Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Kanada
Kanada je oduvek uživala veliku popularnost turističke destinacije. Svetski poznate prirodne lepote (Nijagarini vodopadi, impozantni planinski pejzaž u nacionalnim parkovima Banff (Banf) i Jasper (Džasper), itd), ali i gradovi bogati tradicijom, kao što su Quebek (Kvebek) i Montreal i živopisan razvoj gradova uključujući Toronto, Calgary (Kalgari), Edmonton i Vancouver (Vankuver) sa izuzetnim primerom moderne arhitekture, vredni su putovanja. Kanada ima po nešto za svakog turistu - za one koji uživaju u šetnji po centru grada, za ljubitelje prirode i divljih životinja ili za one koji traže avanturu. Kanada je druga po veličini zemlja na svetu i zauzima severni deo Severne Amerike. Prostire se od Atlantika do Pacifika i ima šest vremenskih zona. Kanada ima dve velike kulture i dva jezika, francuski i engleski. Kanada spada u vodeće ekonomske nacije sveta. Ogromno bogatstvo minerala i biljnih resursa, plodno zemljište za poljoprivredu i šumarstvo, zajedno sa ogromnim potencijalom hidroelektrana doprineli su da Kanada postane jedan od vodećih svetskih ekonomskih sila. Praktično svi minerali od suštinskog značaja za modernu industriju, mogu se izdvojiti u Kanadi. Glavni grad Kanade je Ottawa (Otava), a zvanična valuta je kanadski dolar.
Kada putovati?
Možete posetiti Kanadu u bilo koje doba godine, ali većina ljudi dolazi leti kada su temperature prijatne i najveći deo aktivnosti se odvija napolju. S tim da ono što predstavlja \"leto\", varira u zavisnosti od regiona. U južnoj Kanadi, to se generalno odnosi na period od kraja maja do početka septembra. U severnom regionu, međutim leto počinje tek sredinom juna, a završava se, često naglo, sa prvim snegom početkom ili sredinom septembra. U većini oblasti, od marta do maja i od septembra do oktobra ima manje turista i često je vreme iznenađujuće prijatno. Jesen je sjajna prilika da posetite Kanadu, jer šume tada dobijaju spektakularni plašt različitih boja. Kanadske zime su duge, hladne i tamne. Većina atrakcija je zatvoreno, a vaše istraživanje je prilično ograničeno na skijališta i gradove. Quebec City (Kvebek Siti), Toronto i Winnipeg (Vinipeg) su među tim gradovima domaćini velikih zimskih karnevala.
Šta posetiti?
Toronto - Glavni grad kanadske provincije Ontario nalazi se na severozapadnoj obali jezera Ontario. Ovde ćete naći moderne oblakodere, najviši televizijski toranj na svetu i veliku sportsku halu poznatu kao Rogers Centre (Rodžers Centar). Toronto je etnički vrlo raznolik grad; nacije Evrope, Latinske Amerike, Azije i Kariba. Jedan od dva građanina Toronta rođen je negde drugde. Toronto je književni, umetnički i muzički grad. U septembru je Međunarodni filmski festival u Torontu i tada crveni tepih, ulični festivali, rok koncerti, izložbe i ples stupaju na scenu. Kuhinja je multikulturna, kao i njeno stanovništvo; koreanska torta sa orasima, italijanski espreso, indijski kari. Zagađenost vazduha i beskućnici su najveći problem ovog grada.
Nijagarini vodopadi - Nalaze se na krajnjem jugu pokrajine Ontario, gde voda jezera Iri pada skoro 60 metara u jezero Ontario. Nijagarini vodopadi su među najvećim, najlepšim i svakako najpoznatijim vodopadima na svetu. Predstavljaju državnu granicu između Amerike i Kanade. Vodopadi izgledaju i sa jedne i sa druge strane fantastično, mada kanadska strana pruža bolji pogled. Pri sunčanom danu možete videti dugu, koju stvaraju sami vodopadi. Danju ili noću i bez obzira na sezonu, vodopadi su uvek tu i lepi za gledanje. Godišnje 14 miliona posetilaca dođe da uživa u njima. Čak i zimi kada je protok delimično smanjen i rubovi prilično zaleđeni, vodena ekstravagancija nije smanjena. Veoma retko se vodopad zaustavi u potpunosti. To se prvi put dogodilo na Uskrs 1848. kada je led potpuno zakrčio tok. Pobožni meštani uplašili su se da je kraj sveta blizu...
Vancouver (Vankuver) - Komercijalni glavni grad Britanske Kolumbije, leži u ekstremnom jugozapadnom uglu Kanade, samo 40km od granice sa SAD-om. Ima reputaciju jednog od najlepših gradova na svetu. Vankuver ima relativno ujednačenu i blagu klimu tokom cele godine i predivno okruženje, velike parkove, zelene površine i bogat kulturni život.
Montreal - Drugi je po veličini grad u Kanadi, kao i drugi po veličini grad francuskog govornog područja na svetu i glavni grad provincije Quebec (Kvebek). Montreal se nalazi na najvećem od 234 ostrva, koja čine arhipelag Hochelaga (Hošelaga) u reci St Lawrence (Sen Loren). Srce grada je Ile de Montreal, na ušću reka Ottawa (Otava) i Sen Loren, koji se nalazi na obroncima drevnog vulkana Mont-Royal (Mon Rojal). Zvanično osnovan 1642. Montreal je jedan od najvažnijih gradova u Severnoj Americi. Gradovi kao što je Montreal ne dešavaju se često. Tokom dana sija evropskim šarmom, a uveče noćni život prosto okupira svojom kreativnošću. Možda najbolji način da istražite ovaj grad je da se ubacite u gužvu i pustite da vas vodi. Bez obzira šta radili, sigurno ćete do kraja vašeg boravka imati jednu neodoljivu želju, a to je da se vratite.
Nacionalni park Banff (Banf) - Najstariji nacionalni park u Kanadi sa fenomenalnim pejzažima. Dramatične planine, glečeri, visoka morenska jezera i brze reke čine njegovu prirodu jednim od najlepših mesta na planeti. Ako postoji mana, onda je to što svi znaju lepote ovog nacionalnog parka i ume da bude velika gužva.
Nacionalni park Jasper (Džasper) - Osnovan 1907.god, najveći je nacionalni park u kanadskom delu Stenovitih planina. Njegovi svetlucavi glečeri, obilje divljači, kristalno bistra jezera, gromoglasni vodopadi, duboki kanjoni i večito zelene šume i sve to okruženo visokim, robusnim planinskim vrhovima, samo su neki od razloga da posetite Džasper.
Quebec City (Kvebek Siti) - Grad leži na reci Sen Loren, oko tri sata istočno od Montreala. Kvebek Siti je drugo najstarije evropsko naselje u Kanadi. Ovaj istorijski grad podeljen je na Gornji i Donji grad, a povezani su strmim stepenicama i žičarom. Smešten povrh Cap Diamant (rt Dijamant), stari deo je jedini utvrđeni grad u Severnoj Americi i UNESCO-va svetska baština. Citadel, Zamak Frontenac, Abrahamova zaravan i Parlament Kvebeka su atrakcije u Gornjem gradu, deleći prostor sa različitim radnjama i tržnicama. Mornarički muzej Kvebeka i stare luke nalaze se u Donjem gradu, kao i drevna Crkva Notre Dame des Victories (Notr Dam de Viktoar) i istorijski distrikt Petit Champlain (Pti Šamplen). Kvebek Siti je poznat i po zimskom karnevalu Kvebeka, koji prikazuje ledene skulpture svetske klase.
Queen Charlotte (Kvin Šarlot) ostrva - ili sve popularnije ime Haida Gwaii (Heida Gvej), čini magično putovanje. Pažnja je usredsređena na mnogo jedinstvenih vrsta flore i faune, kojih ima u tolikoj meri da se popularno zovu Kanadski Galapagos. Drveća omorike i kedra, neka su od najvećih na svetu. Usred ovog slabo naseljenog, divljeg i kišovitog mesta nalaze se beloglavi orlovi, medvedi i još mnogo drugih divljih životinja. More obiluje morskim lavovima i orkama.
Tofino - Tofino je raj zapadne Kanade. Odlikuju ga prašume umerenih područja, obilje divljih životinja, duge čiste peščane plaže, surfovanje i neverovatni ljudi. Tofino je jedno od retkih mesta na svetu, ne samo zbog prašuma, već i zbog činjenice da se nalazi na kraju poluostrva na kome se nalazi svetski poznat nacionalni park Rim. Kad stignete u Tofino brzo ćete videti zašto je to zaista destinacija za odmor svetske klase. Lepota obiluje na svakom koraku. Možda ćete želeti da šetate prašumom, boravite na nekoj od čistih i mirnih plaža, odete na planinarenje ili veslate kajakom do grupe Broken Island i kampujete u potpunoj izolaciji.
Inuvik - Naselje u Arktičkom krugu na delti reke Mackenzie (Makenzi). Podignut je između 1955. i 1961. tokom istraživanja nafte i gasa, a zamenio je Aklavik, koji je bio loše lociran i sklon poplavama. Danas je Inuvik trgovinski, administrativni i centar snabdevanja za zapadni Arktik. Ima aerodrom, nekoliko škola i bolnicu. Pošto je zemlja stalno zamrznuta, bilo koji oblik građenja predstavlja značajne tehničke probleme. Sve komunalne linije snabdevanja moraju da budu postavljene iznad zemlje i kuće sagrađene na stubovima kako bi se sprečilo topljenje večitog leda, što bi za posledicu imalo sleganje tla.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Toronto
kliknite na sliku da zatvorite
Nijagarini vodopadi
kliknite na sliku da zatvorite
Vancouver (Vankuver)
kliknite na sliku da zatvorite
Montreal
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Banff (Banf)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Jasper (Džasper)
kliknite na sliku da zatvorite
Quebec City (Kvebek Siti)
kliknite na sliku da zatvorite
Queen Charlotte (Kvin Šarlot) ostrva
kliknite na sliku da zatvorite
Tofino
kliknite na sliku da zatvorite
Inuvik
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite