najvlažnijih meseci. Na sušnoj obali najveće vrućine i vlažnost vazduha su od kraja decembra do marta. U centralnom i južnom delu Perua obala je skrivena u magli u ostalom delu godine. Iako su južne plaže tada puste, primorske gradove možete posetiti u svakom trenutku. Na severu, obala obično ima više sunca tako da zaljubljenici u plažu mogu biti tamo tokom cele godine. U istočnoj prašumi, naravno, pada kiša. Najkišovitiji meseci su od decembra do maja.
Šta posetiti?
Cusco (Kusko) - Nekada glavni grad Inka i najstariji stalno naseljen grad u Južnoj Americi. Godine 1983. grad je proglašen za UNESCO-vu svetsku baštinu. Ruševine starog naroda Inka postale su osnova španske arhitekture koja postoji i danas. Glavno turističko područje je Plaza de Armas i okolne ulice, a ovde ćete takođe pronaći neke od najboljih restorana, hotela i mesta za šoping ovog grada.
Lima - Mnogi putnici stvore iskrivljenu sliku Perua i njegove metropole i glavnog grada Lima. U časopisima o putovanjima obično su slike andskih seljana obučenih u svetle boje, poljoprivrednici koji gone ovce i lame i planinski vrhovi okolnih zelenih dolina. Međutim, Lima je užurban grad na suvoj priobalnoj ravnici, gde su dominantne boje u pejzažu braon i siva, a meštani se oblače isto kao i oni u gradovima širom Severne Amerike ili Evrope. Osim što ima najbolje muzeje u zemlji, restorane i noćni život, Lima takođe ima lepu špansku arhitekturu, prostrane zelene parkove i staromodna primorska predgrađa.
Jezero Titikaka - Nalazi se na 3.821m nadmorske visine i predstavlja najviše jezero u svetu na kome je moguća komercijalna plovidba, a ujedno je i najveće jezero u Južnoj Americi. Jezero Titikaka svetluca prepoznatljivom teget bojom, a njena ostrva i blage obale čine poljoprivredni raj. Trošne katedrale, brdovite doline i najviše planine Bolivije u pozadini zajedno čine svakog pojedinca profesionalnim fotografom. Jezero Titikaka je tokom vekova bio naseljen drevnim kulturama. Danas ovo jezero podržava jedinstven način života u Andima, koji se ne može videti u drugim oblastima Perua. Islas Flotantes ili čuvena ploveća ostrva jedna su od glavnih atrakcija jezera Titikaka .
Machu Picchu (Maču Pikču) - Nalazi se na najvišem delu istočnih Anda na visini 2.350m. Smešten je 300m iznad Urubamba reke i predstavlja sveti grad Inka. Maču Pikču je pod zaštitom UNESCO-a i privuče u sezoni i do 2.000 posetilaca dnevno.
Arequipa (Arekipa) - Jednan od najlepših gradova u Perua. El Misti vulkan na severoistoku, iza grada je fantastičan prizor sa Plaza de Armas. Ono što Arekipu odvaja od ostalih peruanskih gradova jesu zgrade izgrađene od belog vulkanskog krečnjaka, koji je naročito svetao kada ga sunce obasjava, te je zato i poznat kao ”beli grad”. Danas je trgovački centar za južni Peru. Istorijski centar grada proglašen je za UNESCO-vu svetsku baštinu.
El Valle Sagrado - ili Sveta dolina ili Urubamba dolina, leži severno od Kusko. To je plodna oblast koju su nekada naseljavali Inke. Njihove ruševine rasprostranjene su širom doline sa dve najveće lokacije Pisac i Ollantaytambo. Sveta Dolina danas je dom brojnim tipičnim selima Anda.
Nazca (Naska) - Naska linije bile su relativno neotkrivene sve do leta avionom iznad pustinje 1920. kada su se videle linije iz vazduha. Do tada je bilo nekih prepoznavanja crteža u blizini Naska i Parakas, što se može videti sa tla. Međutim, crteži na ravnoj pustinjskoj površini su toliko veliki da je potrebno pogledati ih iz vazduha. Na taj način moguće je videti 70 različitih biljnih i životinjskih crteža , kao i stotine linija i drugih geometrijskih oblika. Najznačajniji, među brojnim su gušter dug 180m, kondor sa rasponom krila od 130m, majmun, pauk, kolibri, kit ubica i pauk. Ne zna se tačno ko je stvorio ove linije, niti kako i zašto. Postoje razne teorije koje smatraju da linije pokazuju neku vrstu astronomskih kalendara za poljoprivredu ili su to piste za vanzemaljske letelice ili su deo kulta vode.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Cusco (Kusko)
kliknite na sliku da zatvorite
Lima
kliknite na sliku da zatvorite
Jezero Titikaka
kliknite na sliku da zatvorite
Machu Picchu (Maču Pikču)
kliknite na sliku da zatvorite
Arequipa (Arekipa)
kliknite na sliku da zatvorite
El Valle Sagrado
kliknite na sliku da zatvorite
Nazca (Naska)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite