Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
El Salvador
El Salvador je najmanja zemlja Centralne Amerike, a ujedno i najgušće naseljena. Njegova priroda oduzima dah; vulkani, planine, veliki broj lepih i skrivenih plaža i šume razbacane širom zemlje. Putnici imaju tendenciju da preskoče El Salvador, jer se nalazi u senci Gvatemale i Kostarike, a i uznemireni su pričom o građanskom ratu i gangsterskom nasilju. Ali rat se završio pre skoro 20 godina, a kriminal iako ozbiljan, gotovo i isključivo se odigrava između rivalskih bandi; turisti praktično nikada nisu umešani. I mada El Salvador ima manje zaštićenih područja od svojih suseda, prelepu prirodu možete imati praktično samo za sebe - uključujući netaknute šume, aktivne vulkane i blistava jezera. Jedino mesto gde možete naići na gomilu ljudi je u Punta Roca, najpoznatije mesto za surfovanje u El Salvadoru. Žitelji El Salvadora su poznati po svom velikom gostoprimstvu. Oni su među najprijatnijim ljudim na svetu, prijateljski nastrojeni, vredni, uvek spremni da svima pomognu. To je ono što je El Salvadoru donelo nadimak "država sa osmehom". Glavni grad je San Salvador, a zvanična valuta je američki dolar.
Kada putovati?
El Salvador ima tropsku klimu sa samo dve sezone: verano ili suva sezona (od novembra do aprila) i invierno ili kišna sezona (od maja do oktobra). Skoro celokupna količina godišnjih padavina javlja se tokom kišne sezone i noću. Najbolje doba godine da posetite El Salvador je na početku ili na kraju sušne sezone, kada kiša ne pada svaki dan i putevi su u dobrom stanju. Tada biste takođe izbegli praznike - Božić, Novu godinu i Semana Santa – što znači da nema gužve i cene su niže.
Šta posetiti?
San Salvador - Kulturno središte zemlje i kosmopolitski centar El Salvadora, grad pun energije. Centar San Salvadora je ispunjen prodavnicama i modernim zgradama, ali na žalost zemljotresi su oštetili ili čak uništili mnoge istorijske zgrade grada. Možete uživati u mnogobrojnim muzejima, šetati parkovima ili razgledati neke od spomenika ovog grada.
Punta Roca (Punta Roka) - Jedan od dragulja iz El Salvadora, Punta Roka je mesto svetske klase za surfere. Tako vožnja može trajati preko 200 metara, pri idealnim uslovima. Ovo mesto je za iskusne surfere i zbog svog kvaliteta može biti prilična gužva.
Ruta de las Flores - Vetrovita vožnja kroz srce ”zemlje kafe”, proteže se 36km povezujući Sonsonate i Ahuachapan (Auačapan). Ova ruta je dobila ime po eksploziji divljeg cveća u periodu od oktobra do februara. Lutajući selima kolonijalnog stila, naići ćete na brbljive i nasmejane lokalce. Dok meštani smatraju ovaj region savršenim za opušteno nedeljno popodne, ipak ima prostora i za avanturu, kao što su planinarenje, jahanje ili planinski biciklizam.
Nacionalni park El Imposible - Dobio je ime po opasnoj klisuri koja je nekada oduzimala živote radnika i njihovih mazgi koje su prenosile kafu do luke na Pacifiku. Proglašen je za nacionalni park 1989. Šuma je stanište izvanredno raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta, uključujući i pume, oncile, divlje svinje, kraljevske jastrebove i crno-ćubaste orlove. Planinarenje može da bude strmo i blatnjavo, ali nudi neverovatan pogled na maglovite vrhove i svetlucavu vodu Tihog okeana.
Perquin (Perkin) - Nalazi se na 1.117m, bio je štab FMLN (Nacionalno oslobodilački front Farabundo Marti) tokom rata - ostaci bunkera i kratera od bombi dokazuju ranije prisustvo gerilaca. Sam grad nije lep, ali hladna planinska klima i veliki istorijski značaj Perkina čine put do njega vrhuncem El Salvadora za većinu posetilaca. Planinski Perkin nudi odlične uslove za planinarenje i kupanje na reci. Obilje orhideja i leptira čine ga primarnom zonom za ptice.
Playa El Tunco (Plaja El Tunko) - Tokom poslednjih nekoliko godina Plaja El Tunko je poznata kao jedna od najviše posećenih plaža u El Salvadoru i uglavnom je posećuju turisti. Njegova magija i opčinjenost čini ga veoma posebnim i atraktivnim mestom za sve vrste gostiju. Glavna aktivnost Plaja El Tunko je surfovanje i ona nudi mnogo mogućnosti za surfere svih nivoa.
Alegria - Visoko u planinama, Alegria je neverovatan dragulj i jedan od najživopisnijih gradova El Salvadora. Na 1.593m nadmorske visine, najviši je grad u zemlji. Alegria je grad poznat po cveću, koji je lako prepoznati čim dođete na gradski trg. Ruže, suncokreti, anturije i orhideje ukrašavaju ovaj grad. Takođe je poznat i po svom vulkanskom jezeru, Alegria Laguna, koje je nacionalno zaštićeno. Postoji lokalni mit da sirena živi u jezeru, mami muškarce koji tu plivaju i odvlači ih na dno.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
San Salvador
kliknite na sliku da zatvorite
Punta Roca (Punta Roka)
kliknite na sliku da zatvorite
Ruta de las Flores
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park El Imposible
kliknite na sliku da zatvorite
Perquin (Perkin)
kliknite na sliku da zatvorite
Playa El Tunco (Plaja El Tunko)
kliknite na sliku da zatvorite
Alegria
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite