Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Severna i Centralna Amerika / Kajmanska ostrva
Gradovi
Kajmanska ostrva
Tri mala ostrva čine britansku prekomorsku teritoriju Kajmanskih ostrva, koja su dobila ime po kajmanima, jednoj vrsti guštera. Čine ih Veliki Kajman, Mali Kajman i Kajman Brak, a sva tri ostrva imaju aerodrome. Veliki Kajman, najveći i najrazvijeniji od ova tri ostrva, skoro je u potpunosti oivičen grebenom. Ovde se nalazi i glavni grad Kajmanskih ostrva, Džordžtaun. Pored glavnog grada, Veliki Kajman ima prelepe plaže, bašte i prirodne oblasti. Mali Kajman je usko ostrvo i dugo oko 19km. Njegov najveći deo čine močvare mangrova. Mali Kajman je najmanje ostrvo Kajmanskih ostrva, ima mnogo ptica i popularno je za ribolov i ronjenje. Kajman Brak se uglavnom sastoji od strmih krečnjačkih litica na njegovoj istočnoj obali, a na zapadnoj obali možete roniti oko koralnog grebena. Ostrva zapravo predstavljaju vrhove podvodnog grebena koji se prostire sve do Kube. Kajmanska ostrva odlikuju široke i duge peščane plaže i kristalna voda puna koralnih grebena i morskih stvorenja. Posebno je popularna plaža Seven Mile (Sedam milja), koja se nalazi na Velikom Kajmanu. Možete roniti usred brodskih olupina, lutati močvarama mangrova ili drevnom šumom i gledati šarenu lepezu morskog života. Glavni grad je Džordžtaun, a zvanična valuta je dolar Kajmanskih ostrva.
Kada putovati?
Najbolje vreme za posetu Kajmanskim ostrvima je od decembra do aprila, kada je temperatura prijatna i u proseku iznosi 24°C, a vlaga je na najnižem nivou. Van ovog perioda, prosečna temperatura je 28,3°C, dok u julu i avgustu obično bude izuzetno vruće. Tokom ovih meseci nema gužve, naročito na Kajmanskom Braku i Malom Kajmanu, kada su i cene smeštaja niže za čak 40%. Padavina najviše ima od sredine maja do oktobra, sa čestim popodnevnim pljuskovima, koji brzo prođu kao što su i došli.
Šta posetiti?
Beach Seven Mile (plaža sedam milja) - Lep pojas najfinijeg belog peska koji je izuzetno popularan i poznat širom Kariba. Plaža se proteže od Džordžtauna do Hell (ili pakao – grupa kratkih, crnih, krečnjačkih formacija). Na ovoj plaži se nalaze mnogobrojni atraktivni hoteli i stambeni objekti.
Hell (Pakao) - Idite do pakla i nazad - bukvalno. Ove neobične kamene krečnjačke formacije na ostrvu Veliki Kajman, nastale su od školjki i korala. Ispitivanja pokazuju da okamenjeni oblici morskog života mogu biti stari i do 20 miliona godina. Ne možete šetati kroz ove formacije, ali zato možete uživati u pogledu.
Mali Kajman - Usko ostrvo i dugo oko 19km. Njegov najveći deo čine močvare mangrova. Mali Kajman je najmanje ostrvo Kajmanskih ostrva, ima mnogo ptica i popularno je za ribolov i ronjenje.
Kajman Brak - Uglavnom se sastoji od strmih krečnjačkih litica na njegovoj istočnoj obali, a na zapadnoj obali možete roniti oko koralnog grebena. Posetite neku od pećina, od kojih mnoge kriju priče o ostrvljanima koji su se tu sakrili od uragana.
Ten Sails (park olupina deset jedara) - Deo stenovite obale na istočnom rtu ostrva Veliki Kajman, predstavlja park u znak sećanja na legendarni brodolom koji se ovde dogodio. Te sudbonosne noći u februaru 1794. brod Kordelija, predvodeći konvoj trgovačkih brodova od Jamajke do Britanije, nasukao se na greben. Izdata upozorenja sa nasukanog broda Kordelije, drugi brodovi pogrešno su protumačili kao poziv da priđu bliže i jedan po jedan, devet brodova nasukalo se na greben. Srećom, primorci koji žive na ovom delu ostrva, priskočili su u pomoć mornarima. Popularna legenda kaže da je kao nagradu za to, kralj Džordž III dodelio ostrvima večno pravo na neplaćanje poreza. Iako aktuelni podaci u potpunosti nepodržavaju ovu priču, ona izgleda trajno ukorenjena u Kajmanskim predanjima.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Beach Seven Mile (plaža sedam milja)
kliknite na sliku da zatvorite
Hell (Pakao)
kliknite na sliku da zatvorite
Mali Kajman
kliknite na sliku da zatvorite
Kajman Brak
kliknite na sliku da zatvorite
Ten Sails (park olupina deset jedara)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite