Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Honduras
Honduras se nalazi u severno-centralnom delu Centralne Amerike sa obalama i na Karipskoj i na Pacifičkoj strani. Honduras je živopisna zemlja koju čine bistre tirkizne vode, netaknute plaže, bujne džungle, prelepe planine, izazovne reke i fascinantne drevne ruševine. Ogromna prostranstva majke prirode se mogu svuda naći. Ekotourizam, jeftino ronjenje, splavarenje, posmatranje ptica i planinske šetnje su neke od mnogih aktivnosti po kojima je Honduras poznat. Zemlja je doživela procvat popularnosti; bogati i slavni su pronašli mesto gde mogu da putuju, a da ih niko ne prepozna. Honduras je doživeo velike promene: razvoj turizma, sazrevanje političke scene... Sa druge strane Honduras je duboko ukopan u rat bandi na dva fronta. Krađa šume je jedan od većih problema u zemlji i svakodnevna tema zajednice koja se sve više brine za životnu sredinu. I pored svega toga u Hondurasu se živi laganim tempom i njegovi građani su prilično opušteni. Prirodne lepote možete pronaći u njegovim nacionalnim parkovima i rezervatima, a i ruševine Copan (Kopan), jedan od najpoznatijh lokaliteta Majanske kulture na svetu. Možete uživati u zalascima sunca u Roatan ili u maglovitim zelenim planinama Pico Bonito (Piko Bonito). Hog ostrva i zaliv su odlično mesto za ronjenje i plivanje. Honduras je živopisno mesto puno avanture. Glavni grad Hondurasa je Tegusigalpa i njen sestrinski grad Komajagela. Zvanična valuta je Lempira (HNL).
Kada putovati?
Kao i većina tropskih zemalja, Honduras ima kišne sezone i suve sezone, od strane meštana zvane invierno (zima) i verano (leto). U unutrašnjosti zemlje, posebno na zapadu i jugu, kišna sezona traje otprilike od maja do novembra. Kiše obično počinju popodne i traju oko sat vremena. Na severnoj obali i uvalskim ostrvima, kišna sezona počinje kasnije, od septembra do decembra, a ako se pojave hladna nevremena sa severa, moguće je da se produži do februara. Uragani su najverovatnije od septembra do oktobra, iako se retko događa da Honduras pogodi direktno. Međutim, čak i daleki uragani mogu poslati jake kiše i mogu prouzrokovati poplave ili manja klizišta. Putovanje je lakše za vreme suve sezone, a naročito za ronjenje i izlete u La Moskitia. Ali opet, šume i priroda su bujnije tokom kišne sezone. Februar i mart su dobri meseci za posetu, jer je vreme prilično stabilano u celoj zemlji, staze i putevi prohodni, a drveće i rastinje i dalje dosta zeleno.
Šta posetiti?
Roatan - Najveće i najpopularnije ostrvo od Zalivskih ostrva Hondurasa. Oko 50km dug i samo 2km do 4km širok, okružen grebenom sa bogatim morskim životom, predstavlja raj za ronioce. Takođe je dovoljno velik zaliv da i oni koji ne rone budu zainteresovani sa botaničkim baštama, leptirima i farmama iguana, rekreativnim oblastima za porodice i krivudavim zemljanim putevima koji vode do malih sela i izolovanih manjih zaliva. A ako samo želite da se opustite, delovi Roatan, posebno zapadni deo zaliva, su idilični sa bistrom tirkiznom vodom, šarenim tropskim ribama, finim belim peskom i kokosovim palmama.
Copan (Kopan) - Samo 1km severozapadno od Hondurasa najpoznatiji je Majanski lokalitet. Ruševine Kopan predstavljaju šarmantan gradić sa kaldrmisanim ulicama, belim zgradama i krovovima sa crvenim crepom. To je opušteno, mirno mesto koje vas očara istog trenutka kada izađete iz autobusa. Možda vas očara lepota grada ili možda dobar obrok ili dobro društvo. Jedna stvar je sigurna: verovatno ćete ostati dan ili dva duže nego što ste planirali.
Nacionalni park Jeannette Kawas (Žanet Kava) - Ranije poznat kao Punta Sal nacionalni park, koji ima retke vrste i različit ekosistem; od džungle do koralnih grebena. Moguće je naići na delfina, majmuna i veliki broj tropskih ptica. Park je dobio ime po Jeannette Kawas (Žanet Kava), prirodnjaku i braniocu parka, koja je ovde ubijena 1995.god. Micos (Mikos) laguna ima najveći broj ptica u parku. Do 350 različitih vrsta ptica živi u laguni okruženoj mangrovima.
Comayagua (Komajagua) - Oko 85km severozapadno od Tegusigalpe je prva prestonica Hondurasa, koja je bila verski i politički centar više od tri veka sve dok vlast nije preseljena u Tegusigalpu 1880. Kolonijalna prošlost grada ogleda se u nekoliko njenih starih crkava, impresivnoj katedrali, kolonijalnim trgovima i dva zanimljiva muzeja.
Lago de Yojoa (Lago de Johoa) - Najveće prirodno jezero Hondurasa i sigurno najlepše, Lago de Johoa se polako pojavljuje kao novo turističko jezgro Hondurasa. Odavno je omiljen među ljudima koji vole da gledaju ptice, jer ima više od 375 vrsta oko jezera. Jezero je takođe dobra baza za istraživanje dva nacionalna parka: Cerro Azul Meambar, sa dobro obeleženim izazovnim stazama, Santa Barbara, sa drugim najvišim vrhom Hondurasa i avanturističkim dvodnevnim izletom do samog vrha. Takođe je moguće voziti se čamcem po jezeru, obići Lenca arheološko nalazište, kao i impresivne Pulhapanzak vodopade.
Cayos Cochinos (Kajos Kočinos) - Mali arhipelag van severne obale Hondurasa. Dva veća ostrva, Cochino Grande (Kočino Grande) and Cochino Pequeno (Kočino Pekeno), prekrivena su gustim tropskim šumama i oivičena plažama sa belim peskom. Cayos (Kajos) i okolne vode proglašeni su morskim rezervatom 1994. štiteći morsku i kopnenu floru i faunu u okviru 460km2 površine od ribolova, izgradnje ili bilo kojih drugih štetnih aktivnosti. Zbog rezervata, a što je još važnije malom broju ljudi koji živi na ostrvima, greben je u fantastičnoj formi i vrvi od boja morskog života. Sve u svemu, Kajos su jedna od najspektakularnijih zbirki ostrva, plaža i grebena u zapadnom delu Karipskog mora.
Rio Cangrejal (Rio Kangrehal) - Nudi neke od najboljih splavarenja u Centralnoj Americi, sa dosta nagiba, vodopada i uskih prolaza.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Roatan
kliknite na sliku da zatvorite
Copan (Kopan)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Jeannette Kawas (Žanet Kava)
kliknite na sliku da zatvorite
Comayagua (Komajagua)
kliknite na sliku da zatvorite
Lago de Yojoa (Lago de Johoa)
kliknite na sliku da zatvorite
Cayos Cochinos (Kajos Kočinos)
kliknite na sliku da zatvorite
Rio Cangrejal (Rio Kangrehal)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite