Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Belize
Belize je mala tropska zemlja smeštena u severoistočnom delu Centralne Amerike. Kombinacija prirodnih faktora - klime, koralnog grebena Belizea, preko 1.000 Cayes (ostrva), odličan ribolov, voda bezbedna za plovidbu, ronjenje, brojne reke za rafting i kajakštvo, džungle i rezervati, planinarenje, posmatranje ptica, kao i mnoge ruševine Maja – pružaju podršku unapređenja turizma i ekoturističkoj industriji. Od stotine pećina, Belize ima najveći pećinski sistem u Centralnoj Americi. Troškovi razvoja su visoki, ali Vlada Belizea je odredila razvoj turizma kao svoj drugi prioritet posle razvoja poljoprivrede. Belize još uvek nema infrastrukturu za podršku velikog broja turista koji dolaze, posebno za velike brodove, tzv. kruzere. Između nacionalnih parkova, utočišta divljih životinja i morskih rezervata, više od 40% površine zemlje je zaštićeno, u jednom ili drugom obliku, stvarajući utočište za bezbroj stvorenja zemlje, mora i neba. Glavni grad je Belmopan, a zvanična valuta je belizejski dolar.
Kada putovati?
Visoka turistička sezona poklapa se otprilike sa suvom sezonom: od decembra do maja. Većina hotela i odmarališta je u ovom periodu skuplje. Najveći broj turista dolazi između 15.-og decembra i 15.-og januara i tokom nedelja oko Uskrsa. Kišna sezona traje od juna do novembra. Maj i jun su naročito dobri meseci za putovanje: možete izbeći gužve i smeštaj je nešto jeftiniji. Zbog previše kiše neke od pećina, kao što je Actun Tunichil Muknal postaju opasne i zbog toga zatvorene za javnost. Južni Belize je posebno nesiguran tokom kišne sezone.
Šta posetiti?
Belize City (Belize Siti) - Najveći urbani centar zemlje sa brojem stanovnika od oko 70.000. Smešten je na nekoliko centimetara ispod nivoa mora, a većina kuća stoji na šipovima iznad močvarnog tla. Primorski grad ima pomalo oronuo izgled, koji reflektuje njegovu zanimljivu domaću i kolonijalnu prošlost. Medenjaci kao detalji na Viktorijanskim zgradama jesu kontrast prozorskim rešetkama na domovima duž uskih gradskih ulica. Stanovništvo Belize Sitija čine različite nacije; Maje, Španci, Kreole i Garifuna, stvarajući kulturni centar koji je srce zemlje. Ovaj grad je prvo naselje na kopnu Belizea i tako je postao glavni grad. Tokom mandata Belize Sitija kao glavnog grada, višestruki nesrećni incidenti opustošili su grad, uključujući i tri velika požara, velike boginje i druge epidemije, kao i brojne štete uragana. Godine 1961. uragan Heti opustošio je Belize Siti, usmrtivši stotine ljudi i ostavljajući mnoge bez krova nad glavom. Šteta nastala od uragana Heti procenjena je na 50 miliona dolara. Nakon uragana, Belmopan je izabran za glavni grad, što je i danas. Međutim, Belize Siti je još uvek društveni, privredni i istorijski centar zemlje.
Hol Chan (Hol Čan) morski rezervat - Podvodni ekosistem gde ronioci mogu da plivaju sa ajkulama i ražama.
Dangriga - Najveći grad južnog dela Belizea, sa atmosferom mirnog ribarskog grada. Centar je Garifuna kulture u Belizeu i usputna stanica za obilazak nekoliko ostrva.
Caracol (Karakol) - Nekada najmoćniji grad-država u svetu Maja, a danas zadivljujući arheološki prizor u najdubljem delu džungle.
Lamanai - Lamanai znači "potopljen krokodil" na majanskom jeziku i to je takođe ime trećeg po veličini, a možda i najinteresantnijeg arheološkog lokaliteta u Belizeu. Smešten u Orange Walk distriktu, okružen netaknutom prašumom, pruža spektakularan pogled iz nekoliko svojih velikih hramova. Lamanai nudi jedinstveno iskustvo kulture Maja i biološku raznovrsnost tropskih šuma. Tri najimpresivnija hrama su renovirana: hram Jaguar, hram Maska, krasi ga 4m visoka kamena maska drevnog kralja Maja i Visoki Hram, koji nudi posetiocima panoramski pogled sa njegov vrha.
Actun Tunichil Muknal (Aktun Tuničil Muknal) - ili u Belizeu poznata kao ATM pećina, jedna je od najspektakularnijih prirodnih i arheoloških atrakcija u Centralnoj Americi. Do ove pećine ne idete samo pešice, već morate i da plivate. Nakon šetnje kroz džunglu, što uključuje šljapkanje kroz potoke i reke i gledanje neverovatnog biljnog sveta oko sebe, uplivavate u pećinu, sa šlemom i svetlom, i ulazite u tamu.
Prirodni rezervat Cockscomb (Kokskomb) basena - Najpoznatiji u Belizeu i jedan od njenih najvećih zaštićenih područja - ogroman prostor tropskih šuma postao je prvo svetsko utočište za jaguare 1984. Danas je dom za oko 40 do 50 jaguara i veliki broj divljih životinja. Od velikih mačaka tu su još: pume, oceloti ili patuljasti leopardi, margai i jaguarundi.
Prirodni rezervat Crooked Tree (Kruked Tri) - Crooked Tree je malo selo koje se nalazi na oko 30 minuta severno od internacionalnog aerodroma Belizea, smešten u okviru rezervata divljih životinja, sastoji se od tropskih šuma, močvara i ogromnih laguna. Glavna atrakcija Crooked Tree lagune su vodene ptice.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Belize City (Belize Siti)
kliknite na sliku da zatvorite
Hol Chan (Hol Čan) morski rezervat
kliknite na sliku da zatvorite
Dangriga
kliknite na sliku da zatvorite
Caracol (Karakol)
kliknite na sliku da zatvorite
Lamanai
kliknite na sliku da zatvorite
Actun Tunichil Muknal (Aktun Tuničil Muknal)
kliknite na sliku da zatvorite
Prirodni rezervat Cockscomb (Kokskomb) basena
kliknite na sliku da zatvorite
Prirodni rezervat Crooked Tree (Kruked Tri)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite