Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Grenada
Grenada je država tri ostrva: Grenada, Carriacou (Karijaku) i Petite Martinique (Mali Martinik). Karijaku je brdovito ali ne i planinsko ostrvo i idealna destinacija za šetnju. Poseduje fine peščane plaže i prirodne luke. Mali Martinik je treće i najmanje ostrvo u državi. Čini ga tek mali vrh vulkanske kupe i može se reći da se tek stvara za posetioce. Grenada je najveće od tri ostrva, sa širinom 18km i dužinom 34km. Grenada se nalazi u istočnom Karipskom moru. Ovo planinsko ostrvo, prekriveno je mirisnim začinskim drvećem i retkim tropskim cvećem. Oivičena neverovatnim plažama i prošarana živopisnim gradovima, ovo zeleno ostrvo je dugo bilo glavni izvor muškatnog oraščića, karanfilića, đumbira, cimeta i kakaa. U unutrašnjosti ovog vulkanskog ostrva nalaze se kaskadne reke i vodopadi, bujne kišne šume i jedna od najlepših planinskih jezera koja se mogu zamisliti. Grenada i njena fizička lepota, upotpunjene su bogatom istorijom i živopisnim kulturnim nasleđem. Lokalni festivali, sajmovi i tržnice čine sastavni deo života na Grenadi. Njene plantaže začinskog bilja i destilerije ruma i dalje koriste tradicionalne metode, naglašavajući kvalitet pre nego kvantitet. Za mnoge posetioce, naravno, ostrva se mere po svojim plažama i koralnim grebenima, a Grenada nudi obilje i jednog i drugog. Ostrvo je oivičeno plažama, kako sa crnim tako i sa belim peskom. Plaža Grand Anse je svetski poznata. Glavni grad je Sent Džordž, a zvanična valuta je istočnokaripski dolar.
Kada putovati?
Iako je klima tropska, ublažena je vetrovima sa severoistoka. U Sent Džordžu, prosečna najviša dnevna temperatura u januaru iznosi 29°C, a prosečno najniža je 24°C. U julu prosečna najviša dnevna temperatura iznosi 30°C, a najniža 25°C. Tokom kišne sezone, koja traje od juna do novembra, kiša pada u proseku 22 dana mesečno u Sent Džordžu. Najsuvlji meseci su od januara do aprila, sa 12 dana padavina u toku meseca. Ovo je najbolje vreme za posetu. Sezona uragana traje od juna do novembra.
Šta posetiti?
Carriacou (Karijaku) - Divno, sanjivo, malo ostrvo sa predivnim pogledom na more, okruženo vrhunskim peskom i šarmantnim vilama. Sve što se dešava je plaža i ležanje u ležaljci tokom dana, a u večernjim časovima poseta nekom od barova i restorana. Karijaku je izuzetno mirno ostrvo, ali to je njegov šarm.
Petite Martinique (Mali Martinik) - Još manji i tiši od ostrva Karijaku. Čini ga tek mali vrh vulkanske kupe i može se reći da se tek stvara za posetioce. Na njemu živi oko 800 stanovnika. Po glavi stanovnika, Mali Martinik je jedno od najbogatijih ostrva na Karibima. Ostrvo je prilično jednostavna lokalna zajednica i zanimljivo mesto za posetu.
Grand Anse - Glavno letovalište Grenade, područje lepog belog peska i tirkizne vode. Prepun hotela, barova i restorana, za mnoge predstavlja suštinsko iskustvo Grenade.
Grand Etang nacionalni park - Najpopularnija oblast u Grenadi za planinarenje i pešačenje. Nalazi se u centralnom delu ostrva. Jedna od glavnih atrakcija u parku je krater, u kom je formirano Grand Etang jezero. Ovo jezero okruženo je bujnom tropskom šumom i predstavlja deo prirodnog rezervata. Mnoštvo obeleženih staza za planinarenje, vredno je truda. Krajolik oduzima dah i obavezno ga posetite.
Levera nacionalni park - Nalazi se duž severoistočne obale ostrva i ima reputaciju najspektakularnijeg obalskog područja. Njegove predivne plaže su vrlo posećene vikendom, a laguna je jedno od najvažnijih staništa divljih životinja na ostrvu. Plaža je oivičena visokim liticama, sa kojih se pruža divan pogled na ostrvce Sugar Loaf i druga ostrva u daljini. Plaže su takođe mrestilište za morske kornjače, koje su zaštićene za vreme njihove sezone polaganja jaja, od maja do septembra.
Annandale (Anandale) vodopadi - Idilični vodopadi visine 9m, okruženi su bujnom vegetacijom pećine. Na dnu vodopada je bezen u kome se možete okupati i osvežiti.
Tvrđava George (Džordž) - Najstarija tvrđava u Grenadi, koju su izgradili Francuzi 1705. godine, nudi zadivljujući pogled na luku, lagunu i Grand Anse. Unutar utvrđenja je dvorište u kome je pogubljen Maurice Bishop (Moris Bišop), političar i revolucionar. Još uvek se mogu videti rupe od metaka prilikom njegovog streljanja.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Carriacou (Karijaku)
kliknite na sliku da zatvorite
Petite Martinique (Mali Martinik)
kliknite na sliku da zatvorite
Grand Anse
kliknite na sliku da zatvorite
Grand Etang nacionalni park
kliknite na sliku da zatvorite
Levera nacionalni park
kliknite na sliku da zatvorite
Annandale (Anandale) vodopadi
kliknite na sliku da zatvorite
Tvrđava George (Džordž)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite