Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Meksiko
Meksiko je zemlja Severne Amerike i najpopularnije turističko mesto na svetu. Meksiko je dugo bio omiljena destinacija za turiste iz Kanade i SAD-a, ali takođe postaje sve popularniji i turistima iz Evrope. Sve je više njih spremno da istrpi dug let kako bi upoznali zemlju sunca, lepih pejzaža, peščanih plaža i čisto plavog mora, koja ima i kulturno nasleđe koje je neverovatno raznovrsno i često veličine koja oduzima dah. Meksiko ima mnogo lokaliteta koji su proglašeni za UNESCO-vu svetsku kulturnu baštinu: istorijski centar Mexico City (Meksiko Siti) i Xochimilco (Ksočimilko), gradovi Guanajuato (Gvanahuato), Puebla, Oaxaca (Oaksaka), Morelia i Zacatecas (Zakatekas), arheološki lokaliteti Teotihuacan (Teotiuakan), Monte Alban, Chichen Itza (Čičen Ica) i Palenque (Palenke), El Tajin (El Tahin) i Uxmal (Uksmal), zatim manastiri na padinama vulkana Popocatepetl (Popokatepetl), itd… Upečatljiv i drugačiji svet Meksika ostavlja svakog putnika sa puno utisaka i prizora koji se ne viđa svaki dan. Iako su Meksikanci generalno gostoljubivi, ne očekujte brzinu i ažurnost kao što to imaju Evropljani. Flora i fauna Meksika je bogata i raznovrsna. Možete obići divlji Meksiko tako što ćete ići na planinarenje, splavarenje, pešačiti do Oaksaka visokih šuma ili roniti koralnim grebenima Yucatan (Jukatan). Ukoliko prvi put putujete u Meksiko budite spremni na gužvu, buku, žurbu i siromaštvo. Ali ne brinite - većina Meksikanaca će biti samo suviše srećni da vam pomognu da se u njihovoj zemlji osećate kao kod kuće. Glavni grad je Mexico City (Meksiko Siti), a zvanična valuta je meksički peso.
Kada putovati?
Meseci od juna do oktobra su najtopliji i najvlažniji u većem delu Meksika. Nikad nije loše vreme za posetu Meksiku, iako je u primorskim i nižim regionima, posebno u južnoj polovini zemlje, prilično vruće i vlažno od maja do septembra. To su ujedno meseci sa najviše padavina i najvišim temperaturama gotovo svuda. Unutrašnjost zemlje ima umereniju klimu od priobalne. U stvari, ume da bude i prohladno u severnim i centralnim delovima od novembra do februara. Visoka sezona je u julu i avgustu i od sredine decembra do početka januara.
Šta posetiti?
Mexico City (Meksiko Siti) - Glavni grad Meksika sa populacijom od 20 miliona stanovnika. Treće je po veličini gradsko područje na svetu (po nekim procenama), koje se nalazi na 2240m nadmorske visine. Njegov položaj oduzima dah, jer izgleda kao da leži u podnožju dva veličanstvena, snegom pokrivena vulkana visine preko 5000m, Popocatepetl (Popokatepetl) i Iztaccihuatl (Istaksiuati). Često ga opisuju kao zlonameran vrtlog nepodnošljivog vazduha i neobuzdanog kriminala. Međutim, grad ipak impresionira posetioce svojom čudesnom dobrodošlicom i pleni ih sa svojom prolećnom klimom tokom cele godine, uzvrelim uličnim životom i obiljem kulturnih ponuda. Grad ima bezbroj zaostavština iz njene prošlosti starije od 650 godina, iako prekolumbijska umetnost i arhitektura postoje gotovo isključivo u izolovanim fragmentima i muzejskim reprodukcijama, jer su konkvistadori izgradili jezgro svog novog grada na ruševinama stare astečke metropole Tenochtitlan (Tenočtitlan), koju su uništili. Naspram toga, postoje mnoge crkve i palate kolonijalnog doba, uglavnom u baroknom stilu, a moderna meksička arhitektura predstavlja mnoge fine zgrade, posebno one iz 1950-ih i 1960-ih.
Oaxaca (Oaksaka) - Jedan od najlepših i najživljih gradova Meksika. Kolonijalni grad Oaksaka je srce regiona, čije vrlo kreativno stanovništvo proizvodi veliki broj zanatlija u zemlji i gde nastaju neke od njenih najlepših radova savremene umetnosti. Oaksaka ima vrhunske muzeje, divnu arhitekturu, šarmantne krčme i hotele sa sopstvenom verzijom meksičke kuhinje. Gotovo svaki dan se dešava neka fešta na ulicama ili trgovima. Grad je okružen fascinantnim arheološkim nalazištima, tradicionalnim slikovitim selima i malim gradovima. Planinski predeo pruža obilje mogućnosti za planinarenje, biciklizam, jahanje i seoski turizam.
Chichén Itzá (Čičen Ica) - Arheološki lokalitet Čičen Ica nalazi se na poluostrvu Jukatan. Ruševine su ono što je ostalo od jednog od najstarijih gradova Majanskog doba. Grad je osnovan između 435. i 455.g.n.e. Impresivne stepenaste piramide bile su dizajnirane i konstruisane po astronomskim principima i smernicama. Iskopavanja su trajala od 1924-1945. Danas je pod zaštitom UNESCO-a i dobro posećen od strane turista.
Palenque (Palenke) - Uzdižući se, džunglom obavijeni hramovi Palenke predstavljaju nacionalno blago i jedan od najboljih primera arhitekture Maja u Meksiku. Moderan grad Palenke, nekoliko kilometara istočno, je jednolično, mirno mesto i polazna tačka za obilazak ruševina.
Teotihuacan (Teotiuakan) - Drevno sveto mesto, koje se nalazi oko 50km severoistočno od Meksiko Sitija. Ruševine Teotiuakan su jedne od najvažnijih ruševina u svetu. Teotiuakan znači "mesto gde su rođeni bogovi" i odražava verovanje Asteka da su bogovi ovde stvorili univerzum. Izgrađen oko 300.g.n.e, sveti grad se odlikuje ogromnom veličinom njegovih spomenika, pažljivo postavljenih po geometrijskim i simboličkim principima. Najznačajnije građevine su Hram Quetzalcoatl (Ketcalkoatl), Piramida Sunca (treća po veličini piramida u svetu) i Piramida Meseca.
Guanajuato (Gvanahuato) - Izvanredna UNESCO-va svetska kulturna baština. Grad je osnovan 1559.god, zbog bogatog nalazišta srebra i zlata. Čine ga raskošne kolonijalne zgrade, divni trgovi ispunjeni drvećem i jarko obojene kuće zbijene na strmim padinama. Odlični muzeji, pozorišta i lepe tržnice ispunjavaju kaldrmisane ulice. Gvanahuato je svetski najpoznatiji po svom festivalu Cervantino (Servantino).
Merida - Od osvajanja, Merida je bila kulturna prestonica celog poluostrva. To je grad prožet kolonijalnom istorijom, sa uskim ulicama, prostranim trgovima, kao i najboljim muzejima u regionu. Jednostavno rečeno to je turistički grad.
Cancun (Kankun) - Kao Las Vegas, Ibica ili Dubai, Kankun je grad zabave i dobrog provoda. Kada na sve to dodate i veoma dobre plaže imate jednu od najvećih turističkih destinacija zapadne hemisfere, koja godišnje dovede čak 4 miliona posetilaca. Teško je bilo poverovati da će ovo malo ribarsko mesto postati svetski fenomen. Ambiciozni meksički planeri su 1970-ih godina odlučili da nadmaše Acapulco (Akapulko) sa potpuno novim odmaralištem svetske klase, smeštenim na poluostrvu Yucatan (Jukatan). I tako je rođen Kankun. Ovde možete uživati u širokom spektru sportova na vodi, igrati golf, obići neke od svetski renomiranih eko parkova ili samo ležati i uživati u jednom od luksiznih spa mesta. Ono što ne treba da propustite je jedinstven podvodni muzej, koji pruža roniocima priliku da se dive brojnim originalnim skulpturama (čak preko 400) na dubini od 3-6m. Za one koji žele da se ”obavežu” za ceo život, mogu isplanirati jedinstveno venčanje na ovom romantičnom mestu.
Acapulco (Akapulko) - Legendaran po svom glamuru, Akapulko je dugo bio miljenik džet seta. Danas, Akapulko privlači posetioce svojim raskošnim noćnim životom i netaknutim plažama. Akapulko je najveće i najglasnije odmaralište u Meksiku. Smešten je u prelepom zalivu, oblika polumeseca i okružen veličanstvenim planinama koje se spuštaju ka moru.
Guadalajara (Gvadalahara) - Istorijski centar grada ponosno je prošaran kolonijalnim relikvijama, koje su danas muzeji, vladine kancelarije, barovi i hoteli. Postoji desetina trgova sa fontanama. Zona Rosa, modernija i šira, ima mnoštvo restorana, kafića i noćnih klubova. Stanovnici Gvadalahare su druželjubivi i prijatni, spremni da dele čari svog grada. U Gvadalahari ćete naći sve što doprinosi meksičkom stilu života, kao što su tekila, marijači muzika, sombrero, rodeo i naravno njihova izuzetna hrana.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Mexico City (Meksiko Siti)
kliknite na sliku da zatvorite
Oaxaca (Oaksaka)
kliknite na sliku da zatvorite
Chichén Itzá (Čičen Ica)
kliknite na sliku da zatvorite
Palenque (Palenke)
kliknite na sliku da zatvorite
Teotihuacan (Teotiuakan)
kliknite na sliku da zatvorite
Guanajuato (Gvanahuato)
kliknite na sliku da zatvorite
Merida
kliknite na sliku da zatvorite
Cancun (Kankun)
kliknite na sliku da zatvorite
Acapulco (Akapulko)
kliknite na sliku da zatvorite
Guadalajara (Gvadalahara)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite