Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Severna i Centralna Amerika / Dominikanska Republika
Gradovi
Dominikanska Republika
Dominikanska Republika je država u Karibima i zauzima dve trećine istočne strane ostrva Hispanjola. Graniči se sa Haitijem. Hispanjola je drugo po veličini ostrvo Velikih Antila. Dominikanska Republika je u geografskom pogledu najraznovrsnija Karipska zemlja, koja ima sve, od tropskih kišnih šuma i planina do močvara mangrova i pustinjskih prostranstava. Ovi darovi prirode pružaju izvanredne uslove za avanturistička putovanja. Kada je Kristofer Kolumbo stigao na obalu Dominikanske Republike 1492. rekao je: "Ne postoji lepše ostrvo na svetu". I za posetioce danas, Dominikanska Republika upravo to i predstavlja. Ona je jednostavno raj za otkrivanje - zlatne peščane plaže, kristalno tirkizna voda, misteriozne bujne doline, veličanstvene visoke planine i začuđujuće ljubazni ljudi. Dominikanskom Republikom dominiraju velika odmarališta, koji se nalaze na samoj obali. Odmarališta kao što su Puerto Plata, Boca Chica (Boka Čika) i La Romana imaju sjajne plaže, grebene za istraživanje i potopljene jedrenjake. Izvan ovih luksuznih odmarališta put vas vodi u unutrašnjost zemlje, do njenih ogromnih plantaža šećera iz prošlosti i kroz mala sela. Meštani vole zabavu, što je očigledno po mnogim festivalima, karnevalima i žurkama koje se mogu naći po celoj Dominikanskoj Republici. Glavni grad je Santo Domingo, a zvanična valuta je pezos.
Kada putovati?
Osim u centralnim planinskim delovima, temperature se ne razlikuju mnogo u Dominikanskoj Republici. Tokom leta kreću se od 28°C do 31°C, u većini mesta za veći deo godine. Tropska vlažnost može da stvori osećaj viših temperatura, ali povetarac sa mora ublažava taj efekat. Kišna sezona traje od maja do oktobra. Avgust i septembar predstavljaju sezonu uragana. Visoka sezona je ovde od decembra do februara i od jula do avgusta, tako da u tom periodu možete očekivati više cene i veću gužvu na plažama. Februar ima lepo vreme i možete uživati u karnavalu ili gledati kitove. Novembar je takođe dobar mesec i mada ćete propustiti kitove, uživaćete u bejzbol sezoni.
Šta posetiti?
Punta Cana (Punta Kana) - Veliki grad na istočnom kraju Dominikanske Republike. Ovo područje je poznato po lepim plažama, sa mnogim odmaralištima i golf terenima. Ovo je jedno od najpopularnijih turističkih područja na ostrvu i privlači ljude iz celog sveta.
Puerto Plata - Ovo je centar severne obale sa lokalnim uličnim životom i starinskim kućama; mada dominiraju i odmarališta. Ovo je bila prva namenski napravljena turistička destinacija Dominikanske Republike. U centru grada možete videti crkvu San Felipe, Park nezavisnosti sa obnovljenim vidikovcem i spomenikom generala Gregoria Luperona.
La Romana - Sa svojim prelepim plažama nalazi se na jugoistočnoj obali Dominikanske Republike. Ovde se nalaze Casa de Campo (Kaza de kampo) odmaralište i Altos de Chavon (Altos de Čavon), replika mediteranskog sela iz XVI veka. Ostrvo Catalina (Katalina) nalazi se nedaleko od grada La Romana. Katalina je povremeno destinacija za kruzere, konkretno brodar “Costa” ima privatnu plažu na ovom ostrvu.
Cabarete (Kabarete) - Malo mesto sa plažom dugom 6km, belim peskom i jednim od najboljih mesta na svetu za jedrenje na dasci.
La Vega - Niste videli Dominikansku Republiku, dok ne posetite upravo drugačiji turizam od sunca i plaže: pokrajinu La Vega. Ova oblast ima prelepo “plameno drveće” (delonix regia), raznobojne maske i zabavnu karnevalsku muziku. Ovo je takođe mesto sportskih velikana, zbog čega je kod lokalnog stanovništva poznat kao "Olimpijski grad". La Vega je centar karnevala. Meštani tokom cele godine rade na pripremama za najpopularniji karneval u Dominikanskoj Republici. U februaru La Vega postaje kulturna prestonica zemlje, gde možete videti spektakularne "Diablos cojuelos" (nestašne đavole) sa svojim ogromnim maskama i velikim rogovima, koji prikazuju demone ili životinje.
Playa Limon (Plaža Limon) - Kada pomislite na raj, pomislite na plažu Limon. Plaža se nalazi na jugozapadnoj obali i sve što vidite su nebo, more, pesak i palme. Šetnja po pesku na ovoj plaži pri zalasku sunca krajnje je romantično iskustvo. Ovde možete napraviti fotografiju kakvu ste oduvek želeli, sa kilometrima netaknutog peska. Imaćete utisak da ste na pustom ostrvu.
Playa Fronton (Plaža Fronton) - Zaronite u miran podvodni svet usred ovih spektakularnih tropskih grebena.
Reserva Antropológica El Pomier (Antropološki rezervat El Pomier) - Niz od 57 isprepletanih pećina, sa najznačajnijom zbirkom crteža na stenama. Crteži i rezbarije (rezbarije se mogu naći samo u prednjem delu pećine gde ima sunčeve svetlosti) u ovom antropološkom rezervatu, pripadaju ne samo Taino Indijancima, već i Ignerima i Karibima, a starost se procenjuje na 2.000 godina. Pećine sadrže preko 4.000 slika i 5.000 crteža na kamenu.
Parque Nacional del Este (Istočni nacionalni park) - Njegov obalni ekosistem je primarno stanište stotinama vrsta biljaka, ptica, riba i drugih morskih životinja. Područje je takođe proglašeno za UNESCO-vu svetsku baštinu. Jedan je od najvećih morskih parkova na Karibima.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Punta Cana (Punta Kana)
kliknite na sliku da zatvorite
Puerto Plata
kliknite na sliku da zatvorite
La Romana
kliknite na sliku da zatvorite
Cabarete (Kabarete)
kliknite na sliku da zatvorite
La Vega
kliknite na sliku da zatvorite
Playa Limon (Plaža Limon)
kliknite na sliku da zatvorite
Playa Fronton (Plaža Fronton)
kliknite na sliku da zatvorite
Reserva Antropológica El Pomier (Antropološki rezervat El Pomier)
kliknite na sliku da zatvorite
Parque Nacional del Este (Istočni nacionalni park)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite