Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Južna Amerika / Surinam
Gradovi
Surinam
Surinam je država Južne Amerike, koja na severu izlazi na Atlantski okean. Ranije se zvao Holandska Gvajana, jer je Surinam bivša Holandska kolonija. Ovu zemlju čine dve glavne geografske regije: severni, nizijski priobalni deo gde živi većina populacije i južni deo koga čine tropske kišne šume i retko naseljene savane duž brazilske granice. Surinam je veoma raznolika zemlja; u etničkom, jezičkom i verskom pogledu. Ovde dominiraju moćne reke koje obezbeđuju neophodne puteve kroz prašume i džungle, koje su bukvalno ostale netaknute od strane čoveka i čekaju da budu istražene. Užurbana prestonica i luka Paramaribo, stražari nad rekom Surinam. Upadljiva arhitektura podseća na njenu holandsku kolonijalnu prošlost. Zvanična valuta je surinamski dolar.
Kada putovati?
Surinam se prostire severno od ekvatora, između 2° i 5°. Karakteriše ga veoma topla tropska klima i temperature koje ne variraju puno u toku godine. Tokom godine smenjuju se dve kišne (od aprila do avgusta i od novembra do februara) i dve suve sezone (od avgusta do novembra i od februara do aprila).
Šta posetiti?
Paramaribo - Glavni grad Surinama. Stanovnici su ponosni na svoj multietnički grad u kome su džamije i sinagoge srećni susedi. Godine 2002. istorijski centrar grada uvršten je u UNESCO-vu svetsku baštinu.
Rimokatolička katedrala - Jedna od najvećih drvenih struktura na svetu, nalazi se u Paramaribu i to je Petrus i Paulus katedrala izgrađena 1885. da zameni stari hram uništen u požaru. To je impresivna struktura sa lepim kitnjasto izrezbarenim drvenim enterijerom.
Raleighvallen prirodni rezervat - Nalazi se u gornjem delu reke Coppename (Kopename) i poznat je po mnogobrojnim vrstama ptica, majmuna i naravno, spektakularnom vodopadu. U srcu ove udaljene šume je Voltzberg (Folcberg), 240m visoka granitna kupola. Popnite se u zoru, sa prvim izlaskom sunca, kada je prizor šume potpuno neverovatan.
Galibi prirodni rezervat - Ova oblast je domaćin kornjačama koje polažu svoja jaja (od aprila do avgusta), a ima ih u velikom broju, uključujući ogromne mekooklopne kornjače. Mekooklopna kornjača je masivan reptil, koji može da naraste i preko 2.5m i dostigne težinu preko 900kg. Obala je ovde takođe vrlo važno mrestilište za zelene, maslinasto štitaste i crepaste kornjače.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Paramaribo
kliknite na sliku da zatvorite
Rimokatolička katedrala
kliknite na sliku da zatvorite
Raleighvallen prirodni rezervat
kliknite na sliku da zatvorite
Galibi prirodni rezervat
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite