Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Kostarika
Kostarika ili ”bogata obala” nalazi se u Centralnoj Americi između Nikaragve i Paname. Na zapadu izlazi na Pacifik, a na istoku na Karipsko more. Kostarika ima neverovatno raznovrsne pejzaže, floru i faunu. Od kišnih šuma do suve tropske i umerene šume, vulkana, plaža na Karipskom moru i Pacifiku, visokih planina i močvarnih nizija. Ima dosta prirodnih lepota i zbog toga je popularna kod turista zainteresovanih za ekoturizam i putovanje kroz divljinu. Ovde možete pešačiti, ići na jahanje, rafting, a peščane plaže nude ronjenje i sportski ribolov. Glavni grad je San Jose (San Hoze), a zvanična valuta kostarikanski kolon.
Kada putovati?
Generalno, najbolje vreme za obilazak Kostarike je suva sezona koja traje od decembra do aprila, a meštani je nazivaju Verano (leto). Suva sezona ne znači da ne pada kiša, već samo da ima manje kiše (možda bi trebalo da se zove suvlja sezona). U maju počinje kišna sezona, ili Invierno (zima). Ministarstvo turizma je dalo atraktivniji naziv \"zelena sezona\". Prvi meseci kišne sezone su ustvari divno vreme za putovanje u Kostariku: možete izbeći gužve i smeštaj je nešto jeftiniji. Međutim, u to vreme reke nadolaze i stvara se blato na putevima, što putovanje čini još izazovnijim. Dakle, ponesite vaš kišobran i malo strpljenja. Oni koji žele da upoznaju i vide razne vrste kornjača treba da znaju da je sezona kornjača na Karipskoj obali od kraja februara do oktobra. Zaljubljenici u ptice biće preplavljeni pernatim prijateljima u bilo koje doba godine, ali je ipak najbolji period između novembra i aprila.
Šta posetiti?
Nacionalni park Corcovado (Korkovado) - Ima veliku biološku raznovrsnost. Park je osnovan 1975. i štiti ono što se smatra najboljim preostalim pojasom primorskih prašuma Pacifika u Centralnoj Americi. Korkovado je od velikog interesa za ekologe, jer štiti osam različitih tipova staništa. Postoji najmanje 500 vrsta drveća u parku, uključujući pamuk drvo koje može da naraste više od 71m. Postoje reke i vodopadi, kao i Korkovado jezero i travnata močvara koja pokriva 1.000ha. Korkovado nacionalni park je stanište različitim divljim životinjama: tapirima, mačkama, krokodilima, mravojedima, majmunima, a prisutni su i lenjivci, ali ih je teško uočiti. Ukupno 140 vrsta sisara zabeleženo je u parku, kao i 400 vrsta ptica. Korkovado definitivno ne treba propustiti.
Playa Conchal (Plaja Končal) - Samo 2km južno od Brasilito je Plaja Končal, koja se smatra najlepšaom plažom u Kostariki. Boja okeana je tirkizno plava, što je zaista retkost na pacifičkoj obali. Ako imate opremu za ronjenje, ovo je pravo mesto za to.
San Jose (San Hoze) - Najurbaniji glavni grad u Centralnoj Americi. Grad je prepun visokih poslovnih zgrada, tržnih centara i restorana brze hrane. Za većinu putnika, doći u San Jose smatra se nužnim zlom pred odlazak u "pravu" Kostariku, jer se grad bori sa kriminalom koji je iz godine u godinu sve veći. Ali sa druge strane, San Jose je dom brojnih muzeja, lepe umetnosti i dobrog noćnog provoda.
Puerto Viejo de Talamanca (Puerto Vijeho de Talamanka) - Ovo malo selo leži na obali Karipskog mora. Puerto Vijeho je područje poznato na Karipskoj obali po vrhunskim uslovima za surfovanje, neki tvrde da su čak i najbolji u zemlji. Plaža Black Sand (Crni Pesak) je najbolja plaža za kupanje u gradu.
Nacionalni park Manuel Antonio - Iako je najmanji nacionalni park, ovo je definitivno jedan od najpopularnijih. Park ima atraktivan pogled na okean, staze za planinare, raznovrsni životinjski svet i tropske plaže. Nastao 1972. Manuel Antonio štiti ovaj atraktivni predeo od razvoja hotela, koji je preuzeo veliki deo okoline. Sve staze u parku nude mogućnost da vidite majmune, lenjivce, agotije, armadile i koatije. Gušteri, zmije i 350 vrsta ptica takođe su prisutni u parku. Majmune ćete veoma često uočiti.
Turrialba (Turialba) - Mali grad koji leži na nadmorskoj visini od 650m. Ljubitelji raftinga širom sveta već šapuću o Turialba, skromnom planinskom gradiću, koji ima pristup nekim od najboljih belih voda na planeti. Oblast proizvodi šećernu trsku, banane i kafu.
Nacionalni park Carara (Karara) - Ima neverovatnu raznovrsnost flore i faune. Ovaj nacionalni park je dom za nekoliko ekosistema kao što su močvare, lagune i šume. Od divljih životinja tu su: majmuni, krokodili, armadile, pekari, patke, oposumi, lenjivci, boe, aouti, kinkajou, taire, margai mačke, jaguari, kao i veliki broj ptica i drugih gmizavaca i vodozemaca.
Vulkan Arenal - Arenal je mesto koje moli da bude istraženo; reke koje teku kroz prašumu, vodopadi i žubor toplih izvora u podnožju vulkana. Ljubitelji prirode će uživati u šetnji i jahanju konja, prelazeći viseće mostove i obilazeći podzemne pećine.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Nacionalni park Corcovado (Korkovado)
kliknite na sliku da zatvorite
Playa Conchal (Plaja Končal)
kliknite na sliku da zatvorite
San Jose (San Hoze)
kliknite na sliku da zatvorite
Puerto Viejo de Talamanca (Puerto Vijeho de Talamanka)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Manuel Antonio
kliknite na sliku da zatvorite
Turrialba (Turialba)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Carara (Karara)
kliknite na sliku da zatvorite
Vulkan Arenal
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite