Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Martinik
Martinik je francuska prekomorska ostrvska teritorija. Od 1635. do 1647. Francuska je započela kolonizaciju ovih prostora, da bi Britanija na kratko preuzela upravu nad Martinikom. Danas je ova zemlja definitivno francuski region i službeni jezik je francuski. Smeštena je između Karipskog mora i Atlantskog okeana. Na severu ostrva nalazi se vulkan Mount Pelee (Mon Pele), čija je erupcija 1902. godine usmrtila 30.000-36.000 ljudi. Prilikom te erupcije uništen je ceo grad Saint Pierre (Sen Pjer). Mon Pele je danas vrlo posećen, ljudi se šetaju po njegovim obroncima i uživaju u prirodnim lepotama. Martinik je brdovito i visoko razvijeno ostrvo, koga čine kulturni miks, zouk muzika, francuska infrastruktura, kreolski stil i hrana, vidljiva istorija. Ovo je ostrvo sa mnogo različitih plaža; od belih koralnih obalala na jugu, gde se nalazi više hotela, do tamnog vulkanskog peska na severu, a nekoliko plaža ima barove i restorane. Ovde ćete naći mnogo aktivnosti, uključujući muzeje, tematske plantaže, botaničke bašte, kišne šume, planinarenje, planinski biciklizam, jedrenje, kazina i krstarenja. Čuvena Napoleonova Žozefina, rođena je na ostrvu Martinik, u porodici koja je ovde posedovala plantažu šećera. Glavni grad je Fort de Frans, a zvanična valuta je evro.
Kada putovati?
Martinik tokom cele godine ima tropsku klimu, a najviše je posećen tokom suve sezone, od decembra do maja. Tada je temperatura u proseku oko 26°C. Kišna sezona počinje u junu i traje do kraja novembra, sa jakim pljuskovima gotovo svakog dana. Septembar je najkišovitiji mesec, uz avgust koji je sklon uraganima. Martinik ima visoku vlažnost vazduha, od 80% u martu i aprilu do 87% u oktobru i novembru. Planinska oblast je i hladnija i kišovitija od obale.
Šta posetiti?
Saint-Pierre (Sen Pjer) - Izgrađen je na ruševinama starog grada Sen Pjera. Nekada je bio prestonica i glavna luka na ostrvu. Stari grad bio je uništen 1902. godine tokom vulkanske erupcije Mon Pele. Oko 30.000 stanovnika ovog grada ubijeno je u eksploziji. Preživeo je samo jedan zatvorenik u zatvoru, koga su debeli zidovi ćelije zaštitili od toplote i eksplozije.
Trois Îlets (Troaz Ile) - Malo selo u kome se nalazi mala tržnica sa lokalnim zanatima, muzejima i crkva u kojoj je krštena carica Žozefina.
La Savane - Veliki park, sa visokim drvećem, bambusima i mnogo klupa. Park je centar aktivnosti tokom karnevala i drugih velikih događaja. Na severnoj strani parka nalazi se statua carice Žozefine, koja drži medaljon sa likom Napoleona. Ne možete je promašiti, jer je crvena boja prosuta preko statue koja nema glavu. Glasine kruže da lokalno stanovništvo namerno oštećuje spomenik, jer mnogi veruju da je ona ubedila Napoleona da nastavi sa ropstvom na ostrvu, kako njena porodica ne bi imala problema sa plantažom.
Spomenik robovima Anse Cafard - Visoko na brdu u jugozapadnom delu Martinika, nalazi si 20 belih kamenih statua, koje gledaju na Diamond Beach (Dijamantska plaža) i Karipsko more. Oni obeležavaju katastrofu iz 1830. godine, kada brod sa robovima nije uspeo adekvatno da se usidri u Anse Cafard, usmerivši na taj način brod ka Rocher du Diamant (Stenoviti dijamant), bazaltnom ostrvu visine 175m. Tada je poginulo mnogo putnika i mornara, kao i robova koji su bili vezani lancima u prtljažniku broda.
Mount Pelee (Mon Pele) - Samo posetioci avanturističkog duha žele da se penju po stranama ovog aktivnog vulkana. Osim što je u pitanju aktivni vulkan, uspon je strm i naporan, a vodič sa kojim idete trebalo di da zna koje mere treba preduzeti u slučaju da vulkan eruptira. Ali postoje i druge, bezbednije opcije za uživanje u ovoj oblasti; jednostavno uživajte u njegovoj prirodi.
Diamond Beach (Dijamantska plaža) - Nalazi se u gradu Le Diamant. Retko je gužva na plaži, ali je uvek lepo. Ukoliko više volite mir i tišinu dok se sunčate i kupate, onda je ova plaža definitivno pravi izbor za vas. Kada budete išli na ovu plažu, planirajte da usput obiđete spomenik robovima Anse Cafard i ne zaboravite da uslikate Rocher du Diamant (Stenoviti dijamant).
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Saint-Pierre (Sen Pjer)
kliknite na sliku da zatvorite
Trois Îlets (Troaz Ile)
kliknite na sliku da zatvorite
La Savane
kliknite na sliku da zatvorite
Spomenik robovima Anse Cafard
kliknite na sliku da zatvorite
Mount Pelee (Mon Pele)
kliknite na sliku da zatvorite
Diamond Beach (Dijamantska plaža)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite