Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Portoriko
Portoriko je relativno veliko ostrvo, vrlo planinsko, sa tri manja ostrva i mnogo koralnih ostrvaca. Uprkos maloj veličini ostrva, raznovrsnost terena, klime i ekosistema je neverovatna. Divan planinski venac prolazi kroz centar ostrva od zapada ka istoku. Najviši delovi planina pokriveni su bujnim šumama, koje su dom različitim vrstama ptica i životinja. Portoriko ima veliki broj plaža, koje se razlikuju po veličini, obliku i boji peska. Od čisto belog peska u opštini Isabela do crnog vulkanskog peska u opštini Maunabo. Možete da izaberete da li ćete šetati po plićaku u Luquillo (Lukijo) ili uživati u surfovanju na plaži grada Rincon (Rinkon). Visoko je razvijena zemlja i veoma moderna u odnosu na ostatak Kariba. Uglavnom se govori španski, ali se engleski svuda razume. Obilazak gradova i sela omogući će vam da upoznate ljude, kulturu i doživite sve što Portoriko ima da ponudi. Portoriko čine živahna latinska kultura, vidljiva istorija (naročito Stari San Huan), salsa muzika i lokalna umetnost. Portoriko je jedno od najlepših ostrva Kariba. Ovo ostrvo nudi za svakoga po nešto; gradski život, plaže, ribolov, kulturu, dobru kuhinju, kišne šume i još mnogo toga. Glavni grad je San Huan, a zvanična valuta je američki dolar.
Kada putovati?
Najbolje vreme za posetu Portoriku je od sredine decembra do kraja aprila. U ovo vreme je sunčano (ali ne previše vruće) i bez uragana, ali su cene tada najviše i ima dosta gužve. Karipska sezona uragana traje od juna do novembra, sa najvećim rizikom od oluja u septembru i oktobru. Svake godine je drugačije, tako da putovanje u ovim mesecima može biti prava lutrija. Portoriko ima mnogo šarenih festivala, pa ćete možda poželeti da svoje putovanje organizujete tako da se poklopi sa jednim od njih. Drugi bi možda radije da izbegnu gužvu. U svakom slučaju, budite sigurni da planirate unapred.
Šta posetiti?
Rincon (Rinkon) - Rinkon je prirodan i autentičan morski raj. Poznatiji je kao "Pueblo del Surfing" (grad za surfere) i "El Pueblo de los Bellos Atardeceres" (grad lepih zalazaka sunca). Osnovao ga je Luis de Anasko (Luis de Anjasko) 1771. godine. Plaže ovog grada, poređane duž atlantske obale, postale su meka za iskusne surfere zimi, od Svetskog prvenstva u surfovanju koje je održano ovde pre skoro dvadeset godina. Svetionik Punta Higuero izgrađen je od strane španaca u ranim 1890-im i obnovljen posle zemljotresa 1921. godine. Ovaj svetionik je i dalje u upotrebi. Tokom zime možete videti i ugroženu vrstu grbavih kitova.
Boqueron (Bokeron) - Gradić Bokeron je šarmantan i živopisan, prijateljske atmosfere i gostoprimstva. Bokeron plažu odlikuje beo pesak i kristalna tirkizna voda. Iako je ova plaža vrlo mirna, tokom vikenda može biti gužva, a naročito tokom letnjih raspusta. Ova plaža ima stolove za piknik, najam bicikala, košarkaško igralište, a nudi i mogućnost za ronjenje i mnoge druge uzbudljive sportove na vodi. U blizini Bokeron plaže je interesantno mesto Los Morillos (Los Morijos), koje svakako treba posetiti. Los Morijos čini niz masivnih crvenkastih krečnjačkih litica koje se spuštaju sa više od 200 metara u more. Da biste došli do Los Morijos sa plaže, možete pešačiti kroz Cabo Rojo (Kabo Roho) nacionalni rezervat divljih životinja, gde ćete videti obilje divljači, kao i neke autohtone i ugrožene biljne vrste i ptice. Kabo Roho je raj za ljubitelje ptica.
El Yunque (El Junke) nacionalna šuma - Ova kišna šuma dobila je naziv po indijskom duhu Yuquiye, što znači "Šuma oblaka". Zauzima površinu od oko 11.300 hektara i predstavlja jednan od najstarijih rezervata zapadne hemisfere. Sa preko 240 vrsta (26 vrsta ne može se naći nigde drugde) drveća i biljaka, daje dobar razlog vladi Portorika da potroši mnogo novca za očuvanje cvetnih vrsta i životinja koje su na ivici istrebljenja. Šuma ima retke divlje životinje, uključujući i portorikanske papagaje, koji su jedna od deset najugroženijih vrsta ptica na svetu. Oko 50 drugih vrsta ptica nalazi se u šumi.
Playa Flamenco (Plaža Flamenko) - Rangirana je kao jedna od najlepših plaža na svetu. Pesak bele boje, tirkizna voda i bujna zelena brda koja se uzdižu sa svih strana, stvaraju osećaj da se nalazite kilometrima daleko od civilizacije. Tokom radnih dana je prijatno prazno, dok je vikendom baš gužva. To je jedina plaža na Culebra (Kulebra) sa sadržajima kao što su mesta za kampovanje, toalet i tuševi. Ostrvo Kulebra nalazi se 27km isočno od glavnog ostrva Portorika.
Vieques (Vjekes) - Teško je zamisliti da je ovo idilično karipsko ostrvo, sa 65km netaknutih peščanih plaža, služilo američkoj ratnoj mornarici za vojne vežbe i testiranje bombi, više od 50 godina. Nakon masovnih protesta, okupacija je završena 2003. godine. Vjekes konačno dobija svoj status odredišta netaknutih plaža. Neke od njih su: Balneario Sombe, plaža oivičena kokosovim palmama, Playa Caracas (plaža Karakas), Bahia de la Chiva (Baija de la Čiva), Playa Navio (plaža Navio) koju vole surferi, itd.
El Morro (El Moro) - San Felipe del Fuerta Morro ili El Morro je najveća tvrđava na Karibima. Sagrađena je 1539. ali je bilo potrebno da prođe skoro 250 godina, kako bi dobila svoj današji izgled. El Moro se nalazi 43m iznad nivoa mora, a okružen je debelim zidom od 5,5m. Tvrđavu čini mreža podzemnih tunela, kasarne, tamnice. El Moro je prošaran malim isturenim osmatračnicama, koje ovde zovu "garitas". Oni su jedinstveni za portorikanska utvrđenja i postali su nacionalni simbol. Možete ih videti na mnogim razglednicama.
Castillo de San Cristobal (Utvrđenje San Kristobal) - Nacionalni istorijski lokalitet, San Kristobal, počeo je sa izgradnjom 1634. godine, a završen je 1771. Utvrđenje San Kristobal je jedno od najvećih izgrađenih utvrđenja u Americi, sa visinom 46m i površinom od 11 hektara. To je fascinantno mesto za šetanju i istraživanje. Strateški planirano da zbuni neprijatelja, Utvrđenje San Kristobal ima pet nezavisnih jedinica povezanih tunelima.
Luquillo (Lukijo) - Poznat je kao "La Capital del Sol" (prestonica sunca) i "La Riviera de Portoriko" (rivijera Portorika). Grad je osnovan 1797. godine od strane Cristobal Guzman (Kristobal Gusman). Dobio je ime po Loquillo, indijanskom poglavici koji je preminuo nekoliko godina nakon poslednje indijanske pobune 1513. Ovde možete obići i čuvenu Lukijo plažu. Nju čini veliki broj veličanstvenih kokosovih palmi i fini pesak, na dužini oko 1.5km. To je jedna od najpopularnijih i najlepših javnih plaža u oblasti San Huan.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Rincon (Rinkon)
kliknite na sliku da zatvorite
Boqueron (Bokeron)
kliknite na sliku da zatvorite
El Yunque (El Junke) nacionalna šuma
kliknite na sliku da zatvorite
Playa Flamenco (Plaža Flamenko)
kliknite na sliku da zatvorite
Vieques (Vjekes)
kliknite na sliku da zatvorite
El Morro (El Moro)
kliknite na sliku da zatvorite
Castillo de San Cristobal (Utvrđenje San Kristobal)
kliknite na sliku da zatvorite
Luquillo (Lukijo)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite