Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Panama
Panama je radoznala, ali uzbudljiva kombinacija kulturnih uticaja. Nalazi se u centru sveta, a njegove prevlake predstavljaju poslednji deo prirodnog mosta između Severnog i Južno Američkog kontinenata. Njegov strateški položaj i slavni teren - od džungli bogatih divljim životom pa do suncem natopljenih plaža - sugeriše da će još dugo ostati važna zemlja. Zemlja je bila ključni trgovački put 500 godina, prvi put pod španskom vlašću, a zatim kao deo nezavisne Gran Kolumbije i moderne Kolumbije. U 20. veku, postaje nezavisna država. Međutim, zona Panamskog kanala završena 1914, postala je Američki protektorat na više decenija. Tek 1977. Amerikanci su se složili predaju Panami punu kontrolu od 1999. Godina 1980. zemlju je vodio šef oružanih snaga, Manuel Norijega, koji je bio vrlo nepopularan u Vašingtonu. Godine 1989. posle neuspelog puča (misleći da imaju američku podršku), Američki predsednik Džordž Buš izdaje ovlašćenje za invaziju da se ukloniti problematični diktator. Danas je Panama samostalna i uplovljava u ambiciozne nove projekte. Panamski kanal, koji beleži svoje najprometnije godine do sada, planirano je da se znatno proširi do 2014. Panama formira kopnenu vezu između Severnog i Južnog Američkog kontinenata. Graniči se na istoku sa Kolumbijom, sa Kostarikom na zapadu i sa Karibima i Tihim okeanom na severu i jugu. Država formira prevlaku u obliku slova S, koja se kreće od istoka ka zapadu u dužini od 772km, a široka je od 60km do 177km. Predeo je planinski, sa nizijama na obe obale prošarane potocima, šumovitim padinama i širokim područjem koje pokrivaju travnate ravnice i brežuljci pod nazivom El Interior između Azuero poluostrva i Centralnih planina. Karipsko more i Pacifik povezani su Panamskim kanalom koji je stvorio čovek. Preseca jaz između Cordillera de Talamanca (Kordiljera de Talamanka) i San Blas planinskog masiva i proteže se preko 65km. Za dužinu kanala često se kaže da je 80km, zbog rastojanja između duboke vode i tačaka ulaska. Samo je oko četvrtina zemlje naseljena. Većina stanovništva živi uglavnom u okolini kanala i gradovima Panama Sitiju i Colona (dva grada koji kontrolišu ulaz i izlaz kanala) ili u Pacifičkim nizijama i susednim planinama.
Kada putovati?
Panamaska visoka turistička sezona, koja traje od sredine decembra do sredine aprila, odlikuje se sušama na Pacifičkoj strani. Tokom ovih meseci, postoji relativno malo kiše u Panama Sitiju i u južnim delovima. Severno od planina na Karipskoj strani Paname, kiša pada tokom cele godine. Međutim, ona ima tendenciju da pada manje u februaru, martu, septembaru i oktobaru, nego što to čini tokom ostatak godine. Najbolje vreme za posetu Panami zaista zavisi od toga šta planirate da radite. Ako nameravate da provedete većinu svog vremena na pacifičkoj strani, možda ćete želeti da je posetite u decembru ili januaru, kada je generalno malo kiše i vreme je prijatno. Imajte na umu, da su cene hotela i avio karata generalno veće od sredine decembra do sredine aprila. Ako planirate da idete na planinarenje, suva sezona je najkomfornije vreme da to učinite. Vodite računa da Panamske planine mogu biti veoma hladne noću, pa ako razmišljate o kampovanju na većim visinama (u Boquete (Bokete), El Valle ili Cerro Punta (Sero Punta), na primer), obavezno ponesite toplu odeću. Ostale aktivnosti isto zavise od vremena. Splavaranje je najbolje u Chiriqui (Čiriki) provinciji od maja do decembra, kada reke imaju visok vodostaj, dok je ronjenje najbolje od decembra do sredine aprila, kada je suva sezona, jer je tada bolja vidljivost. Neki od raskošnih Panamskih festivala privlače velike mase i vredi ih posetiti ako ste u toj oblasti. Poluostrvo de Azuero je veoma popularano zbog svojih karnevala (Mardi Gras) - proslava traje četiri dana i završavaju se sa danom koji se zove pepelnica. Grad Panama ima takođe popularni karneval i jedan je od najvećih na svetu. Hotelski smeštaj za vreme karnevala mora da se rezerviše dosta unapred. Panama ima niz drugih festivala koji su vredni posete, a posebno na poluostrvu de Azuero.
Šta posetiti?
Prašume Panamskog kanala - Nalaze se na samo nekoliko minuta od grada Paname, prašume Panamskog kanala važe za najpristupačnije kišne šume na svetu. To je deo bivše zone Američkog kanala, sada Soberania nacionalnog parka i služe kao barijera za 80km dug Panamski kanal. Kao takve, prašume Panamskog kanala su zaštićene od razvoja i ostaće očuvane u budućnosti kao što su sada. Prašume Panamskog kanala se sastoje od 202km2 netaknute prašume. To je dom egzotične prirode - 105 vrsta sisara, 525 vrsta ptica i 124 vrste gmizavaca i vodozemaca. Blizina prašume gradu Panami, čini je veoma dostupnom. Možete odsesti u nekom od udobnih Panamskih hotela i odatle možete organizovati jednodnevni izlet u prašumu, sami ili sa vodičem. Postoji mogućnost da boravite i u Gamboa rizortu sa 5 zvezdica koji se nalazi u samoj prašumi. Ovde možete da krene u neku vrstu zabavnog parka sa primesom ekoturizma, učestvovaćete u širokom spektru aktivnosti koje obuhvataju viseći tramvaj, noćni krokodil safari, plovidbu kajakom, prašumske šetnje i jezerski ribolov.
Bocas del Toro (Bokas del Toro) - Nalazi se odmah do Kostarike u zapadnoj Panami, Bokas del Toro je očaravajući arhipelag od idiličnih karipskih ostrva, sa lepim plažama, prašumskim pejzažima, istorijskim gradovima, prijatnim ljudima i živim noćnom životom. Prvi beli čovek koji je ikada kročio u Bokas del Toro, bio je Kristofer Kolumbo 1502. On je imenovao ostrvo gde se usidrio da bi popravio svoje brodove, "Carinero ostrvo". Nakon njegovog odlaska, sledeći koji su otkrili lepotu Bokas del Toro bili su engleski gusari koji su od ostrva napravili savršeno sigurno utočište. Kasnije, ostrva postaju komercijalni centar za trgovinu kakaa i banana. Na Bokas del Toro se uglavnom priča na engleskom jeziku, koji su doneli doseljenici sa Jamajke. Pošto je ostrvo malo na većinu mesta možete doći pešice. Ako niste za pešačenje, postoji i lokalni taksi sa relativno niskim cenama, a možete i da iznajmite bicikl.
San Blas ostrva - Atrakciju jedne indijske kulture u tropskom raju čine San Blas ostrva koja su izbor mnogih. Izabrana kao jedana od dve "najbolje destinacije za krstarenje na svetu", ostrva imaju Karipsku lepotu u svom najboljem izdanju. Sa oko 365 palmi koje pokrivaju ostrva, imate čaroban pogled na blistavo beli pesak i neopisivo lepu vodu. Pored toga, časopis “National Geographic” je prikazivao ostrva više puta u nekoliko njihovih izdanja. Kao što je to tipično za mnoga idilična ostrva, smeštaj na San Blas ostrvima sastoji se od jednostavnih, ali udobih koliba. Krovovi i zidovi su napravljeni od palminih listova i ostalih prirodnih materijala. Taj prirodni izgled se dobro uklapa u savršen tropski ambijent tako da ćete teško uočiti beton tokom vašeg boravka ovde. Trebalo bi posetiti indijska sela u kojima možete kupiti čuveni Mola tekstil ili se možete slikati sa Kuna ženama obučenim u svoje šarene i neobične odevne predmete. Desetine prelepih ostrva vam nude samoću kakvu niste imali do sada ili ronjenje sa maskom na samo nekoliko metara od svoje kolibe. Od grada Panama lako je doći do ostrva San Blas. Postoje dnevni letovi, a do nekih odmarališta možete doći brodom ili kolima.
Plaže na pacifičkoj strani - Grad Panama je možda jedini grad duž obale Pacifika koja ima niz najlepših plaža i sve se nalazi na samo sat vremena od centra velegrada. Plaže na pacifičkoj strani imaju kompletan set sadržaja i usluga sa kojim mogu da pariraju bilo kom Karipskom centru. Osim odmarališta i hotela sa 5 zvezdica, to područje takođe nudi luksuzne vile, kamp za kamper vozila, kao i jednostavne bungalove uz plažu. Na prvi pogled se vidi da je ovo mesto ekskluzivna lokacija. Kuće od milion dolara i kuće bogatih Panamskih porodica su raštrkane po ovom priobalnom području sa belim peskom i safirno plavom vodom. Neke od poznatih plaža duž obale uključuju Punta Chame, Gorgonu, Coronado, Rio Mar, Santa Clara i Playa Blanca. Royal Decameron je prelepo, all-inclusive odmaralište, sa 600 soba, šest restorana i sadrži veliki broj aktivnosti. S druge strane i Coronado Hotel Resort još jedan lep hotel sa pet zvezdica. Jedan od njegovih najvećih atrakcija je golf teren na samoj obali sa 18 rupa jedini takve vrste u Centralnoj Americi, a dizajnirao ga je niko drugi već Tom Fazio. Ako idete dalje uz obalu, da će naići ćete na bele peščane plaže Santa Clara, Sea Cliff i Farallon.
Krater Dolina (El Valle de Anton) - Nalazi se samo dva sata vožnje od grada Paname, El Valle de Anton (ili prosto El Valle) je slikovit, zeleni planinski grad sa geološki jedinstvenim ambijentom: smešten je u drugom po veličini vulkanskom krateru na svetu. Krater je nastao pre više od pet miliona godina, kada je vulkan razneo svoj vrh, što je rezultiralo formiranjem ljupke doline okružene strmim i oštrim planinskim vrhovima. Plodno vulkansko zemljište proizvodi cveće i zelene šume, koje prave El Valle savršenu prolećnu klimu tokom cele godine. El Valle ima mnogo smeštajnih opcija, od hostela do lepih malih hotela. Ako želite nešto malo bolji smeštaj, postoje dva nova hotela - La Casa Lourdes u toskanskom stilu sa prelepim pogledom, Canopy Lodge, eko kuća svetske klase za ljubitelje prirode i ptica. Aktivnosti uključuju planinarenje i šetnje prirodom po prelepim mestima, kao naprimer vrh planine "Usnula indijska žena" (la India dormida) ili duž šuma Gaital nacionalnog spomenika prirode, očuvanog sa svojim jedinstvenim divljim životinjama i šumskim staništem. Gaital omogućava vožnju biciklom i planinski biciklizam, posmatranje ptica, jahanje, termalne vode i blato. El Nispero zoološki vrt sa svojom kolekcijom tropskih životinja i domaćih ptica i još mnogo toga. Možete otići na kupanje u prirodnom bazenu koji se nalazi na samom ulazu u Canopy avanturu u središtu prašume. El Valle je takođe poznat po svojim "zlatnim žabama"; to su žabe svetlih boja sa crnim mrljama koje žive samo u ovom regionu i u opasnosti su od istrebljenja. Možete da vidite ovog jedinstvenog vodozemaca kada posetite El Nispero Zoo.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Prašume Panamskog kanala
kliknite na sliku da zatvorite
Bocas del Toro (Bokas del Toro)
kliknite na sliku da zatvorite
San Blas ostrva
kliknite na sliku da zatvorite
Plaže na pacifičkoj strani
kliknite na sliku da zatvorite
Krater Dolina (El Valle de Anton)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite