Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Kuba
Kuba je 105. po veličini zemlja na svetu i takođe jedna od najprepoznatljivijih. Kuba je najveće ostrvo na Karibima, a ujedno i šesnaesto ostrvo po veličini na svetu. Čuvena je po svojim rajskim plažama. Međutim, Kuba ima mnogo više da ponudi onima koji se usude da odu dalje od njenih plaža, do gradova i njihove španske kolonijalne arhitekture i velikih trgova, gde se stari klasični automobili još kreću ulicama i seoskim putevima, a lepršavi zvuci kubanske salsa muzike ispunjavaju večeri. I sve to zajedno sa dimom cigare i rum koktelom, bejzbolom i aspektima kubanske revolucije. Kristofer Kolumbo otkrio je Kubu pri povratku u Španiju u svom drugom putovanju 1492. godine. Veličina ovog ostrva zbunila je Kolumba, misleći da je otkrio kontinent, a ne ostrvo. Glavno ostrvo dugačko je 1.200km sa obalom koja ima na stotine uvala i plaža. Politička izolacija zaštitila je Kubu od masovnog turizma, gde glavni gradovi i sela zadržavaju svoj kolonijalni šarm. Sa svojom istorijom i velikim izborom prirodnih atrakcija Kuba ima mnogo toga da ponudi. Većina posetilaca se slaže da je Kuba toliko neobična zemlja, da mora lično da se doživi. Putovanje ovde ne zahteva samo pasoš, novac i dobar čvrst ranac, već zahteva i fleksibilnost, kreativnost, smisao za humor, strpljenje i dobar osećaj za avanturu. Ukoliko govorite i španski, nesumnjivo je ogromna prednost, koja će vam omogućiti da putujete i dublje istražujete od prosečnog turiste. Glavni grad je Havana, a zvanična valuta je pezos.
Kada putovati?
Visoka sezona je u vreme Božića, Uskrsa i tokom jula i avgusta, kada su i cene visoke. Međutim, idealno vreme za posetu Kubi je od januara do maja, kada je toplo, bez gužve i nema opasnosti od uragana (što može biti problem na obalama od juna do novembra). Festivali se održavaju tokom cele godine.
Šta posetiti?
Las Terrazas (Las Terasas) - Nalazi se 50 kilometara od Havane i predstavlja centar ekoturizma, koji pokriva površinu od 5.000 hektara u Sierra del Rosario (Sjera del Rosario). UNESCO je 1985. godine Sjera del Rosario imenovao rezervatom biosfere. Ovde, u Las Terasas posetioci i priroda postaju jedno među četinarskim šumama, rekama, potocima, lagunama i vodopadima. Borovi i drveće visoko 40m, mogu se naći u šumi, zajedno sa zelenim rastinjem, orhidejama, mariposom (nacionalni cvet Kube) i mnogim voćkama, uključujući i mango. Ovde možete videti mnogo vrsta ptica, uključujući ”tocororo“ (tokororo), koji ima boje kubanske zastave i predstavlja simbol Kube. Tokom zime, oko 20 vrsta ptica migrira u Las Terasas. Trinaest vrsta guštera, mnogo vodozemaca i razne vrste sisara takođe se ovde nalaze.
Vinales (Vinjales) - Lepo, mirno i romantično mesto. Glavna ulica ima male kuće različitih boja. Vinjales se nalazi u jednom od najlepših delova Kube, a posebno je za ljude koji vole prirodu i mirnu atmosferu.
Punta Frances (Punta Franses) - Letovalište Punta Franses nalazi se na Isla de la Juventud (Isla de Huventud), što znači ostrvo mladosti. Posle Kube, ovo ostrvo je drugo po veličini Kubansko ostrvo. Punta Franses je popularna turistička destinacija, a ronjenje jedna od najpopularnijih aktivnosti. Ima najmanje 56 mesta za ronjenje, a imena nekih kao što su “Ljubavni tunel” ili “Tajni prolaz” samo bude maštu. Možete da istražujete koralne grebene, raznovrsnu faunu i potopljene jedrenjake.
Varadero - Varadero je najpopularnija kubanska turistička destinacija. Prostire se duž poluostrva Hikakos, oko 140km istočno od Havane. U ovom ekskluzivnom i ekspanzivnom turističkom centru nalazi se preko 50 hotela, a posetioci su iz celog sveta. Možete ići na ronjenje, u podvodni ribolov, igrati golf i još mnogo toga. Varadero, jedna od najekskluzivnijih i najskupiljih oblasti na Kubi, ima vrlo malo Kubanaca. Shodno tome, poseta Varaderu neće biti "kubansko" iskustvo i nećete imati pravi uvid u ono što čini Kubu, ali će svakako zadovoljiti svakoga ko je u potrazi za mirnim odmorom sa suncem i peskom.
Santa Clara (Santa Klara) - Grad je najpoznatiji po Che Guevara (Če Gevara). Godine 1997. pronađeni su ostaci za koje se smatra da su Čeovi i zajedno sa šest ostalih iskopanih tela, sahranjeni uz sve vojne počasti u posebno izgrađenom mauzoleju u Santa Klari. Ovde se odigrala čuvena njegova bitka za Santa Klaru, jedna od odlučujućih borbi za pobedu revolucije.
Cayo Coco (Kajo Koko) i Cayo Guillermo (Kajo Gijermo) - Podvodni ribolov, ronjenje i sportovi na vodi, idila na vrhunskom tropskom ostrvu.
Santiago de Cuba (Santjago de Kuba) - Najegzotičniji grad Kube, sa mnogo različitih etničkih grupa koje su se nastanile u ovom gradu. Posle Havane je drugi najveći grad. Santjago de Kuba je grad pun istorije revolucije i borbe protiv diktatora Batiste. Santjago de Kuba je toplo, brdovito i iscrpljujuće, ali istovremeno zavodljivo mesto. Izgrađen na brdima sa pogledom na veliki zaliv, on je svakako jedan od najživopisnijih gradova Kube. Ovde se održavaju dva važna i popularna narodna festivala: karnevali i Fiesta del Fuego ili praznik vatre. Ima mnogo toga da ponudi posetiocima; mnoštvo interesantnih muzeja, zgrada i mesta. U okolini grada nalazi se La Gran Piedra, registrovan u Ginisovoj knjizi rekorda kao najveći kamen na svetu. Impozantan, sa svojih blizu 70 hiljada tona, nalazi se na 1.225m nadmorske visine.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Las Terrazas (Las Terasas)
kliknite na sliku da zatvorite
Vinales (Vinjales)
kliknite na sliku da zatvorite
Punta Frances (Punta Franses)
kliknite na sliku da zatvorite
Varadero
kliknite na sliku da zatvorite
Santa Clara (Santa Klara)
kliknite na sliku da zatvorite
Cayo Coco (Kajo Koko) i Cayo Guillermo (Kajo Gijermo)
kliknite na sliku da zatvorite
Santiago de Cuba (Santjago de Kuba)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite