Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Jamajka
Smeštena u grupi Velikih Antila, Jamajka je drugo po veličini ostrvo nakon Kube. Ostrvo ima planinski reljef i izuzetno plodno tlo. Različiti tereni razvili su jedinstvene ekosisteme. Na padinama Blue Mountain (Plave planine) naći ćete borove šume, kišne šume, sa orhidejama i ogromnim papratima. Nešto dalje su suvlje savane, poput pašnjaka i izuzetna površina podzemnih kraških reka i krečnjačkih vrhova. Širom ostrva rasprostranjene su uske doline bogate zelenilom i neverovatno lepim rekama (na nekima mežete splavariti, a neke imaju vodopade u kojima možete uživati). Na obali ćete naći vegetaciju mangrova, litice sa gnezdima morskih ptica i naravno neverovatnu raznovrsnost plaža, od sitnih zatvorenih uvala do dugih plaža sa čisto belim peskom. Jamajka ima hiljade cvetnica, od kojih su gotovo trećina endemske i za Karibe, vrlo raznovrstan svet divljih životinja. Postoji preko 250 vrsta ptica, gmizavaca, kao što su iguane i žabe sa drveta, morskih prasića, morskih krava. Jamajka je najveće ostrvo engleskog govornog područja u Karibima. Prvobitno je bila naseljena Aravak Indijancima, zatim je neko vreme pripadala Špancima, dok je nisu osvojili Englezi, gotovo greškom 1655. godine. Jamajka je nezavisnost od Velike Britanije stekla 1962. i sada ima populaciju od oko 2,7 miliona, što je čini četvrtim najmnogoljudnijim ostrvom Kariba. Jamajka je živo, energično mesto, koje ćete otkriti čim počnete da istražujete. Možete pešačiti, roniti, uživati u planinskom biciklizmu, surfovati ili jedriti. Možete splavariti, jahati konja, ići u obilazak tropske šume ili igrati golf na nekom od mnogih odličnih golf terena. Takođe možete obići neke od plantaža Jamajke, kao što su: plantaže šećera, tropskog voća i čuvene plantaže kafe na Blue Mountain. I naravno, nemojte zaboraviti da je Jamajka dom rege muzike, koja se sluša u barovima i klubovima širom ostrva. Jedan od najpoznatijih Jamajčana je čuveni Bob Marley (Bob Marli). Jamajka uvek nagrađuje avanturiste. Naravno, možete se odlučiti za potpuno miran i neaktivan odmor - u jednom od najboljih hotela na Karibima – ali ostrvo je toliko živopisno da ga definitivno vredi istraživati. Pored njene prirodne lepote i plaža, planina i reka, Jamajka ima vrlo dinamičan kulturni život, sa odličnom muzikom. Sami Jamajčani su zabavni, šarmantni i ekscentrični. Imaju milion reči za opušten život; kada budete sedeli u baru na plaži ispod palme, sa zalaskom sunca, lakim ritmom regea u pozadini i rumom u ruci definitivno ćete se složiti sa njima. Glavni grad je Kingston, a zvanična valuta je dolar (JMD).
Kada putovati?
Jamajka je destinacija koju možete posetiti tokom cele godine, mada postoje sezonske razlike koje treba uzeti u obzir. Zimi je obično toplo tokom dana, a svežije tokom noći, dok su letnji meseci topli. Kišna sezona traje od maja do novembra, a vrhunac dostiže u maju, junu, oktobru i novembru. Kiša obično pada krtako vreme (uglavnom u kasnim popodnevnim satima). Visoka turistička sezona traje od početka decembra do sredine aprila, kada su i cene hotela najviše.
Šta posetiti?
Montego Bay (Montego Bej) - Drugi grad Jamajke po veličini, čuven je po svojim plažama i hotelima. MoBej, kako ga zovu, je veoma živopisan grad sa dosta kulturnih festivala i jednom od najzabavnijih plaža na Karibima. Još treba dodati golf, šoping u bescarinskim radnjama i lak pristup ostrvskim avanturama. Posetioci uglavnom dolaze zbog idiličnog tropskog vremena i plaža, koje su među najlepšim na Karibima.
Kuća Rose Hall (Rouz Hol) - Samo 20 min od MoBeja, nalazi se kuća Rose Hall iz XVIII veka, sa pričom dostojnom romana. Naime, kuću su sagradili 1770. godine Džon Palmer i njegova supruga. Nakon smrti njegove žene, godine 1820. Palmer se ženi sa Eni, prelepom, ali impulsivnom engleskom devojkom. Džon nije znao da njegova mlada supruga poseduje vudu moći, koje će ga na kraju odvesti u smrt. Kao gospodarica na plantaži, nije baš bila mnogo voljena od strane njenih radnika. Imala je još dva muža i bezbroj ljubavnika. "Bela Veštica iz Rouz Hola" fascinira generacije, pa čak i danas ima onih koji tvrde da vide Eni kako prolazi velikom kućom.
Ocho Rios (Oćo Rios) - Prvi grad na Jamajci koji je namenski razvijen kao odmaralište, Oćo Rios obiluje bescarinskim prodavnicama, lancima brze hrane, barovima, klubovima i restoranima. Čuvena plaža je Turtle Beach. Oćo Rios nije mesto gde ćete osetiti autentičan ukus Jamajke.
Cove (Uvala) - Ova popularna uvala, pored Dunn’s River Falls (Danovi rečni vodopadi), omogućava vam da plivate sa delfinima.
Dunn’s River Falls (Danovi rečni vodopadi) - vodopadi i park čine savršeni ambijent za opuštanje i zabavu za celu porodicu. Posetioci se mogu popeti 600 metara uz vodopad, ruku pod ruku, čineći ljudski lanac vođen kompetentnim osobljem. Za ljubitelje sunca, postoji plaža u podnožju vodopada.
Negril - Do 1960-ih Negril je bio pospano ribarsko selo, bez puta koji ga povezuje sa ostatkom ostrva. Danas je Negril vrlo posećeno i atraktivno turističko mesto. Noćni život je buran u bilo koje doba godine. Osim noćnog života, popularna je plaža Negril Beach, jedna od najboljih na ostrvu. Takođe su vrlo popularna venčanja na ovoj plaži sa belim peskom, jer odmah možete započeti i vaš medeni mesec. Negril ne nudi mnogo razgledanja u smislu muzeja i istorijskih objekata, ali ovo područje je izuzetno bogato prirodnim lepotama. Razgledanje Negrila je možda najbolje pod vodom.
Blue Mountains & John Crow Mountains (Plave planine i planine Džon Krou) nacionalni park - Padine planina prekrivene su poljima kafe. Plave planine, strme i iscrpljujuće, čine najviše vrhove Jamajke. Istočno od Plavih planina, prema moru su Džon Krou planine, još jedna velika oblast prirodne lepote.
Puerto Seco (Puerto Seko) plaža - Nalazi se u gradu Discovery Bay (Diskaveri Bej). Plaža sa belim peskom i bistrom vodom jedna je od destinacija kojom se Jamajka ponosi.
Blue lagoon (Plava laguna) - Jedno od najlepših mesta Jamajke. Boja lagune se promeni sa svakom senkom tokom dana od boje žada do smaragdne.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Montego Bay (Montego Bej)
kliknite na sliku da zatvorite
Kuća Rose Hall (Rouz Hol)
kliknite na sliku da zatvorite
Ocho Rios (Oćo Rios)
kliknite na sliku da zatvorite
Cove (Uvala)
kliknite na sliku da zatvorite
Dunn’s River Falls (Danovi rečni vodopadi)
kliknite na sliku da zatvorite
Negril
kliknite na sliku da zatvorite
Blue Mountains & John Crow Mountains (Plave planine i planine Džon Krou) nacionalni park
kliknite na sliku da zatvorite
Puerto Seco (Puerto Seko) plaža
kliknite na sliku da zatvorite
Blue lagoon (Plava laguna)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite