Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Barbados
Mnoga Karipska ostrva imaju plaže, ali ono što Barbados razlikuje od ostalih, leži iza peska i surfovanja. Daleko od luksuznih odmarališta na zapadnoj obali i dobro razvijene južne obale, naći ćete ono što ostrvo čini posebnim. Centralni Barbados ima brdovite predele i usred ovog bujnog pejzaža, fascinantne ostatke kolonijalne prošlosti. Ogromne plantažne kuće prikazuju bogatstvo doseljenika i suočavaju se sa brutalnom trgovinom robljem. Muzeji su ti koji čuvaju ovu istoriju od zaborava. Divlja istočna obala je legenda za surfere; oni koji traže akciju pronaći će jedrenje na dasci, ronjenje, planinarenje i još mnogo toga. Barbados privalači pola miliona ljudi godišnje i kad stignete tamo neće vam trebati puno da saznate zašto; obale su oivičene azurno plavom vodom i belim peskom. Bez obzira na vaš budžet ili stil, možete pronaći mesto za boravak koje vam odgovara, bilo jeftino, mirno ili moderno. Barbados je jedno od najrazvijenijih ostrva u regionu, sa stopom pismenosti i do 98%. Glavni grad je Bridžtaun, a zvanična valuta je dolar.
Kada putovati?
Klima Barbadosa je lepa tokom cele godine: u januaru prosečna dnevna temperatura je 28°C, dok je u julu prosečna dnevna temperatura 30°C. Od februara do maja je najsuvlji period (mada u aprilu može biti nedelju dana kiša), dok je jul najkišovitiji mesec sa nekih 18 dana kiše. Turistička sezona traje od sredine decembra do sredine aprila i tada su cene najviše. Period od juna do oktobra je sezona uragana: septembar i oktobar su najvlažniji meseci i imaju najveći rizik za pojavu uragana - iako se mnogo godina nije pojavio ni jedan.
Šta posetiti?
Muzej Barbadosa - Smešten u vojnom zatvoru ranog XIX veka, ovaj muzej prikazuje istoriju ostrva u svim aspektima, sa akcentom na kolonijalnu eru, ropstvo, emancipaciju i vojnu istoriju. Tu je takođe i galerija afričke kulture i galerija za decu.
Plantažna kuća Sunbury (Sanburi) - Izgrađena između 1660. i 1670. godine, ova kuća je brižljivo obnovljena nakon požara 1995. godine. Kuća ima debele (60cm) zidove izgrađene od lokalnih koralnih blokova i balastnog kamena, uzet iz starih brodova koji su prevozili šećer iz Barbadosa za Englesku. Enterijer je zadržao svoj ambijent iz plantažne ere i opremljen je antikvitetima. Iza kuće se nalazi kolekcija kočija.
Rezervat divljih životinja Barbados - Sjajna šuma mahagonija je stanište zelenih majmuna, kornjača, jelena, rakuna, ptica i vidri. Veliki ograđeni prostori omogućavaju šetnju sa paunovima, ćurkama, papagajima, tukanima, arama, ljubavnim pticama, flamingosima, pelikanima.
Tyrol Cot (Tirol Kot) - Bivši dom prvog premijera Barbadosa, ser Grantley Adams (Grantli Adams). Predstavlja divan primer lokalnih arhitektonskih stilova.
Animal Flower (cvet životinja) pećina - Pećina je pokrivena cvetovima morske anemone (sase). Dobila je naziv po cvetu anemoni koju meštani znaju kao cvet životinja. Nalazi se u mestu Saint Lucy (Sent Lusi).
Harrison (Harison) pećina - Još jedna spektakularna pećina; misteriozni podzemni svet i geološki fenomen obiluje stalaktitima, stalagmitima, dubokim smaragdnim bazenima i slapovima vodopada.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Muzej Barbadosa
kliknite na sliku da zatvorite
Plantažna kuća Sunbury (Sanburi)
kliknite na sliku da zatvorite
Rezervat divljih životinja Barbados
kliknite na sliku da zatvorite
Tyrol Cot (Tirol Kot)
kliknite na sliku da zatvorite
Animal Flower (cvet životinja) pećina
kliknite na sliku da zatvorite
Harrison (Harison) pećina
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite